Kanapių plantacija kaime – vieša paslaptis

Zarasų rajono Antazavės kaimo gyventojai nenustebo sužinoję, kad sulaikyti kvaišalų augintojai. Jie jau keletą metų kalbėjo, jog vienoje kaimo turizmo sodyboje šiltnamiuose tikrai ne agurkai ir pomidorai auginami, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Aug 10, 2013, 8:30 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:56 AM

Kaimas bijojo keršto. Taip puse lūpų išsitarė ne vienas Antazavės gyventojas, paklaustas, kodėl nepranešė teisėsaugininkams apie kaimynystėje vešančias didžiules kanapių plantacijas.

Kad Antazavės pakraštyje esanti sodyba tik dangstosi kaimo turizmo pavadinimu, vietos gyventojai žinojo jau seniai.

Kalbos, kad joje veša ne viena kanapių plantacija, sklido taip pat ne vienus metus.

Tačiau informacija, kad sodyboje auginama daug kanapių, pareigūnus pasiekė ne iš vietos gyventojų, o iš ugniagesių. Mat sodyboje pavasarį buvo kilęs gaisras.

Po jo buvo pradėtas tyrimas, imta sekti sodybos šeimininkus.

Praėjusią savaitę suimti 56 metų Audris Šakalys ir jo 34-erių sūnus Aurimas pateikė originalią versiją, kam augino kanapes. Esą šie augalai vyresniajam sodybos šeimininkui buvo vienintelė viltis išsigydyti onkologinę ligą.

Slėpė tankios medžių šakos

Įvažiavus į Antazavę vienoje kelio pusėje sodybos tvorą juosia lyg mūras sužėlę medžiai. Pro tankią lapiją nė akies krašteliu nepažvelgsi, kas vyksta kieme.

Prieš kelias dienas iš jo pareigūnai išvežė 199 vešlius kanapių stiebus – apie 80 kilogramų žaliavos. Tai – rekordas Lietuvoje.

Vartų nuo kelio pusės nėra. Įvažiavimas į kiemą – iš miško keliuko. Sodybos šeimininkai nuo jo galėjo atvykėlius matyti kaip ant delno.

Įvairių medžių, krūmų pilna ir visame kieme. Priartėjus prie jo pasigirsta šunų skalijimas, pranešantis apie svečius.

Praėjusią savaitę šią sodybą šturmavę pareigūnai įsitikino, kad dviejuose šiltnamiuose ir dideliame kiemo rūsyje buvo įsuktas tikras kanapių auginimo verslas.

Kriminalistus labiausiai nustebino ne gerai prižiūrimi augalai, o jiems auginti skirtos erdvios požeminės patalpos. Jose šeimininkai Šakaliai buvo įrengę tikrą kanapių auginimo laboratoriją.

Dviejuose maždaug 40 kvadratinių metrų plotą užimančiuose požeminiuose kambariuose stovėjo eilėmis surikiuoti vazonai.

Rūsyje buvo įrengta puiki ventiliacijos, apšvietimo ir laistymo sistema.

Neleido malšinti liepsnos

Sodybą prižiūrinti moteris iš Vilniaus skundėsi, kad po operacijos pareigūnai visoje sodyboje išjungė elektrą, užplombavo jungiklius.

Ji tikino, kad sodybos šeimininkai kvaišalų nevartojo, kanapes augino tik vėžiui gydyti. Prižiūrėtoja pripažino, kad nors sodyba vadinama kaimo turizmo, joje lankytojų seniai nebuvo.

Pareigūnai į ją dėmesį atkreipė po pavasarį kilusio gaisro.

Nors gyvenamojo namo antrasis aukštas degė atvira liepsna, sodybos šeimininkai atskubėjusiems ugniagesiams neleido gesinti gaisro, juo labiau patekti į vidų.

Vis dėlto gaisrininkai įsiveržė į namą, sutramdė liepsnas. Aptikę jiems pasirodžiusių keistų augalų, ugniagesiai Šakalių pradėjo klausinėti, kam jie juos augina.

Vienas ugniagesys augalo stiebą paslėpė po uniforma ir išsinešė, o po to perdavė kriminalistams.

Artimiausia Šakalių kaimynė Vitalija Plėdienė puikiai prisimena gaisrą.

Iš pradžių ji nemaniusi, kad nutiko kas nors blogo, nes kartais dūmai ar garai rūkdavo pro Šakalių namo langus. Tik kai ėmė veržtis ugnis, moteris suprato, kad reikia skambinti gaisrininkams.

Augino klebonijos pašonėje

Paklaustas, kodėl apie kaimynystėje vešėjusias kanapių plantacijas nepranešė pareigūnams, ne vienas antazaviškis atsakė klausimu: „O kas nori savo namuose gaisro?”

Per porą namų nuo Šakalių sodybos – Antazavės parapijos klebonija. Klebonas Stasys Tamulionis pabrėžė, kad tėvas ir sūnus yra netikintys, bažnyčioje nesilankydavo.

S.Tamulionis išsisuko nuo klausimo apie Antazavėje sklidusias kalbas, kad sodyboje auginamos kanapės, sakydamas negalįs blogai kalbėti apie parapijos žmones.

Piktindavo palaidi šunys

Pasak V.Plėdienės, vyresnysis A.Šakalys buvo mandagus kaimynas. Kai jis savo sklype prisodino daugybę medžių ir jie užaugo, saulės spinduliai nebepasiekdavo V.Plėdienės šiltnamio.

Moteris paprašė naujakurio pagalbos, ir A.Šakalys septynis arčiausiai tvoros augusius medžius nupjovė.

Kitoje kelio pusėje gyvenantys Alma ir Stasys Pilkauskai pripažino, kad apie Šakalius kaime sklido visokių kalbų, bet įtartinų asmenų sutuoktiniai vadinamojoje kaimo turizmo sodyboje nepastebėję.

Labiausiai antazaviškiai pyko dėl Šakalių šunų, nes jie lakstydavo po visą kaimą, kai kurie buvo agresyvūs.

Bet pastaruoju metu keturkojai iš kiemo nebeištrūksta.

Pilkauskai tvirtino, kad Šakaliai kaime su niekuo nebendravo, tėvą ir sūnų matydavę tik rytais einančius prie ežero maudytis.

Nematė nė vieno vokiečio

Fiziko diplomą turintis vyresnysis A.Šakalys iš Klaipėdos į Antazavę atsikraustė prieš dvidešimtmetį. Toje vietoje buvo jo senelių žemė, troba, kurią jis atsiėmė ir pradėjo kurti sodybą.

Tvarkydamas dokumentus Antazavės seniūnui Algirdui Lekaveckui vyras aiškino, kad sodyboje esą ilsėsis vokiečiai, todėl ji vokiško stiliaus.

„Negirdėjau, kad per tiek metų pas juos būtų atvykęs bent vienas turistas”, – neslėpė A.Lekaveckas.

Vėliau Šakaliai į seniūniją nebeužsukdavo, retai pasirodydavo ir kaime. Vengė su jais susitikti ir antazaviškiai. Jaunesnysis A.Šakalys yra ne kartą teistas už vagystes, plėšimą, sukčiavimą.

Teisme kalbėjo tą patį

* Kanapių augintojai ne pirmą kartą teisinasi, kad kvaišalų reikėjo vėžiui gydyti. Kaip ir Šakaliai, tokios taktikos per teismą laikėsi broliai 38 metų Nerijus ir 34 metų Marius Vaideliai.

* Kauno gyventojai aiškino, esą kanapes augino norėdami padėti onkologine liga sergančiam tėvui. Jie girdėję, neva kanapių aliejus efektyviai naikina vėžines ląsteles.

* Vaidelių tėvui priklausančio sodo namelio mansardoje Jadagonių kaime (Kauno r.) pareigūnai kanapių plantaciją aptiko 2010 metų pabaigoje. Operatyvininkai įrengė vaizdo ir garso įrašymo aparatūrą ir fiksavo procesą.

* Maždaug po pusmečio namelyje besidarbuojantys broliai buvo sulaikyti. Viduje pareigūnai rado beveik 8 kilogramus kanapių ir jų dalių.

Pareigūnai pasaloje tykojo 10 dienų

* Didžiausias iki šiol rastas kanapių žaliavos kiekis – 43 kilogramai. Jį prieš 8 metus nuošaliame Gilynės kaime (Zarasų r.) aptiko pasieniečiai.

* Norėdami nustatyti, kas ketina nuimti subrendusį kanapių derlių, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės pasieniečiai pasaloje tykojo net 10 parų.

* Pareigūnai prie miško aptiko maždaug 16 kvadratinių metrų sklypą. Vieną vakarą prie jo atėjęs ir įdėmiai apsižvalgęs vyras aplinkui ėmė rauti kanapes. Jį stebintys pasieniečiai luktelėjo, kol jis baigs rinkti kvaišalams gaminti skirtus augalus, ir jį sulaikė.

* Paaiškėjo, kad tai 29 metų zarasiškis. Jis su savimi turėjo polietileninį maišą, kuriame rasta 13 kilogramų žalių kanapių.

* Apžiūrinėdami įvykio vietą netoli kanapių lauko esančioje negyvenamoje apleistoje sodyboje pasieniečiai rado dar tris polietileninius maišus kanapių – apie 30 kilogramų narkotikų žaliavos. Vėliau buvo sulaikytas ir nusikaltimo bendrininkas. Abu jie teisme tikino, kad ėjo ne kanapių rauti, o rinkti obuolių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.