Daktarų gaujos pėdsakai Kaune nyksta

Laisvės alėjoje veikusio Henriko Daktaro žmonos Ramutės Daktarienės grožio salono „Herada” iškabų jau nebeliko – dabar vitrinose sustatyti „Zepter” indai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas, Vygandas Trainys

Oct 12, 2013, 12:03 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:52 AM

Pirmame aukšte esančias 74 kvadratinių metrų patalpas bendrovė „Zepter International” išsinuomojo iš Henytės motinos Jadvygos Daktarienės. Jai šiame name dar priklauso du butai ir kieme esantis ūkinis pastatas.

Ketinama vėl parduoti ir Daktarų nusikalstamo susivienijimo būstine prieš du dešimtmečius tapusį restoraną „Villula” Vilijampolės rajone. Jį prieš dvejus metus įsigijo paslaptingi pirkėjai iš Kaliningrado (Rusija), rašo „Lietuvos ryto" priedas „Laikinoji sostinė".

Ar tai reiškia, kad, teismui areštavus su H.Daktaru, pravarde Henytė, siejamą turtą, žlunga visas šeimos verslas?

Patarė nevargti dėl pirkinio

Ar garsusis Daktarų nusikalstamo susivienijimo buveine vadintas restoranas „Villula” Varnių gatvėje tikrai atsidūrė ant prekystalio?

Apie tai Kaune kalbama jau kelis mėnesius.

Aikštelėje prie buvusio restorano automobilius saugančiam vyriškiui tai – ne naujiena. Jis net girdėjo kalbas neva senieji pastatai bus sulyginti su žeme ir iškils nauji statiniai.

Kaunietis visais klausimais pasiūlė kreiptis į bendrovę „Domus firma”, įsikūrusią E.Ožeškienės gatvėje.

Šios bendrovės telefonu atsiliepęs vyriškis pareiškė dar nežinąs, ar „Villula” ir kelių kitų pastatų kompleksas bus parduodamas.

„Viešai tikrai nebus parduodamas. Tai geras kąsnelis, tačiau jis jau kažkam numatytas”, – galimu investuotoju apsimetusiam žurnalistui paslaptingai aiškino vyriškis.

Gijos veda į Kaliningradą

Tuometinis restoranas „Vilija” buvo privatizuotas 1993 m.

Jo akcininkai nuolat keitėsi, o dažniausiai tarp jų buvo galima išvysti Daktarų grupuotės vadeivų žmonų ar artimųjų pavardes.

Restoraną „Villula” valdžiusi to paties pavadinimo bendrovė bankrutavo ir buvo išregistruota beveik prieš dešimtmetį.

Bankroto procedūros metu teismo skirtas administratorius pardavė tik likusią vidaus įrangą, mat visas nekilnojamasis turtas buvo perleistas iki bankroto bylos iškėlimo.

Galima spėti, kad daugelį metų šiuo turtu niekas nesidomėjo, o 2011–2012 metais visus statinius nusipirko du Kaliningrado gyventojai – Olegas Iarema ir Maksas Levintas. Pastarasis yra žinomas Kaliningrado srities karatė treneris.

Kaimyninės šalies gyventojai rūpintis savo turtu patikėjo bendrovės „Domus firma” atstovams, kurie turi visus oficialius įgaliojimus.

Sandoriai įvyko netrukus po to, kai paaiškėjo, kokia bausmė gresia itin sunkiais nusikaltimais kaltinamam Henytei bei jo sėbrams.

Nematyti gyvybės ženklų

Žvelgiant į „Villulos” restorano ir greta jo esančius pastatus nekyla abejonių, kad juose jokia veikla nevyksta jau daugybę metų. Šalia restorano veikė kepykla ir maisto prekių parduotuvė. Pastaroji išsilaikė ilgiausiai.

Pastarąjį kartą „Villulos” vardas buvo paminėtas prieš porą metų, kai atvykę elektros energijos tiekėjo „Lesto” darbuotojai vienoje patalpoje surado benamio lavoną.

Šalia aikštelės nedideliame kambaryje budėjęs vyriškis aiškino esą vaikantis benamius, kad jie nenaikintų to, kas dar nesunaikinta.

Kita vertus, visi statiniai yra beverčiai, tačiau investuotojus gali sudominti nemenkas sklypas greta judrios Varnių gatvės.

Kaimynams gyventi netrukdė

Šalia „Villulos” stovinčiame daugiabutyje maždaug du dešimtmečius gyvenantis garbaus amžiaus kaunietis pasakojo gerai prisimenantis laikus, kai restoranas dar veikė.

Jis tvirtino niekada negirdėjęs šūvių, nematęs muštynių ar kitokių konfliktų pasilinksminimo įstaigos prieigose.

„Jie ne tokie žmonės – gatvėje nekelia muštynių. Visiškai normalūs žmonės”, – svarstė senolis.

Galima spėti, kad buvę nuolatiniai „Villulos” lankytojai jam nekelia jokių nemalonių emocijų, mat abejojo, ar H.Daktaras, kurį kaunietis yra ne kartą matęs savo akimis, padarė tiek daug sunkių nusikaltimų.

Tačiau paprašytas pasakyti savo vardą, pensininkas iškart pareiškė nenorįs su šiais žmonėmis turėti jokių reikalų ir paskubomis užsidarė kambaryje.

Suviliojo patogesnė vieta

Daktarų pavardė nesutrukdė indais prekiaujančiai bendrovei „Zepter” įsikurti Laisvės alėjoje esančiose patalpose, kurios priklauso Henytės motinai, o dar visai neseniai veikė jo žmonos grožio salonas „Herada”.

Verslininkai už patalpų nuomą J.Daktarienei moka apie keturis tūkstančius litų per mėnesį.

„Be abejo, žinome neigiamą visuomenės nuomonę apie H.Daktarą. Tačiau mus domina tik verslo sėkmė, kurią lemia ir veiklos vieta.

Anksčiau buvome įsikūrę gretimo pastato antrame aukšte. Atsiradusia galimybe persikelti į pirmąjį aukštą iškart pasinaudojome”, – „Laikinajai sostinei” permainų priežastis aiškino bendrovės „Zepter International” komercijos direktorė Irena Mazarati.

Verslas žmonai jau apkarto

„Verčiamės sunkiai, tačiau apie turtą manęs nieko neklausinėkite”, – vos tik išgirdusi pokalbio temą, „Laikinajai sostinei” atkirto J.Daktarienė.

Anksčiau Henytės motina buvo prasitarusi, kad marti stabdo savo verslą ir nežinia, ar ateityje jį atnaujins.

Skelbiama, kad R.Daktarienės bendrovė „Rūnita” savo veiklos jau nevykdo.

Tuo tarpu J.Daktarienė savo verslo neapleidžia. Ji turi maisto prekių parduotuvę Vilijampolėje, J.Naujalio gatvėje. Šis pastatas nėra areštuotas, nes priklauso asmeniui, kuris nėra Daktarų šeimos narys.

Henytės motinai taip pat priklauso dvi mašinos – „Chrysler” ir „Audi A6”, o visas jos valdomas turtas vertas maždaug milijono litų.

Gali smarkiai nuskursti

10 žemės sklypų, prabangus namas, du butai, verslo patalpos, keturios mašinos – visos šios gėrybės gali išslysti iš nusikaltėlių šulo H.Daktaro šeimos rankų.

Nepaisant H.Daktaro žmonos R.Daktarienės ir motinos J.Daktarienės skundų, šių moterų vardu registruotas turtas lieka areštuotas.

Teisėsauga įtaria, kad faktinis namų, automobilių, verslo šeimininkas yra Henytė, kuriam artimieji padėjo legalizuoti nešvariu būdu sukauptus lobius.

Kalėti iki gyvos galvos nuteistam H.Daktarui ir jo sėbrams aukos yra pateikusios 8,5 mln. litų civilinius ieškinius.

Valdo įspūdingą pilį

R.Daktarienės vardu registruota 633 kvadratinių metrų ploto pilis Užliedžiuose (Kauno r.), stovinti 43 arų sklype. Namas netgi šiais laikais vertas 1,5 – 2 mln. litų.

Grupuotės vadeivos žmonai priklauso 10 žemės sklypų Užliedžių kaime. Bendras šios žemės plotas – apie 5 hektarai, o vertė – milijonas litų.

R.Daktarienė turi 2001 metais pagamintą automobilį „Volkswagen Multivan” ir 2006 metų „Lexus”, kurio vertė – apie 50 tūkst. litų.

Henriko Daktaro vardas – ne kliūtis verslininkams dirbti su juo siejamose patalpose. Garsenybės žmonai priklausęs grožio salonas užleido vietą indų pardavėjams, o Daktarų būstine vadintą restoraną „Villula” valdo paslaptingi pirkėjai iš Rusijos.

Gyventojams rūpi būsto istorija

Saulius Umbrasas

Nekilnojamojo turto bendrovės „Ober-Haus” Kauno biuro vadovas

„Gyvenamąjį būstą perkantys klientai visada labai domisi jo istorija, todėl stengiamės surinkti kuo daugiau informacijos apie parduodamo nekilnojamojo turto savininkus, gyventojus, naudojimo paskirtį.

Suprantamas žmonių nenoras įsikurti patalpose, kuriose anksčiau vykdavo nusikaltėlių gaujos susirinkimai.

Kita vertus, tikruosius šeimininkus ne visada pavyksta nustatyti, nes turtas gali būti įregistruotas artimųjų ir nusikalstamo pasaulio atstovų valdomos bendrovės vardu.

Parduodant komercinės paskirties nekilnojamąjį turtą informacija apie savininkus galimų pirkėjų visai nedomina.

Jiems labiau rūpi, kad dėl pirkinio ateityje neiškiltų su nuosavybe susijusių nesusipratimų, tačiau dabar sukurta labai patikima patikros sistema, ir visa tai galima išsiaiškinti prieš sandorį.”

Vieta tinka prekybos centrui

Nerijus Valatkevičius

Kauno savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas

„Projektas šio restorano vietoje statyti naują prekybos centrą pirmą kartą buvo parengtas maždaug prieš dešimtmetį, tačiau darbai neprasidėjo.

Prekybos ir paslaugų centras turbūt būtų tinkamiausias objektas šioje miesto vietoje, tačiau viską lemia turto savininkų norai ir galimybės.

Jie norėtų suformuoti vientisą žemės sklypą iš kelių atskirų ir prieš kelis mėnesius pradėjo tvarkyti su šiuo projektu susijusius formalumus. Žemės sklypai šiuo metu priklauso valstybei.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.