Gaujos lyderis netikėtai tapo nepakaltinamas

Panevėžio miesto apylinkės teismas vakar leido suimti 4 biržiečius, įtariamus turto prievartavimu iš vieno Aukštaitijos ūkininko. Bet paaiškėjo, kad vienas banditas neseniai tapo nepakaltinamas.

„Neprisimenu, kas vakar buvo”, – išvedamas iš kabineto sakė V.Jonaitis.<br>A.Švelnos nuotr.
„Neprisimenu, kas vakar buvo”, – išvedamas iš kabineto sakė V.Jonaitis.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 7, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:39 PM

Išvakarėse pareigūnų įvardytas kaip banditų grupės lyderis, kadaise su Biržų Karvelių grupuote sietas 47 metų Virginijus Jonaitis, pravarde Žybčikas, ir jo 28 metų sūnus Gerhardas Jonaitis suimti trumpiausiam laikotarpiui – 10 dienų. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Paaiškėjo, kad V.Jonaitis suėmimo išvakarėse tapo nepakaltinamas ir dėl sveikatos būklės jo ilgiau laikyti už grotų negalima.

O jo sūnų nuo ilgesnio suėmimo termino išgelbėjo turimas ekologinis ūkis ir nenuimtas derlius.

Branduolys – iš Biržų

Iš viso per ketvirtadienį paryčiais keliuose šalies miestuose surengtą Panevėžio policijos pareigūnų operaciją buvo sulaikyti 5 įtariamieji: tėvas ir sūnus Jonaičiai, 45 metų Kęstutis Koplunas, 32 metų Valdas Žukauskas ir 44 metų Giedrius Rimkus. Pastarasis – Rokiškio gyventojas, likę – biržiečiai, nors V.Jonaitis pastaruoju metu ir gyveno Palangoje.

Suėmimo sankcijos buvo nutarta prašyti keturiems iš penkių sulaikytųjų. G.Rimkaus, kurio vaidmuo šioje istorijoje nėra svarbus, prokurorai suimti neprašė, jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Teismas K.Kopluną leido suimti 2 mėnesiams, V.Žukauską – mėnesiui.

Teks priverstinai gydyti

Vakar po pietų dėl kardomosios sankcijos skyrimo į Panevėžio miesto apylinkės teismą buvo po vieną atvežti tėvas ir sūnus Jonaičiai.

V.Jonaitis vienintelis iš vedamų į teismą biržiečių nesislapstė nuo objektyvų ir žygiavo aukštai iškelta galva.

V.Jonaitis, kurį išvakarėse surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai įvardijo kaip šios grupės vadovą, teisme užtruko ilgiausiai. Galiausiai jis buvo suimtas dešimčiai parų.

Pasirodo, ketvirtadienį Biržų rajono apylinkės teismas paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje V.Jonaitis buvo kaltinamas sukčiavimu stambiu mastu.

Biržų teismas konstatavo, kad dėl 160 tūkst. litų vertės turto pasisavinimo apgaulės būdu teisiamas V.Jonaitis yra nepakaltinamas, ir skyrė jam priverstinį gydymą Rokiškio psichiatrijos ligoninėje bendrojo stebėjimo sąlygomis.

„Aš neprisimenu, kas vakar buvo”, – išvedamas iš teisėjo kabineto sakė V.Jonaitis.

Tokiam pačiam 10 parų laikotarpiui suimtas ir jo sūnus G.Jonaitis. Ūkininkaujantį ir maždaug 60 ha žemės dirbantį biržietį nuo ilgesnio suėmimo išgelbėjo derlius.

Teismas atsižvelgė, jog ekologinio ūkio savininkui dabar pats darbymetis ir ilgiau laikomas už grotų G.Jonaitis patirtų nuostolių.

Nuolat terorizavo ūkininkus

Sulaikyti asmenys policijai yra žinomi ir ilgą laiką apie juos buvo renkama informacija. Teisėsaugos pareigūnai ragina atsiliepti ir kitus asmenis, tarp jų – ūkininkus, nukentėjusius nuo šių įtariamųjų.

Buvo nustatyta, kad veikdami organizuotoje grupėje sulaikytieji siekė atimti ir atiminėjo pinigines lėšas, gaunamas iš Nacionalinės mokėjimo agentūros, siekė užvaldyti žemės sklypus.

Įtariama, kad tarp nukentėjusiųjų gali būti ir įvairiose varžytynėse dalyvavusių asmenų. Norintys pirkti žemės sklypus ar pastatus per varžytynes žmonės buvo spaudžiami susimokėti, kad įtariamieji nebekeltų parduodamo turto kainos.

Nors tyrimas vyko nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio, informacija apie jį nenutekėjo ir įtariamieji apie tai nieko nežinojo, todėl ketvirtadienį paryčiais vienu metu buvo užklupti netikėtai.

Per kratas ginklų, sprogmenų ar narkotikų nerasta, tačiau pareigūnai aptiko nemažai tyrimui vertingos medžiagos.

Mėgo brangius automobilius

2012 m. lapkritį į Panevėžio pareigūnus kreipėsi individualia žemės ūkio veikla užsiimantis apskrities gyventojas ir pranešė, kad grasindama susidorojimu grupė asmenų reikalauja iš jo pinigų – 150 tūkst. litų.

Už galimai nusikalstamu būdu įgytas lėšas įtariamieji pirko nekilnojamojo turto, transporto priemonių, atliko finansines operacijas ir sandorius, kad pinigai ar kitoks turtas būtų įteisinta.

Po reketininkų sulaikymo operacijos laikinai apribotos teisės į įvairų sulaikytų įtariamųjų bei jų artimųjų turtą – namus, butus, žemės sklypus, 6 automobilius.

Tarp areštuotų automobilių yra ir kainuojančių 300 tūkst. litų. Bene brangiausiu automobiliu – visureigiu BMW X6 – važinėjo V.Jonaitis.

Tos pačios markės automobilius buvo pamėgę ir kiti įtariamieji – K.Koplunas važinėjo visureigiu BMW X5, G.Jonaitis – 5-osios klasės BMW.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.