Aukštaitijos ūkininką terorizavo garsus nusikaltėlis (papildyta)

Ketvirtadienį po ilgalaikio tyrimo Panevėžio policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo biuro (ONTB) pareigūnai, į pagalbą pasitelkę antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojus, penkiuose miestuose atlikto 13 kratų, sulaikė ir į areštinę uždarė  įtariamuosius, siejamus ir su Biržų miesto nusikaltėliais.

Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir buvo ilgą laiką kontroliuojami, rinkta informacija apie galimas jų nusikalstamas veikas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir buvo ilgą laiką kontroliuojami, rinkta informacija apie galimas jų nusikalstamas veikas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 5, 2013, 2:49 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:17 PM

„Nuo Zarasų iki pajūrio“, – paaiškino į šiai operacijai skirtą spaudos konferenciją ketvirtadienio popietę Panevėžio apskrities Vyriausiajame policijos komisariate susirinkę pareigūnai, paklausti, kokiuose miestuose buvo sulaikyti įtariamieji.

Manoma, kad sulaikytiesiems vadovavo anksčiau su Biržų karvelių grupuote sietas Virginijus Jonaitis, pravarde „Žybčikas“. Jis taip pat sulaikytas.

Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir buvo ilgą laiką kontroliuojami bei renkama informacija apie galimas jų nusikalstamas veikas. Teisėsaugos pareigūnai ragina atsiliepti ir kitus asmenis, tarp jų – ūkininkus, nukentėjusius nuo šių įtariamųjų.

Sulaikyti įtariamieji – Virginijus Jonaitis (gim. 1966 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, tačiau šiuo metu teisiamas už sukčiavimus, 3 kartus buvo taikytos LR Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo normos), jo sūnus Gerhardas Jonaitis (gimęs 1985 m., neteistas), Kęstutis Koplunas (gimęs 1968 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, 1 kartą buvo taikytos LR Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo norma), Valdas Žukauskas gimęs 1981 m., anksčiau teistas, tačiau teistumas išnykęs, 2 kartus buvo taikytos LR Organizuoto nusikalstamumo užkardymo įstatymo normos) ir Giedrius Rimkus (gimęs 1969 m., neteistas). Pastarasis – Rokiškio gyventojas, likę – biržiečiai, nors V.Jonaitis pastaruoju metu ir gyveno Palangoje.

Nors V.Jonaitis, pravarde „Žybčikas“ – kadaise Biržuose siautėjusios Biržų karvelių grupuotės narys, sulaikytieji su šia gauja nesiejami.

„Biržų karveliai – jau praeitis“, – sakė spaudos konferencijoje dalyvavę pareigūnai. Vis dėlto jie patvirtino, kad V.Jonaitis vadovavo sulaikytiems įtariamiesiems.

Pasak pareigūnų, rokiškėnas G.Rimkus – ūkininkas, kuo oficialiai verčiasi kiti – dar tikslinama. Redakcijos duomenimis, jaunasis G.Jonaitis šiemet baigė vidurinę ir įstojo studijuoti teisės.  

Panevėžio ONTB biuro pareigūnai kartu su greitojo reagavimo rinktinės „Aras" pareigūnais įtariamuosius sulaikė įvairiose Lietuvos vietovėse – Biržuose, Zarasuose, pajūryje.

Kaip pasidžiaugė spaudos konferencijoje dalyvavęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Edgaras Baltrimavičius, nors tyrimas šioje byloje nuo pernai lapkričio mėnesio, informacija apie jį nenutekėjo ir įtariamieji apie tai nieko nežinojo ir ketvirtadienio paryčiui vienu metu buvo netikėtai užklupti. Kratų metu ginklų, sprogmenų ar narkotikų nebuvo rasta, tačiau pareigūnai aptiko nemažai tyrimui vertingos medžiagos.

Pasak Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko Rimanto Bobino, šiandienos sulaikymai – tai ilgalaikės, beveik metus trukusios Panevėžio kriminalistų operacijos rezultatas.

„Praėjusių metų pabaigoje gauta informacija buvo nuodugniai tikrinama, palaipsniui fiksuojami įkalčiai, renkami kiti įrodymai ir tik šiandien galėjome realizuoti tai, ką mūsų darbuotojams pavyko surinkti ir užfiksuoti per ilgalaikį tyrimą“,  - teigia R.Bobinas. Spaudos konferencijos metu jis paneigė, kad būtent dabar įvykdyti minėtų įtariamųjų sulaikymo operaciją paskatino pastarosiomis savaitėmis kilęs ažiotažas dėl neva prasto Biržų policijos darbo ir tame mieste klestinčio nusikalstamumo.

„Tai tikrai nėra Biržus valdanti organizuota nusikaltėlių grupuotė“, – pabrėžė R.Bobinas, paklaustas, kodėl išvakarėse Generalinis komisaras Skvernelis teigia, kad Biržuose jokios nusikalstamos grupuotės nėra, o kitą rytą sulaikoma grupė reketu įtariamų asmenų.  

2012 m. lapkritį į Panevėžio ONTB pareigūnus kreipėsi individualia žemės ūkio veikla užsiimantis apskrities gyventojas, kuris pranešė, kad grasindami susidorojimu, grupė asmenų reikalauja iš jo pinigų - 150 000 litų. Pareigūnai iš karto pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl turto prievartavimo.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad veikdami organizuotoje grupėje sulaikytieji siekė atimti ir atiminėjo pinigines lėšas, gaunamas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, siekė užvaldyti žemės sklypus. Įtariamieji itin sėkmingai dalyvaudavo kai kuriose varžytinėse, įtariama, kad buvo spaudžiami kiti jose dalyvaujantys asmenys.

Už galimai nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius tam, kad pinigai ar kitas turtas būtų įteisinti.

Pasak pareigūnų, ketvirtadienį, po sulaikymo operacijos, laikinai apribotos teisės į įvairų sulaikytų įtariamųjų bei jų artimųjų turtą – namus, butus, žemės sklypus, automobilius.

Pasak operaciją atlikusių pareigūnų, tarp areštuotų automobilių yra ir kainuojančių 300 tūkst. litų. Redakcijos duomenimis, bene brangiausiu automobiliu – visureigiu BMW X6 važinėjo V.Jonaitis. Tos pačios markės automobilius buvo pamėgę ir kiti įtariamieji – K.Koplunas važinėjo visureigiu BMW X5, G.Jonaitis – 5 klasės BMW.     

Panevėžio apskrities VPK viršininkas R.Bobinas paneigė, kad nukentėjusysis – prieš daugiau nei savaitę apie Biržuose siautėjančius nusikaltėlius prabilęs biržietis ūkininkas Romualdas Misevičius. Tai kitas ūkininkas, tačiau apie jį pareigūnai atsisako teikti bet kokią informaciją.

„Mes raginame kreipti ir kitus nuo šių įtariamųjų nukentėjusius asmenis, garantuojame, kad jiems suteiksime visokeriopą  pagalbą ir apsaugą“, – sakė R.Bobinas.  Už turto prievartavimą numatoma atsakomybė iki 10 metų, o už nusikalstamu būdų įgyto turto realizavimą gresia iki 7 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.