Rumunai iš lietuvių pinigus vogė išmaniai

„Ar lankėtės Kolumbijoje?” – toks banko darbuotojų klausimas pribloškė kelis vilniečius. Nors jų banko kortelės gulėjo piniginėse, tolimos šalies bankomatuose iš jų sąskaitų buvo paimti pinigai.

Iš kairės: T.Varga, S.Lucaci ir D.Ungureanu buvo gerai pasirengę nusikaltimams.<br>T.Bauro nuotr.
Iš kairės: T.Varga, S.Lucaci ir D.Ungureanu buvo gerai pasirengę nusikaltimams.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Sep 30, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:31 PM

Prie bankomatų duomenų nuskaitymo įrangą ir vaizdo kameras pritvirtinę Rumunijos piliečiai pasisavino per 34 tūkstančius litų. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kol kas nežinoma, ar šie pinigai atiteko jiems, ar tik Kolumbijoje gyvenantiems jų bendrininkams.

Kiek bendrininkų ir kokiose šalyse turėjo Lietuvoje įkliuvę rumunai, nenustatyta.

Įrangą konstravo Vilniuje

Trims prieš teismą stojusiems Rumunijos piliečiams 29 metų Sebastianui Lucaci, 39 metų Teodorui Vargai ir 36 metų Danieliui Ungureanu teks atsakyti už tai, kad vogė banko kortelių duomenis Lietuvoje.

Teisiamieji kategoriškai neigia, kad patys važiavo į Kolumbiją ir iš bankomatų paėmė svetimus pinigus. Užsieniečių trijulė Vilniuje gyveno kelis mėnesius. Savo nuomojamuose butuose jie konstravo įrangą, kuria buvo kopijuojami kortelių duomenys.

Kratas jų bute Latako gatvėje atlikę pareigūnai rado savadarbės elektroninės įrangos, klijų, gulsčiukų, plastiko, glaisto.

Nukopijavo 15 kortelių

Sausio pabaigoje savos gamybos įrangą rumunai išbandė Vilniaus centre, J.Basanavičiaus gatvėje esančiame bankomate. Kad įsitikintų, ar ji tikrai veikia, rumunai išbandė keturias savo korteles.

Jų įranga nukopijavo kortelės numerį, o virš klaviatūros įrengta vaizdo kamera nufilmavo kliento renkamą PIN kodą.

Tiek duomenų užteko, kad būtų galima gaminti suklastotas mokėjimo korteles.

Įsitikinę, kad jų įranga veikia, kaltinamieji ją sumontavo Tuskulėnų gatvėje, prie prekybos centro „Maxima” įrengtame bankomate, kuriuo gali naudotis Šiaulių, „Danske” ir „Citadele” bankų klientai.

Bylos duomenimis, būtent šiame bankomate buvo nukopijuota 15 lietuviškų kortelių, kurių duomenis rumunai įrašė į kompiuterius ir nusiuntė kitose šalyse veikiantiems bendrininkams.

Nustatyta, kad keliose šalyse veikusi grupuotė pagamino 458 banko korteles.

Dalį sąskaitų užblokavo

Pinigai iš sąskaitų buvo imami Kolumbijos sostinėje Bogotoje. Vasario 9-ąją nuo vieno prie kito bankomato važinėję nusikaltėliai per parą iš jų paėmė per 34 tūkstančius litų.

Suklastotomis kortelėmis jie atliko 25 operacijas, dar 22 buvo nesėkmingos.

Vienose kortelėse trūko pinigų, kitas Lietuvos bankai jau buvo spėję užblokuoti arba jų klientams buvo taikomas grynųjų pinigų paėmimo limitas.

Nuo rumunų nukentėję Šiaulių, „Citadele” ir „Danske” bankai yra pareiškę beveik 7 tūkstančių litų ieškinį. Savo sąskaitose pinigų pasigedę vilniečiai ieškinių kol kas nepareiškė, nes pinigus grąžino bankai.

Manė, kad sugedo bankomatas

Vilnietė Elžbieta P. pasakojo iš karto negalėjusi patikėti, kad jos sąskaitoje liko tik 49 litai. Sekmadienį iš bažnyčios einanti moteris nusprendė patikrinti, kiek pinigų yra sąskaitoje, ir įdėjo ją į Gedimino prospekte esantį banko „Citadele” bankomatą.

Monitoriuje pamačiusi, kad liko 49 litai, vilnietė nusprendė, kad bankomatas sugedo. Ji buvo įsitikinusi, kad sąskaitoje yra apie 4 tūkstančius litų. Tačiau tą patį likutį rodė ir kitas bankomatas.

„Tuomet pamaniau, kad be akinių neįžiūriu.

Nuėjau namo, pasiėmiau akinius, bet skaičiai bankomato ekrane nepasikeitė”, – teisme pasakojo vilnietė.

Ji skubiai leidosi ieškoti sekmadienį dirbančio banko skyriaus ir kortelę užblokavo.

Vitalijus M. sulaukė skambučio iš „Danske” banko. Pasitikslinusi, kurioje šalyje dabar yra klientas, banko darbuotoja jam pranešė, kad Kolumbijoje iš jo sąskaitos paimta 4200 litų.

Abu nukentėjusieji prisiminė, jog dažniausiai naudodavosi Tuskulėnų gatvėje esančiu bankomatu.

Rumunai elgėsi atsargiai

Trys rumunai buvo sulaikyti vasario 22-ąją, kai išsinuomotu automobiliu važiavo Laisvės prospektu.

Pareigūnai išsiaiškino, kad bijodami įkliūti užsieniečiai važinėdavo tik išsinuomotais automobiliais, nuolat keisdavo savo gyvenamąją vietą. Jie buvo atsargūs ir vaikščiodami gatvėmis – praeidami pro viešosiose vietose įrengtas kameras dengdavosi veidus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.