Po šūvių Kosove – gedulas Lietuvoje

Klaipėdos teritorinės muitinės Malkų įlankos jūrų uosto posto darbuotojai vakar buvo tylūs ir susikaupę. Žinia apie misijoje Kosove žuvusį kolegą Audrių Šenavičių sukrėtė ir privertė klausti – kodėl?

Nusikaltimo vietą vakar greitai apsupo teisėsaugos pareigūnai, tačiau iš pasalų šaudę užpuolikai jau buvo pasprukę.<br>AP nuotr.
Nusikaltimo vietą vakar greitai apsupo teisėsaugos pareigūnai, tačiau iš pasalų šaudę užpuolikai jau buvo pasprukę.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 20, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:24 AM

Ankstų ketvirtadienio rytą Šiaurės Kosove nugriaudėjusių šūvių aidas greitai atsirito iki Lietuvos. Mat nežinomų užpuolikų kulkos, paleistos į Europos Sąjungos teisės viršenybės misijos (EULEX) atstovus, važiavusius dviem automobiliais, pakirto klaipėdietį muitininką 35 metų A.Šenavičių. Jis mirė ligoninėje, o dėl dviejų sužeistų jo kolegų gyvybės vakar kovojo medikai.

Kartu su lietuviu į nusikaltėlių pasalą prie Mitrovicos miesto buvo patekę EULEX misijoje tarnaujantys graikas, danas, bulgaras, kroatas ir čekas.

Po studijų – į muitinę

2000-ųjų rugsėjo 11-ąją iškart po studijų universitete A.Šenavičius užsivilko muitininko uniformą.

Darbą Klaipėdoje kartu su juo pradėjusi Malkų įlankos jūrų uosto posto vyriausioji inspektorė Lina Glinskienė vakar pasakodama apie Kosove žuvusį kolegą vos tramdė ašaras: „Tai buvo nuostabus žmogus – draugiškas, geras, turėjo puikų humoro jausmą ir visada palaikydavo gerą nuotaiką, o kai ištikdavo nesėkmė, paguosdavo.”

A.Šenavičius ir L.Glinskienė kartu baigė pusmečio mokymus Vilniuje, kartu įžengė ir į pirmąją darbo vietą Pilies jūrų uosto poste.

Vėliau jųdviejų keliai išsiskyrė, o prieš kelerius metus likimas lėmė vėl dirbti kartu.

„Visi atėjome čia jauni, trokšdami ką nors svarbaus nuveikti, pakeisti”, – kalbėjo L.Glinskienė.

Pradėjęs tarnybą jaunas pareigūnas netrukus ėmė stebinti ir profesiniais gebėjimais. Jo pastangas įvertino ir vadovybė.

Viliojo misijos svetur

Kai 2006-aisiais A.Šenavičius, trokšdamas naujų iššūkių, panoro dalyvauti atrankoje ir išvykti į misiją užsienyje, jis sulaukė vadovų pritarimo.

Pareigūnas sėkmingai įveikė atranką ir išvyko dvejiems metams į misiją Ukrainos ir Moldovos pasienyje. Čia iki 2008-ųjų jis dirbo kaip Europos Sąjungos ekspertas.

Sugrįžęs į Malkų įlankos jūrų uosto postą A.Šenavičius ilgai neužsibuvo.

Sužinojęs apie galimybę keleriems metams išvykti į misiją Kosove, ilgai nesvarstė. Apie nerimą ar baimę vykstant į pavojingą šalį vyras neužsiminė.

„Neįtikėtina, kad muitinės pareigūnas žuvo tokiomis aplinkybėmis. Jis juk nekariavo, o tik atliko pareigą, – drebančiu balsu kalbėjo L.Glinskienė. – Matyt, tikrai išeina geriausi.”

A.Šenavičius iš kolegų išsiskyrė ne tik linksmu būdu, bet ir profesionalumu atliekant užduotis, puikiomis anglų kalbos žiniomis.

„Per visą A.Šenavičiaus darbo muitinėje laiką jis buvo vertinamas tik gerai arba labai gerai.

Nekart skatinome padėkomis, vardinėmis dovanomis. Mūsų atmintyje jis išliko kaip darbštus, pareigingas, atsakingas darbuotojas”, – sakė Klaipėdos teritorinės muitinės viršininkė Rita Kunickienė.

A.Šenavičius buvo pirmasis Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnas, išvykęs į savanorišką misiją Kosove. Jo sugrįžtančio laukė ir kolegos, ir Klaipėdoje gyvenanti pareigūno žmona su dviem sūnumis.

Ir užjaučia, ir smerkia

Užuojautas dėl Kosove žuvusio Lietuvos muitininko A.Šenavičiaus pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius.

EULEX misijos vadovas Berndas Borchardtas vakar paskelbė pareiškimą

„Aš esu šokiruotas dėl šaltakraujiškos žmogžudystės ir smerkiu šį bailų smurto aktą prieš mūsų komandos narį pačiais stipriausiais žodžiais, kuriuos turime.

Šis misijos narys buvo muitinės pareigūnas, paskirtas užtikrinti stabilumą Kosove ir normalizuoti santykius tarp Serbijos ir Kosovo. Tai buvo jaunas žmogus, kuris paliko šeimą. Mūsų širdis yra su ja”, – sakė B.Borchardtas.

Europos Sąjungos atstovybės Kosove vadovas Samuelis Žbogaras teigė, jog ataka prieš EULEX komandos narį prilygsta atakai prieš Europos Sąjungos puoselėjamas vertybes. Jis užpuolimą iš pasalų pavadino bailiu.

Užuojautą nužudyto lietuvio šeimai pareiškė ir ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton.

Misijos atstovai buvo apšaudyti Šiaurės Kosove

Mirtis tykojo svetimuose kraštuose

* 1996 metų balandžio 17 dieną NATO taikos įgyvendinimo misijoje Bosnijoje ir Hercegovinoje žuvo 23 metų vyresnysis leitenantas Normandas Valteris.

* Per patruliavimą netoli Maglajaus miestelio visureigis, kuriuo važiavo keturi Lietuvos ir Danijos kariai, kalnų kelyje užvažiavo ant prieštankinės minos. Per sprogimą taip pat žuvo Danijos karys.

* Latvijos Tukumo mieste gimęs N.Valteris baigė Baisogalos vidurinę mokyklą, tarnavo krašto apsaugos sistemoje, lauko pajėgų brigadoje „Geležinis vilkas”, mokėsi Lietuvos karo akademijoje. Karininkas 1994 metais dalyvavo taikos palaikymo misijoje Kroatijoje.

* Po mirties N.Valteris buvo apdovanotas Vyčio kryžiaus 2-ojo laipsnio ordinu ir NATO medaliu už tarnybą.

* 2008-aisiais Afganistane žuvo Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų bataliono seržantas Arūnas Jarmalavičius. Šiame dalinyje alytiškis tarnavo nuo 1992 metų.

* Prieš mėnesį išvykęs į taikos misiją Goro provincijoje 34 metų alytiškis gegužės 22 dieną buvo nušautas tarnybos metu budėjimo bokštelyje, kai į lietuvių stovyklą bandė įsiveržti afganų riaušininkai.

* Goro provincijos sostinėje Čagčarane susibūrusi maždaug tūkstančio riaušininkų minia puolė lietuvių stovyklą, kurioje buvo apie 120 karių. Vietos policija bandė riaušes sutramdyti ir buvo atsiuntusi apie 300 policininkų. Jie stengėsi užkirsti kelią riaušininkams į NATO bazę.

* Taip pat daugybė afganistaniečių bandė patekti ir į lietuvių stovyklą. Prasidėjus susišaudymui, viena kulka kliudė A.Jarmalavičių.

* Per išpuolį akmenimis lengvai buvo sužeisti dar du Lietuvos kariai.

* Našlaičiai liko dešimtmetė Greta ir ketverių metų Justas.

* Po mirties A.Jarmalavičius apdovanotas Vyčio kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi. Žuvusiam kariui taip pat skirtas medalis „Už tarptautines operacijas”.

Kosove – daug pagalbininkų iš ES

* Kosovas 2008 metais paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, bet Kosovo šiaurėje gyvenantys serbai nepripažįsta teritorijos atsiskyrimo. Europos Sąjungos teisės viršenybės misija Kosove yra civilinė.

* ES nuo tada, kai Kosovo parlamentas vasarį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, į regioną jau yra nusiuntusi apie 1200 savo darbuotojų.

* EULEX užduotis – padėti Kosovui pereinamuoju laikotarpiu ir kartu išlikti neutraliai nepriklausomybės atžvilgiu. Į misijos pareigas įeina policijos, teismų ir muitinės darbo kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.