Žiaurų nužudymo planą panevėžiečiai kūrė apspangę nuo narkotikų

Pirmadienio rytą į Panevėžio miesto apylinkės teismą vienas po kito buvo vedami kraupiu nusikaltimu įtariami panevėžiečiai. Pirmasis į teismą slėpdamas veidą atvyko 22 metų Deividas Antanaitis. Teismas jį ir kitą įtariamąjį Julių Jakubaitį leido suimti trims mėnesiams. Įtariama, kad 33 metų panevėžietis J.Jakubaitis ir 22 metų Panevėžio rajono gyventojas D.Antanaitis pagrobė, išprievartavo, o vėliau uždarytą automobilio bagažinėje gyvą sudegino moksleivę, kuriai spalį būtų suėję 18 metų.

J.Jakubaitis vairavo automobilį, kuriame vėliau gyva buvo sudeginta septyniolikametė.<br>A.Švelnos nuotr.
J.Jakubaitis vairavo automobilį, kuriame vėliau gyva buvo sudeginta septyniolikametė.<br>A.Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 23, 2013, 9:52 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 10:15 PM

Abu įtariamieji kaltę dėl nužudymo verčia vienas kitam.

Dėl kardomosios priemonės paskyrimo trečiajam sulaikytajam – J.Jakubaičio 21 metų broliui Andriui, bus sprendžiama vėliau. Tačiau pareigūnai planavo jam skirti švelnesnę kardomąja priemonę.

Įtariamojo D.Antanaičio advokatė Eligija Norkienė-Paplauskė lrytas.lt teigė, kad abiems vyrams yra pateikti įtarimai nepilnametės išžaginimu, nužudymu sunkinančiomis aplinkybėmis – itin žiauriai ir siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą.

Advokatės duomenimis, jos ginamasis D.Antanaitis nepripažįsta kaltės. Pasak E.Norkienės-Paplauskės, nusikaltimo naktį abu įtariamieji linksminosi Panevėžyje.

Naktį jiedu važinėjosi automobiliu ir galėjo pakeliui pastebėti 17-metę merginą. D.Antanaitis tikina, kad buvo geriau pažįstamas su jaunesniuoju J.Jakubaičio broliu, o su juo pačiu - tik kelias dienas.

Tyrėjai kol kas tikrina nusikaltimo aplinkybes - gali būti, kad įtariamieji merginą įsisodino pavežėti arba jėga įsitempė į automobilį, išsivežę už miesto auką išžagino, o po to įgrūdę į automobilio bagažinę nuvežė į nuošalią vietą miške sudegino su automobiliu.

Lrytas.lt pavyko sužinoti, kad automobilį tą naktį vairavęs J.Jakubaitis buvo išgėręs brendžio. Vasario 16-osios gatvėje pora nusipirko kebabų. Merginą jie išvydo autobusų stotelėje prie prekybos centro „Vasarė“, Aukštaičių gatvėje.

Naktinėtojai patikino ją, kad važiuoja į Dembavos pusę, todėl apgauta auka pati galėjo įsėsti į „Volkswagen Passat“arba buvo jėga įtempta į vidų.

Užuot važiavęs Dembavos link, pagrobėjų automobilis pasuko į Velžio kaimą. Kažkur prie tvenkinio netoli Velžio mergina buvo išžaginta, po to kurį laiką automobilio bagažinėje vežiojama, o tuomet netoli sodų bendrijos "Spindulys" esančiame miške su visu automobiliu sudeginta.  

Pirminiais duomenimis, nusikaltimo metu vyrai galėjo būti apsvaigę nuo narkotikų. D.Antanaitis teigė, kad pats tik rūkė marihuaną, o amfetaminą vartojo bendrininkas Julius. Ar įtariamieji buvo vartoję narkotikų, paaiškės sulaukus ekspertizių rezultatų. Šeštadienio popietę sulaikius abu įtariamuosius, J.Jakubaitis buvo visiškai blaivus, o D.Antanaičiui buvo nustatytas lengvas girtumo laipsnis (0,3 promilės).

Nusikaltėlių pagrobta Panevėžio priemiestyje, Dembavos kaime, gyvenanti nepilnametė iš paskutinių jėgų kovojo dėl savo gyvybės. Ji šeštadienio rytą, po 7 val., tris kartus skambino bendruoju pagalbos telefonu 112 – paaiškino esanti pagrobta, išprievartauta ir kažkur vežama automobilio bagažinėje, sakė girdėjusi, kad pagrobėjai ketina ją nuskandinti.

Kadangi mobiliojo ryšio telefonas, iš kurio skambino mergina, buvo be SIM kortelės, anot pareigūnų, nebuvo galimybės nustatyti jos buvimo vietos. Todėl policijos pareigūnai ėmė šukuoti Dembavą, aplinkinių vandens telkinių pakrantes.

Deja, paieškos buvo nesėkmingos. O paskutinis merginos pokalbis su Bendrojo pagalbos centro operatore nutrūko po to, kai septyniolikametė pasakė, kad jaučia dūmų kvapą.

Netrukus, šiek tiek po 8 val., per miškelį netoli Velžio seniūnijos Keravos kaimo einantys žmonės pastebėjo ant keliuko stovintį ir rūkstantį automobilį „Volkswagen Passat“ ir paskambino 112. Pirmieji į įvykio vietą atskubėję policijos pareigūnai bandė jį gesinti rankiniais gesintuvais, tačiau nesėkmingai. Ugnį numalšino atvykę ugniagesiai.

Visiškai sudegusiame automobilyje, bagažinėje buvo rasti merginos palaikai.

Tos pačios dienos popietę buvo sulaikyti du šiuo kraupiu nusikaltimu įtariami asmenys – 33 metų, 5 kartus teistas už vagystes ir nusikaltimus, susijusius su narkotikais panevėžietis J.Jakubaitis ir 22 metų Panevėžio rajono gyventojas D.Antanaitis, 4 kartus teistas už viešosios tvarkos pažeidimus.

Beveik tuo pačiu laiku buvo sulaikytas trečias įtariamasis – 21 metų panevėžietis Andrius Jakubaitis. Jis yra J.Jakubaičio brolis. Policijos pareigūnų teigimu, jis neįtariamas žmogžudyste, jo vaidmuo šioje protu nesuvokiamoje istorijoje – mažareikšmis. Anksčiau pranešta, kad sudegintas automobilis registruotas ne tų dviejų asmenų, kurie buvo sulaikyti šeštadienį ir yra įtariami nusikaltimu, vardu. Policijos duomenimis, automobilis – žalios spalvos sedanas „Volkswagen Passat“, buvo įsigytas vos prieš dvi dienas pagal žodinę sutartį iš kito rajono gyventojo. Jį nusipirko, nors savo vardu ir nepersirašė, A.Jakubaitis.

Pirmadienį Vyriausybėje rengiamas pasitarimas, kuriame bus aptarta institucijų atsakomybė dėl septyniolikmetės gyvybę nusinešusios tragedijos.

Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Donato Skrebiškio teigimu, šis krašto visuomenę ir mus visus sukrėtęs žiaurus nusikaltimas, įtariama, susijęs su seksualine prievarta prieš nepilnametę. Nusikaltimas tiriamas intensyviai, siekiama nustatyti visas aplinkybes, kad būtų galima perduoti bylą teismui ir nusikaltusieji sulauktų įstatymų numatytos baudžiamosios atsakomybės.

Baudžiamasis kodeksas už itin žiaurų nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis numato laisvės atėmimo bausmę iki 20 metų arba iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.