Pirmą šių metų pusę iš įkalinimo įstaigų paimta per 5 tūkst. mobiliųjų telefonų

Pirmą šių metų pusmetį

Iš viso 2008-2012 metais laisvės atėmimo vietų įstaigose buvo paimta per 27 tūkstančių mobiliųjų telefonų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Iš viso 2008-2012 metais laisvės atėmimo vietų įstaigose buvo paimta per 27 tūkstančių mobiliųjų telefonų.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 5, 2013, 6:07 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:13 PM

Kalėjimų departamentas pateikia informaciją, kad iš viso iš nuteistųjų paimta: 5 tūkst. 228 telefonai, 4 tūkst. 261 SIM kortelės, 390 modemų.

Tuo tarpu pernai iš viso buvo paimti 7 tūkst. 884 mobilūs telefonai, beveik 5 tūkst. SIM kortelių.

Pasak pranešimo, ieškant draudžiamų daiktų pernai laisvės atėmimo įstaigose buvo atlikta per 56 tūkst. kratų, kurių metu išimti įvairūs draudžiami daiktai.

Iš viso 2008-2012 metais laisvės atėmimo vietų įstaigose buvo paimta per 27 tūkstančių mobiliųjų telefonų.

Kalėjimų departamentas pažymi, kad apie 80 proc. mobiliųjų telefonų, SIM kortelių, modemų į laisvės atėmimo vietų įstaigas patenka nuotoliniu būdu, įšovimų ar permetimų būdu, likusieji – bandant perduoti nuteistiesiems pasimatymų, lankymų ir kitais atvejais.

Įšovimams naudojamos savadarbės suslėgto oro patrankos, kurių „šūvio“ nuotolis siekia 300-350 metrų. Dažniausiai šaunama iš pravažiuojančios pro šalį mašinos arba teritorijos, esančios greta įkalinimo įstaigos.

Mobilieji telefonai įkalintųjų rankose leidžia jiems imtis naujų nusikalstamų veikų - pernai dėl telefoninio sukčiavimo iš įkalinimo įstaigų buvo pradėta per 700 ikiteisminių tyrimų.

Telefoninio sukčiavimo problemą šią savaitę aptarė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Jo vadovas Julius Sabatauskas sako, jog telefoninių sukčių turėtų sumažėti įkalinimo įstaigose pagaliau įdiegus mobilaus ryšio blokavimo įrangą, ir šie darbai turėtų prasidėti kitąmet.

Blokavimo įranga telefoniniams sukčiams pažaboti kalėjimuose kai kuriose įkalinimo įstaigose jau turėjo pradėti veikti, tačiau konkursą laimėjusi bendrovė nesusidorojo su užduotimi, ir jį teko skelbti iš naujo.

Pavasarį Teisingumo ministerijoje surengtame pasitarime dėl telefoninio sukčiavimo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla pateikė informaciją, kad telefoniniai sukčiai pernai iš gyventojų išviliojo apie 3 mln. litų, o ikiteisminiai tyrimai dėl sukčiavimo policijai atsiėjo apie 1,5 mln. litų.

Jo pateiktais duomenimis, iš viso 2012 metais pradėta 4,5 tūkst. tyrimų dėl sukčiavimo, iš jų 700 pradėti dėl telefoninio sukčiavimo iš įkalinimo įstaigų, daugiausiai, per 600, iš Alytaus pataisos namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.