Lietuvai – kalėjime sumušto žudiko ieškinys

Už žiaurų Šiaulių vaistininkės Almos Zinkutės nužudymą 13 metų laisvės atėmimo bausmę atliekantis Markas Kardišauskas nutarė kovoti su valstybe, nes ji įkalinimo įstaigoje neapsaugojo jo nuo smurto.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2013-08-24 10:08, atnaujinta 2018-03-01 18:42

Prieš savo bendrus ikiteisminio tyrimo metu ir teisme liudijęs 34 metų M.Kardišauskas pasiskundė Europos žmogaus teisių teismui (EŽTT), nes Lietuva neapsaugojo jo ir jis įkalinimo vietoje patyrė sužalojimų, o Lietuvos teisėsauga nepajėgė rasti jo skriaudikų.

M.Kardišauską kalėjime už išdavystę sumušė jo bendrai, „Lietuvos rytas".

Sumos dar nenurodo

M.Kardišausko peticiją EŽTT perdavė Lietuvos Vyriausybei.

Gavus jos atsakymą, skundas bus nagrinėjamas iš esmės.

Pasak EŽTT atstovės Elvyros Baltulytės, kokios sumos iš Lietuvos reikalauja M.Kardišauskas, jo peticijoje kol kas nenurodyta. Tai nuteistasis galės padaryti vėliau.

Tai – jau nebe pirmas žudiko bandymas pasipelnyti sėdint už grotų.

Po to, kai po devynerių metų tyrimo teisėsaugininkai taip ir nenustatė M.Kardišauską sumušusių asmenų, jis kreipėsi į administracinį teismą siekdamas iš valstybės prisiteisti neturtinę žalą.

M.Kardišauskas dėl visų savo nelaimių kaltino valstybę. Esą jei pareigūnai būtų tinkamai pasirūpinę jo saugumu, jis nebūtų suluošintas ir praradęs dalies darbingumo.

Nuteistojo skundo Lietuvos administraciniai teismai net nenagrinėjo. Buvo konstatuota, kad yra suėjęs skundo dėl neturtinės žalos atlyginimo senaties terminas, o M.Kardišauskas nenurodė svarbių priežasčių, kodėl pavėlavo jį paduoti.

Nušovė ir apiplėšė

Vaistininkė A.Zinkutė buvo nužudyta 2000 metų rugpjūčio 18-osios vakarą. 45 metų „Jautros” vaistinės vedėjos pavaduotoja buvo užpulta prie savo namų.

Nusikaltėliai ją apsvaigino, įtempė į jos pačios butą ir nužudė į krūtinę ir galvą paleisdami tris šūvius.

Iš aukos namų žudikai pavogė papuošalus, fotoaparatą, piniginę ir 1990 metų automobilį „Toyota Corolla”.

Nors iš karto svarstytos įvairiausios šio nusikaltimo versijos, tarp jų ir užsakyta žmogžudystė, po trejų metų paaiškėjo, kad moteris nužudyta paprasčiausiai siekiant apiplėšti ir taip pasipelnyti.

Vadeiva mirė kalėjime

Paaiškėjo, kad A.Zinkutės nužudymą ir apiplėšimą organizavo teisėsaugininkams gerai žinomas Saulius Skėris, jo sūnus Audrius Skėris (dabar 33 metų), anksčiau 7 kartus teistas Viktoras Mula (59 metų), penkis kartus teistas kaunietis Šarūnas Juodžbalys (40 metų) ir M.Kardišauskas.

2010 metų gegužę Šiaulių apygardos teismas pripažino nusikaltėlius kaltais dėl vaistininkės apiplėšimo ir nužudymo ir skyrė griežtas bausmes – V.Mulai ir Š.Juodžbaliui laisvės atėmimą po 20 metų, o A.Skėriui – 19 metų.

Apie gaujos nusikaltimus teisėsaugininkams papasakojęs M.Kardišauskas už grotų buvo pasiųstas 14 metų.

S.Skėris teismo nuosprendžio nesulaukė – 52 metų šiaulietis 2009 metų rugpjūtį mirė pataisos namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.