Teisiamasis R.Ivanauskas ieško atpirkimo ožio

Tyrėjams Alzheimerio liga skundęsis Raimondas Ivanauskas, atrodo, staiga pasveiko ir prisiminė, kad ne jis, o Mindaugas Žalimas buvo geriausias Drąsiaus Kedžio draugas.

Į teisiamųjų suolą sėdusius E.Barauskaitę ir R.Ivanauską guodė disidentai N.Sadūnaitė ir A.Svarinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Į teisiamųjų suolą sėdusius E.Barauskaitę ir R.Ivanauską guodė disidentai N.Sadūnaitė ir A.Svarinskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Sep 17, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 3:30 AM

Vakar Vilniaus apygardos teisme paaiškėjo, kad teisiamasis R.Ivanauskas atsikratė ne tik Alzheimerio ligos, bet ir kalbos sutrikimo, kuris esą buvo atsiradęs dėl įvairių negalavimų bei nuolatinio vaistų vartojimo. Apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Duodamas parodymus R.Ivanauskas kalbėjo nesustodamas, prisimindamas vis pikantiškesnių detalių apie M.Žalimo ir D.Kedžio atsiradimą jo gyvenime ir šių vyrų santykius.

Į sklandų pasakojimą R.Ivanauskas įpindavo tik pastabų apie savo aklumą, kuris jį esą persekioja nuo vaikystės.

M.Žalimo veido nematė

R.Ivanauskas pasakojo, kad su pagrindiniu šios bylos liudytoju M.Žalimu susipažino 2006 metais vienoje Kauno kavinių.

Joje M.Žalimas buvo įsidarbinęs barmenu, o R.Ivanauskas su draugais iš sporto klubo užsukdavo išgerti kavos.

Dėl savo aklumo R.Ivanauskas teigė niekada nematęs, kaip M.Žalimas atrodo, tik girdėdavo jo balsą.

Kartą vyras suprato, jog naujasis pažįstamas su drauge Laura sėdi kartu su juo prie vieno stalo.

Pasak R.Ivanausko, Mindaugas jam pasirodė paslaugus žmogus, ne kartą siūlėsi, jei reikės, pabūti jo vairuotoju, padėti tvarkytis namuose.

Iš pradžių kaunietis manęs, kad M.Žalimas su juo bendrauja tik todėl, jog jis sporto treneris, bet vėliau esą suprato, kad padėjo vedamas kitų tikslų.

Kokie tie tikslai, R.Ivanauskas vakar nepaaiškino, bet iš tolesnio jo pasakojimo galima susidaryti įspūdį, kad M.Žalimas jau tuomet norėjo jį įvelti į nešvarią istoriją.

Kūrė nusikaltėlio portretą

R.Ivanauskas neigė, kad tarp jo ir M.Žalimo užsimezgė draugystė. Esą jos būti ir negalėjo, nes Mindaugas per daug jaunas – jo vyriausio sūnaus amžiaus.

Kad naujasis pažįstamas anksčiau teistas, R.Ivanauskas sužinojo iš paties M.Žalimo. Šis savo paslaptį atskleidė atvykęs pasisvečiuoti pas jį į namus.

„M.Žalimas su Laura atvažiavo pas mus ir ištarė: „Raimi, turiu prašymą... Noriu papasakoti apie save, esu sėdėjęs. Už ką? Už mašinų vagystę, buvau grupuotės vadas (M.Žalimas niekada nebuvo teistas už automobilių vagystes. – Red.)”, – tariamą pokalbį su M.Žalimu teisme perpasakojo R.Ivanauskas.

Išgirdęs tokią naujieną, jis pareiškęs M.Žalimui, kad tokiu atveju jiems ne pakeliui, bet Mindaugas jį nuramino – esą su nusikaltimais jis jau baigė.

Kartu pasigyrė, jog su Laura draugauja vien tam, kad jos tėvas yra Pravieniškių pataisos namų viršininko pavaduotojas ir būtent jis ištraukė jį pirma laiko iš įkalinimo vietos.

„Aš kalėjime baigiau tokį universitetą, aš gyvenime nesėsiu, turiu pažinčių teisėsaugoje”, – tariamai M.Žalimo pasakytus žodžius kartojo R.Ivanauskas.

Išsigynė artimos draugystės

Pasak R.Ivanausko, su D.Kedžiu jis susipažino metais vėliau nei su M.Žalimu, kai garliaviškis kreipėsi į jį dėl asmeninių treniruočių. Jo veido, kaip ir M.Žalimo, R.Ivanauskas esą niekada neįžiūrėjo.

Kartą kalbantis su D.Kedžiu prie jų priėjo M.Žalimas.

„Bandžiau pristatyti juos vieną kitam, tačiau jie pasakė, kad yra pažįstami”, – tvirtino R.Ivanauskas.

Iki 2009 metų jis su D.Kedžiu esą bendravę tiktai sporto reikalais, niekada nebuvo sutikęs nei Neringos Venckienės, nei jos vyro Aido Venckaus.

Pažintimi su D.Kedžiu jam nuolatos girdavosi tiktai M.Žalimas: „Drąsiukas buvo atvažiavęs ir kažkoks prokuroras iš apygardos.”

Nevėlė į savo problemas

R.Ivanausko teigimu, 2009-ųjų pradžioje D.Kedys jam užsiminė, kad turi problemų su dukterimi.

Kai kitą kartą D.Kedys pradėjo skųstis, kad visur rašo skundus, tačiau į juos niekas nereaguoja, R.Ivanauskas jam patarė važiuoti į Valstybės saugumo departamentą.

„Buvau pas prezidentę”, – atsakė D.Kedys.

Pasak R.Ivanausko, D.Kedys jam daug apie savo problemas nepasakojo, tik kartais prasitardavo, jog dėl visko kalta išgama prostitutė Laimutė Stankūnaitė ir jam nesinori gyventi žinant, kad jo vaiką tvirkino „stora kiaulė Andrius Ūsas”.

Nei teisėjo Jono Furmanavičiaus, nei Violetos Naruševičienės pavardžių D.Kedys jam esą nė karto neminėjo.

Rūpėjo tik batai?

Ikiteisminio tyrimo metu kategoriškai neigęs, kad 2009 metų rugsėjo pradžioje kartu su D.Kedžiu ir savo buvusia sugyventine Egle Barauskaite važiavo į Vilnių pas M.Žalimą, vakar teisiamasis jau kalbėjo visiškai kitaip.

Vieną vakarą pas jį užsukęs D.Kedys paprašė jį nuvežti į Vilnių, bet ant stalo atsirado butelis, todėl kelionę teko atidėti kitai dienai.

Nuvažiavus pas M.Žalimą, E.Barauskaitė kartu su Mindaugo drauge Laura Žiliūte liko namuose, o jie išvyko į miestą ieškoti jam batų.

Aplankius dvi parduotuves, D.Kedys vėl pradėjo skųstis, kad jam nesiseka spręsti problemų. Tada M.Žalimas kažkodėl pasiūlė parodyti jiems sporto klubą, kuriame sportuoja.

„Sakau, vyrai, gal nereikia, važiuojam namo, nei man įdomu, nei aš matau. Jie man: „Patylėk, senuk.” Tada man M.Žalimas įgrūdo į rankas butelį”, – pasakojo R.Ivanauskas.

M.Žalimas su D.Kedžiu esą nuėjo į klubą, o jis liko automobilyje ir pasileidęs muziką ramiai gurkšnojo iš jam paduoto butelio.

Kai D.Kedys su M.Žalimu sugrįžo, buvo nutarta dar užsukti į klubą, kuriame M.Žalimas dirbo, vėliau visi trys nuvažiavo pavalgyti ir tik tuomet grįžo į M.Žalimo ir jo draugės butą.

R.Ivanauskas leido suprasti, kad būtent tuo metu, kai M.Žalimas su D.Kedžiu buvo dviese, jie ir aptarė žmogžudysčių planus.

Kliuvo ir M.Milinienei

Ikiteisminio tyrimo metu beveik nieko nepasakojęs R.Ivanauskas vakar prakalbo apie tariamai tyrėjų jam darytą spaudimą.

„Spaudimas buvo didžiausias. Atėjo kažkoks tyrėjas ir sako, kad čia baltas lapas ir jis turi būti prirašytas. Ir tai, ko reikia mums. Jei ne, važiuosi į Lukiškes, kur iš karto liksi be rankų ir kojų”, – kalbėjo teisiamasis.

Antrąkart prisipažinti to, ko nepadarė, jį esą spaudė nužudyto Vaido Milinio motina Marija Milinienė.

„Tu net neįsivaizduoji, kiek aš pinigų investavau į šitą reikalą. Tu su mumis nebendradarbiausi? Tada iš kalėjimo neišeisi”, – esą jos žodžius citavo R.Ivanauskas.

M.Milinienė „Lietuvos rytui” tvirtino, kad tiek R.Ivanauskas, tiek E.Barauskaitė buvo apklausti jos sūnaus šmeižto ir nužudymo bylose, o jų trumpos apklausos buvo filmuojamos.

„Čia, matyt, jų tokia gynybos taktika.

Sakys, kad mes su M.Žalimu organizavome žmogžudystes”, – svarstė savo sūnaus žudikų ieškanti kaunietė.

Kalbos – apie ginklus ir pagalbą

* Vakar teisme taip pat buvo apklaustas E.Barauskaitės sesers vyras Alfredas Bacevičius, išklausytas jo ir R.Ivanausko D.Kedžio laidotuvių dieną slapta įrašytas pokalbis.

* Daugybe keiksmažodžių ir kalinių žargonu pagražintame pokalbyje R.Ivanauskas aiškino, kad žmogžudystėms D.Kedys buvo gerai pasiruošęs, turėjo įsigijęs keturias granatas, porą pistoletų, 400 gramų trotilo.

* „Jis specialiai ginklą numetė, kad žinotų, kieno čia darbas”, – sakė R.Ivanauskas, kalbėdamas apie prie V.Naruševičienės namų numestą pistoletą.

* „Čia niekas nežino, tik jis ir aš, jis jau negyvas, aš vienas likau”, – sakė R.Ivanauskas ir aiškino, kad prašė jam duoti vieną granatą, nes pats D.Kedys nespės susidoroti su visomis septyniomis numatytomis aukomis.

* A.Bacevičius ir R.Ivanauskas šį pokalbį teisina girtumu. Esą kalbėdamas teisiamasis buvo labai girtas, bet, kaip paaiškėjo, išgertas didelis kiekis alkoholio jam nebuvo kliūtis kartu su E.Barauskaite tą patį vakarą važiuoti į draugų gimtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?