Kalinės telefonus slėpė siuvamosiose mašinose ir knygose

Panevėžio pataisos namuose kalinčios nuteistosios neteko 13 mobiliojo ryšio telefonų. Jie buvo slepiami siuvamosiose mašinose ir knygose, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Jul 25, 2013, 8:45 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:25 PM

Panevėžio pataisos namuose prieš keletą dienų buvo aptikta neplaninė krata.

„Tokios kratos atliekamos, kai gaunama informacijos ar kai nuteistųjų elgesys pasirodo įtartinas”, – sakė moterų kalinimo įstaigos direktoriaus pavaduotoja Regina Stankuvienė.

Įtarimą galėjo sukelti ir tai, kad tarp kai kurių nuteistųjų staiga tapo labai populiarus rusų kalba išleistas vokiečių rašytojo Hanso Fallados romanas ar knyga apie lietuvių tremtį. Juose vėliau ir buvo aptiktos slėptuvės.

Patikrinus Pravieniškių valstybinės įmonės Panevėžio filialo siuvimo cechą rasta dvylika telefono aparatų, dešimt įkroviklių antgalių, trys maitinimo elementai ir viena atminties kortelė.

Šis nelegalus nuteistųjų turtas buvo paslėptas sumaniai. Atsukus siuvamųjų mašinų elektros lizdo plastikinės apsaugos varžtus ten esančioje ertmėje buvo slepiami telefonai ir jų priedai.

Patikrinus kalėjimo bibliotekoje esančias storas knygas vienoje jų irgi buvo aptiktas telefonas. Slėptuvė buvo padaryta išpjovus dalį vidaus puslapių.

„Bibliotekoje paprastai dirba viena nuteistoji.

Tačiau bibliotekininkės keičiamos, kad kuo daugiau moterų galėtų užsidirbti. Todėl bus sunku atsekti, kuriai kalinei dirbant knyga buvo paversta slėptuve”, – sakė R. Stankuvienė.

Tai jau ne pirmoji bibliotekos knyga, kurioje nuteistosios įsirengė slėptuvę. Prieš kiek laiko buvo demaskuotos dar dvi mobiliojo ryšio telefonų slėptuvės.

Kalinės išradingos

* Nors įstatymai draudžia nuteistiems asmenims kalinimo įstaigose turėti mobiliojo ryšio telefoną, atliekantys bausmę randa būdų, kaip jį gauti. Tenka gerokai pasukti galvą, kaip paslėpti neteisėtus daiktus.

* Panevėžio pataisos namuose dirbantys specialistai susiduria su neįtikinamiausiais būdais paslėpti telefoną.

* Jų rasta metalinių lovų kojose, durų staktose, net moteriško batelio kulne. Kai kurios nuteistosios kuriam laikui telefoną įsigudrina paslėpti savo kūno ertmėse.

* Šių metų pavasarį pas nuteistąsias buvo rasta paslėptų 15 mobiliojo ryšio telefonų. Apsaugos darbuotojai šį skaičių pavadino rekordiniu.

* Praėjusiais metais iš Panevėžyje kalinčių moterų paimtas 241 neteisėtai laikomas mobiliojo ryšio telefonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.