Klajūnų kišenvagių išvada: lietuviai – neturtingi

Vilniečiai – neturtingi. Tokį įspūdį galėjo susidaryti po Europą keliaujantys arabai kišenvagiai. Vilniaus restoranuose kelių paltų kišenes iškraustę vyrai netrukus sužinojo, jog beveik visos jų aukos – užsieniečiai.

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-09-27 06:00, atnaujinta 2018-02-21 18:12

„Žmonės, padėkite, gelbėkite! Mano motina miršta chemoterapijos skyriuje, mano vaikas neįgalus, o aš uždarytas Lietuvoje. Leiskite mane pas motiną, niekur nepabėgsiu, pats ateisiu į policiją”, – po Vilniaus apylinkės teismo posėdžio ėmė raudoti 58 metų libanietis Malekas Kara. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nuo ašarų springdamas užsienietis reikalavo jį išleisti į laisvę ar bent leisti paskambinti ligoninėje besigydančiai motinai.

Bet leidimą penkis kartus per savaitę skambinti motinai teismas jam buvo davęs dar rugpjūčio mėnesį.

„Pats greičiau numirsiu”, – atrėžė kaltinamasis ir tėškė ant teismo stalo tabletes ir buteliuką vaistų.

Pagražino savo biografiją

Ši scena visiškai nenustebino užsieniečiams kaltinimą pateikusios prokurorės.

„Kiekvieną kartą keičiasi ir jo motinos telefono numeris, ir brolių vardai”, – atsiduso iš posėdžių salės išeidama Lilija Ambrulevičienė.

Kad vagystėmis kaltinami M.Kara ir iš Alžyro kilęs 43 metų Mohamedas Hamdi apie save pasakoja netiesą, prokurorė įsitikino ir pateikusi teisinės pagalbos prašymą Lenkijai.

Pastaraisiais metais abu kaltinamieji gyveno šioje šalyje.

Lenkijos pareigūnai atsakė, jog M.Kara – daugybę kartų teistas, o iki sulaikymo niekur nedirbo.

Vilniaus teisme libanietis aiškino, kad Lenkijoje buvo atidaręs savo restoraną ir dar prekiavo automobilių detalėmis.

Jis tikino, jog Lenkijoje buvo teistas tik kartą už tai, kad savo broliams padėjo nelegaliai atvykti į Europą.

Sutuoktinį rado kalėjime

Vilniuje M.Kara ir M.Hamdi įkliuvo kovo mėnesį ir iki šiol laikomi Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Juos sulaikę Vilniaus policijos pareigūnai tvirtino, jog tai pirmieji profesionalūs kišenvagiai, kurie klajodami po Europą užsuko į Lietuvą.

Pareigūnų žiniomis, arabai į Vilnių atvyko iš Rygos, kur taip pat vagiliavo. Per kratas pas juos buvo rastas Rygoje pavogtas norvego fotoaparatas.

Ieškoti už grotų patekusio vyro į Lietuvą atvykusi M.Hamdi žmona lenkė Ana Chmilewska teigė, jog sutuoktinis iš namų Lenkijoje išvažiavo vasario pabaigoje. Jos žiniomis, vyras norėjo nusipirkti automobilį, tačiau į kurią Baltijos šalį jis išvyko, moteris nežinojo.

Sužinojusi, kad sutuoktinis suimtas Vilniuje, žmona surado jam advokatą, o vakar atvyko į teismą.

Dvi dukteris auginanti moteris pasakojo, jog nuolatinio darbo Lenkijoje vyras neturėjo, tačiau su draugais užsiimdavo kokiu nors nedideliu verslu.

Aukos – užsieniečiai

Vasario pabaigoje į Vilnių atvykę M.Kara ir M.Hamdi kraustė restoranų „Čili kaimas” ir „Čili Kinija” lankytojų kišenes.

Bet didžiausias laimikis jų laukė viešbučio „Radisson Blue Hotel Lietuva” bare „Skybar”.

Vasario 26-osios naktį jame laiką leido iš Rusijos atvykęs verslininkas su sūnumi ir dviem draugais. Striukes jie pasikabino ant pakabos netoli savo staliuko.

Vienu metu jų staliukas kelioms minutėms liko tuščias – du žmonės nuėjo į tualetą, o likusieji žavėjosi naktinio Vilniaus vaizdais ir nuėjo nusifotografuoti prie lango.

Fotoaparatą pasiėmęs 21 metų Parvidžanas Musojevas pastebėjo du vyrus, kurie stovėjo šalia drabužių kabyklos. Į juos dėmesį atkreipė ir į barą grįžusi jų draugė. Merginai pasirodė keista, jog vyrai iš baro išėjo labai skubėdami.

Užfiksavo vaizdo kameros

Rusams susiruošus namo ir nuėjus iki automobilio, P.Musojevas grybštelėjo už striukės kišenės ir nustėro – joje nebebuvo pinigų.

Jaunuolio striukės kišenėje buvo 14 100 eurų (per 48 tūkst. litų). Stambios kupiūros buvo apjuostos guma.

„Taip išsigandau, kad nieko nedrįsau pasakyti tėvui.

Visą kelią iki savo viešbučio čiupinėjau kišenes ir tik grįžęs į savo kambarį tėvui pasakiau, jog dingo pinigai”, – pasakojo jaunuolis.

Rytą užsieniečiai kreipėsi į policiją. Surasti kišenvagius padėjo viešbutyje „Radisson Blue Hotel Lietuva” esančios vaizdo kameros.

P.Musojevas teigė, jog didelę pinigų sumą bijojo palikti viešbutyje, todėl nusprendė, kad nešiotis su savimi bus saugiau.

Jaunuolis tvirtino, jog jie su tėvu Lietuvoje planavo pirkti automobilį. Į Vilnių trys vyrai atvyko iš Vokietijos, o kad nesukeltų įtarimų muitininkams, pinigus buvo pasidalinę maždaug po 5 tūkstančius eurų.

Rusai turi vilčių atgauti dingusius pinigus. Įtariamuosius sulaikę pareigūnai pas juos rado daugiau kaip 17 000 eurų, 3600 litų, apie 200 Latvijos latų, 700 Lenkijos zlotų, be to, Kinijos juanių, Vietnamo dongų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.