R.Ivanauskas: „Žudynes planavo D.Kedys su M.Žalimu“ (dar papildyta)

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį tęsia kauniečių Raimondo Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės Eglės Barauskaitės baudžiamosios bylos nagrinėjimą.

Teismas toliau nagrinėja R.Ivanausko ir E.Barauskaitės bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas toliau nagrinėja R.Ivanausko ir E.Barauskaitės bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 16, 2013, 10:53 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:17 AM

Į teismo posėdį iškviestas vienintelis liudytojas, E.Barauskaitės sesers vyras Alfredas Bacevičius, kurio pokalbius su teisiamaisiais Drąsiaus Kedžio laidotuvių dieną įrašė teisėsaugininkai.

„Gal kalbėjome kažką, negaliu dabar pasakyti“, - paklaustas, ar su E.Barauskaite ir R.Ivanausku kalbėjo apie Kaune įvykdytas žmogžudystes ir D.Kedį, atsakė liudytojas.

A.Bacevičius taip pat neprisimena ir R.Ivanausko bute įvykusio pokalbio, todėl teismas nusprendė perklausyti 2010 metų balandžio 24 dieną slapta įrašytą jų pokalbį.

Kalbėdamas su A.Bacevičiumi R.Ivanauskas tvirtino, kad 2010 metų spalio 5 dieną Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę tikrai nušovė D.Kedys. „Aišku, jis“, - tvirtino už pagalbą D.Kedžiui teisiamųjų suole sėdintis R.Ivanauskas.

Daugybe keiksmažodžių ir kalinių žargonu pagražintame pokalbyje R.Ivanauskas aiškino, kad žudyti D.Kedys buvo gerai pasiruošęs, turėjo įsigijęs keturias granatas, kelis pistoletus, 400 gramų trotilo.

„Jis specialiai ginklą numetė, kad žinotų kieno čia darbas“, - aiškino R.Ivanauskas, kalbėdamas apie prie V.Naruševičienės namų numestą pistoletą.

„Čia niekas nežino, tik jis ir aš, jis jau negyvas, aš vienas likau“, - kalbėjo asmeniniu D.Kedžio treneriu prisistatantis kaunietis.

R.Ivanauskas taip pat kalbėjo, kad prašė D.Kedžio duoti ir jam vieną granatą, nes jis pats nespės su visais susitvarkyti, o aukų turėjo būti septynios, tarp jų ir Laimutės Stankūnaitės tėvai Tatjana ir Stasys Stankūnai.

Net ir perklausius įrašą, D.Bacevičiui atmintis nesugrįžo. Aktyviai su R.Ivanausku D.Kedžio laidotuvių dieną diskutavęs vyras dabar tvirtina, kad tą dieną R.Ivanauskas buvo visiškai girtas, todėl jis nekreipė dėmesio, ką jis kalba. „Tik palaikiau pokalbį“, - teisme kalbėjo liudytojas. Pirmadienį teisme taip pat buvo išklausyti R.Ivanausko parodymai. „Pradėsiu nuo to, kaip mes susipažinome su Mindaugu Žalimu“, – pareiškė jis. R.Ivanauskas su M.Žalimu susipažino 2006 metais. Pasak teisiamojo, jis su sportininkais per pertraukas eidavo išgerti kavos į netoli sporto klubo esančią kavinę, kurioje neseniai barmenu buvo pradėjęs dirbti M.Žalimas. „Aš jo nemačiau, tik balsą girdėjau“, – kalbėjo R.Ivanauskas. Per eilinį kavos gėrimą toje kavinėje jis esą suprato, kad kartu su jais prie stalo sėdi M.Žalimas su savo drauge Laura. „Jis buvo paslaugus. Pasiūlė, kad jei kada reikia paveš“, – pažinties pradžią prisiminė jis. Pirma jis galvojo, kad M.Žalimui iš jo reikėjo informacijos, kaip geriau treniruotis ir tik vėliau jis esą suprato, ko jam iš tiesų reikėjo. „Draugystės nebuvo, jis buvo per daug jaunas vyras, jis mano vyriausio sūnaus metų. Vieną vakarą M.Žalimas su Laura atvažiavo pas mus. Sako: Raimi, turiu prašymą, noriu papasakoti apie save, esu sėdėjęs. O su kuo aš čia sėdžiu? Už ką? Už mašinų vagystę, grupuotės vadas buvau. Sakau, mums čia ne pakeliui. Sako, viskas jau aš“, – teisme kalbėjo R.Ivanauskas. M.Žalimas jam taip pat esą gyrėsi, kad iš Pravieniškių pataisos namų jį ištraukė draugės Lauros tėvas, kuris pataisos namuose yra viršininko pavaduotojas, todėl jis turi gerų pažinčių teisėsaugoje. „Aš kalėjime baigiau tokį universitetą, aš gyvenime nesėsiu“, – tariamai M.Žalimo pasakytus žodžius kartojo R.Ivanauskas. Teisiamasis tvirtina, kad su D.Kedžiu jis susipažino metais vėliau nei su M.Žalimu, o šis su garliaviškiu buvo pažįstamas jau seniai. 2009 metų pradžioje D.Kedys jam užsiminė, kad turi problemų su dukra. „Išvežk tą dukrelę į užsienį, sakau, kad vaikas šiek tiek užsimirštų. D.Kedys man pasakojo, kad vežiojo kažkokius dokumentus, įrašus padaręs platino, o aš jam sakau: aš tavo vietoje važiuočiau į Vilnių, tiesiai į saugumą“, – kalbėjo R.Ivanauskas. L.Stankūnaitę D.Kedys nuolat vadindavo prostitute, kuri pardavinėjo savo vaiką.

Vis dėlto, pasak R.Ivanausko, D.Kedys jam daug nepasakojo apie savo problemas: „Nenoriu gruzinti, sakė“. D.Kedys esą labiausiai keikė L.Stankūnaitę, esą ši dėl visko kalta. Kartais minėdavo Andrių Ūsą, tačiau nebuvo užsiminęs nei apie J.Furmanavičių, nei apie V.Naruševičienę. „Jis kartodavosi, mano atmintis jau prasta, bet jis per 15 minučių mūsų bendravimo tris kartus tą patį papasakodavo“, – sakė teisiamasis. D.Kedys, pasak R.Ivanausko, nebuvo kerštingas, tačiau labai daug keikdavosi. Vis dėlto, esą jis su D.Kedžiu nebendravo taip artimai kaip M.Žalimas.

R.Ivanauskas aiškino, kad ikiteisminio tyrimo metu jis patyrė didžiulį tyrėjų spaudimą. „Spaudimas buvo didžiausias. Atėjo kažkoks prokuroras, sako, čia baltas lapas ir jis turi būti prirašytas, ir tai, ko reikia mums. Jei ne, važiuosi į Lukiškes, kur iškart liksi iš rankų ir kojų“, - kalbėjo teisiamasis. Antrą kartą prisipažinti to, ko jis nepadarė, jį spaudė nužudyto Vaido Milinio mama Marija Milinienė. „Tu net neįsivazduoji, kiek aš pinigų investavau į šitą reikalą. Tu su mumis nebendradarbiausi? Tada tu iš kalėjimo neišeisi“, - esą M.Milinienės jam per apklausą pasakytus žodžius citavo R.Ivanauskas. Ikiteisminio tyrimo metu R.Ivanauskas sakė, kad nežinojo, jog D.Kedys turėjo legaliai įgytų ginklų, tačiau kartą garliaviškis jam sakė, kad ginklą galima įsigyti ir čigonų tabore. R.Ivanausko apklausa bus tęsiama spalio 11 dieną. Tądien planuojama apklausti ir E.Barauskaitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.