Vietoj svajonių namo – kaltinimai ir teismas

Vienas teismas pareiškė, jog pareigūnai neteisėtai persekiojo ir bandė suimti verslininką, kitame teisme bandoma įrodyti, kad dėl namo Užupyje jis pats apgavo pensininkę.

Verslininkas R.Andriūnas teisme bando įrodyti, kad jis – ne sukčius, o auka.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Verslininkas R.Andriūnas teisme bando įrodyti, kad jis – ne sukčius, o auka.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-09-10 06:00, atnaujinta 2018-02-22 09:39

„Niekada nenorėjau nieko apgauti ir neapgavau. Tai mane apgavo”, – Vilniaus apygardos teisme (VAT) kalbėjo vilnietis verslininkas Remigijus Andriūnas. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Verslininką pribloškė prokurorės siūlymas skirti jam 6 metų laisvės atėmimo bausmę.

R.Andriūną siūloma įkalinti už tai, jog norėdamas įsigyti vaizdingoje Vilniaus vietoje esantį pastatą apgavo pensininkę, siekė užvaldyti jos 437 tūkstančius litų ir reikalavo, kad ji grąžintų neegzistuojančią skolą.

Vieną butą iškeitė į du

Paini istorija prasidėjo tada, kai R.Andriūnas panoro įsigyti Užupio gatvėje ant Vilnios šlaito stovintį pastatą, kuriame įsikūręs restoranas „Tores”.

Šiame name butą turėjo pensininkė Emilė Roza Jakelaitienė, o restoranas priklausė jos dukters Jolantos Jakelaitytės šeimai.

J.Jakelaitytė tuo metu planavo skirtis su vyru ir pažadėjo R.Andriūnui, kad padės įsigyti visas šiame pastate esančias patalpas.

R.Andriūnas įsigijo nemažai šiame pastate esančių patalpų, o jame gyvenančiai E.R.Jakelaitienei pasiūlė savąjį butą iškeisti į tos pačios vertės turtą Antakalnyje.

2008-ųjų rugpjūtį notarų biure E.R.Jakelaitienė savo butą išmainė į R.Andriūno sūnui priklausiusį butą Antakalnyje. Tą pačią dieną Užupio gyventojai verslininkas nupirko dar vieną Antakalnyje esantį butą.

Be to, jis įsipareigojo pensininkei sumokėti dar 200 tūkstančių litų.

Abu vilniečiai susitarė, kad R.Andriūnas pinigus mokės dalimis, o kai grąžins visą sumą, abi pusės suplėšys vekselius.

Nustebino žinia apie skolą

E.R.Jakelaitienė tikino, kad R.Andriūnas sumokėjo tik apie 100 tūkstančių litų, o vėliau viskas įvyko priešingai – ji liko skolinga verslininkui.

Byloje teigiama, kad pinigus grąžindamas dalimis R.Andriūnas pensininkei atnešdavo ir tuščią vekselio blanką ir liepdavo ant jo pasirašyti.

R.Andriūnas kaltinamas tuo, jog pagamino netikrų vekselių, kuriuose buvo nurodyta, kad E.R.Jakelaitienė jam skolinga.

Du tokius vekselius R.Andriūnas perdavė antstoliams, kad iš jos būtų išieškota skola. Viename vekselyje buvo nurodyta 42 tūkst. litų, o kitame – 100 tūkst. litų suma.

Iš E.R.Jakelaitienės pensijos antstoliai kas mėnesį išskaičiuodavo 130 litų.

Motina pasirašė už dukterį?

R.Andriūnas viename teismo posėdžių tikino, kad šie vekseliai visai nesusiję su 200 tūkst. litų skola. Jo teigimu, 142 tūkst. litų jam buvo skolinga ne E.R.Jakelaitienė, o jos duktė.

R.Andriūnas, bendraudamas su J.Jakelaityte, jai nuolat skolino pinigų.

Kai J.Jakelaitytė atsisakė jam padėti įsigyti visas „Tores” restorano patalpas, R.Andriūnas pareikalavo, kad moteris grąžintų visus jai paskolintus pinigus. Jo teigimu, J.Jakelaitytė tuo metu neturėjo jokio turto, todėl vekselius pasirašė jos motina.

Viso pastato Užupyje taip ir neįsigijęs R.Andriūnas pareikalavo, kad moterys atsiimtų jo anksčiau įsigytas patalpas, nes atskiros namo dalys neturi vertės. E.R.Jakelaitienė yra pareiškusi R.Andriūnui 170 tūkstančių litų ieškinį.

Tyrėjai dokumentų nerado

Byloje minimi ir dar keli netikri vekseliai, kuriuos spalvotu spausdintuvu esą pagamino R.Andriūnas. Tačiau per kratas pareigūnams nepavyko rasti nei šių dokumentų, nei jiems gaminti skirtos įrangos.

Klausydamiesi verslininko pokalbių telefonu pareigūnai išgirdo, kad prieš kratą R.Andriūnas savo draugei liepė slėpti dokumentus.

„Jei pareigūnai girdėjo, kad kažkas slepia dokumentus, kodėl jų nesurado – gal tų dokumentų nebuvo, o gal jų nenorėjo rasti?” – ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams priekaištavo R.Andriūno advokatas Augustinas Vaičiūnas.

Painią bylą jau baigiantis narplioti Vilniaus apygardos teismas vakar sulaukė netikėtų prašymų. Už teisme duotus melagingus parodymus prokurorė siūlo bausti dvi R.Andriūnui palankias liudytojas, o teisiamojo advokatas reikalauja, kad byla būtų iškelta nukentėjusioms moterims.

Advokatas atkreipė dėmesį į tai, kad pasakodamos apie vekselius E.R.Jakelaitienė ir jos duktė kelis kartus keitė parodymus.

Keistas advokato vaidmuo

Visus nustebino ir tai, kad bylą jau pradėjus nagrinėti teisme ginti nukentėjusių vilniečių stojo advokatas Petras Butkevičius.

Anksčiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje (FNTT) dirbęs advokatas kartu su verslininku Arūnu Antanaičiu buvo teisiami už tai, kad darė poveikį FNTT tyrėjai Linai Andriuškevičienei.

Į teisiamųjų suolą sėdo ir pati L.Andriuškevičienė, o R.Andriūnas buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

Vilniaus apylinkės teismas trijulę išteisino, bet gavęs prokuratūros skundą šią bylą iš naujo ėmė nagrinėti VAT. Į R.Andriūno baudžiamąją bylą bandžiusį įsikišti advokatą P.Butkevičių VAT iš karto nušalino.

A.Vaičiūnui kilo abejonių, ar ikiteisminio tyrimo pareigūnus gerai pažįstantis advokatas nepadarė jiems įtakos, kad civilinė byla dėl skolų taptų baudžiamoji.

Davė nurodymus pareigūnei

Byla, į kurią įsivėlė advokatas P.Butkevičius, susijusi su Lietuvos ir Izraelio pilietybę turinčiu milijonieriumi Meiru Klabinu, kuris prieš 14 metų privatizuodamas „Lietuvos kurą” valstybei pridarė didžiulių nuostolių.

Po šios istorijos M.Klabinas ilgai vengė kelti koją į Lietuvą, bet prieš kelerius metus grįžo. Jis kartu su R.Andriūnu ėmė supirkinėti nekilnojamąjį turtą Vilniaus senamiestyje.

Bet kai per krizę pastatų kainos smuko, partneriai susipyko ir pradėjo rietis dėl investuotų milijonų. Planuoto pelno negavęs M.Klabinas ėmė reikalauti, kad R.Andriūnas sugrąžintų investuotus pinigus.

Kai R.Andriūnas pasiūlė nekilnojamąjį turtą senamiestyje supirkusiai bendrovei iškelti bankroto bylą, veiksmų ėmėsi ir pats milijonierius.

Turtuolis turėjo planą pareikšti įtarimus bankroto administratoriui, jį nušalinti nuo pareigų ir kelioms dienoms suimti R.Andriūną bei jo draugę L.Mananikovą. Kaip ir kada sulaikyti verslininką, FNTT majorė L.Andriuškevičienė telefonu atvirai kalbėjosi su buvusiu savo kolega advokatu P.Butkevičiumi ir M.Klabino atstovu laikomu verslininku A.Antanaičiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.