Verslininkas G.Jacka veržiasi į teisiamųjų suolą

Palangiškio Gedimino Jackos baudžiamoji byla nutraukta suėjus senaties terminui. Tačiau verslininkas tuo yra nepatenkintas ir siekia, kad byla jam būtų atnaujinta.

G.Jacka: „Teismas bylą turi išnagrinėti iki galo. Nenoriu visam gyvenimui likti kaltas be kaltės.”<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Jacka: „Teismas bylą turi išnagrinėti iki galo. Nenoriu visam gyvenimui likti kaltas be kaltės.”<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Oct 14, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:08 AM

Atrodytų, bet kuris žmogus nesitvertų džiaugsmu, jei penkerius metus trynus teisiamųjų suolą baudžiamasis procesas jam būtų nutrauktas ir išnyktų visos ilgą laiką gyvenimą varžiusios kardomosios priemonės, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau tokia Vilniaus apygardos teismo malonė G.Jackos nepaguodė, nes baudžiamoji byla nutraukta todėl, kad inkriminuojamam nusikaltimui suėjo senaties terminas.

„Visam gyvenimui lieku kaltas be kaltės”, – su tokiu teismo sprendimu nenori sutikti nužudymo organizavimu kaltintas palangiškis.

Šią teismo nutartį jis apskundė Apeliaciniam teismui ir tikisi, kad atnaujinus baudžiamąjį procesą jis bus išteisintas.

Šiurpūs kaltinimai

Sunkiais nusikaltimais kaltinamas 63 metų G.Jacka buvo teisiamas kartu su didele grupe nusikalstamo pasaulio veikėjų, tarp kurių yra Kauno Daktarų gaujoje autoritetą turėjęs 65 metų Jonas Bielskis, pravarde Senelis, garsūs nusikaltėliai Arikas Pastuškovas, Viktoras Mula, Audrius Skėrys ir kiti.

Tokioje kompanijoje atsidūrusiam palangiškiui buvo pateikti kaltinimai sukčiavimu, turto prievartavimu, pasikėsinimo sunkiai sužaloti kitą asmenį organizavimu, savavaldžiavimu.

Bylos nagrinėjimas užtruko ir šie kaltinimai G.Jackai buvo panaikinti suėjus senačiai.

Palangiškiui buvo likęs sunkiausias kaltinimas 1993 metais organizavus Telšių verslininko Hilarijaus Gedimino Sasnausko nužudymą.

Prokurorų tvirtinimu, norėdamas atkeršyti už verslininko duotus parodymus, pagal kuriuos 1984 metais G.Jacka buvo nuteistas, jis paprašęs J.Bielskio už 5 tūkstančius JAV dolerių (tuomečiu kursu – 20 tūkst. litų) surasti žmogų, kuris nužudytų H.G.Sasnauską.

Esą G.Jackos prašymas buvo patenkintas ir 1993 metų sausio 22 dieną verslininkas prie savo namų buvo nušautas iš nupjautavamzdžio medžioklinio šautuvo.

Už grotų įkišo J.Bielskis

Įtarimai organizavus šį nusikaltimą G.Jackai buvo pateikti tik praėjus 12 metų, kai apie jį papasakojo su teisėsauga sutikęs bendradarbiauti nusikalstamo pasaulio šulas J.Bielskis.

G.Jacka iki šiol tvirtina, kad buvo apšmeižtas.

Esą J.Bielskis šitaip atkeršijęs už tai, kad jis teisėsaugai anksčiau buvo pranešęs apie kauniečio nusikaltimus.

Po J.Bielskio pasakojimo 2005 metais G.Jacka buvo suimtas ir 4 mėnesius praleido už grotų.

Kartu su kitų teisiamųjų nusikalstamais epizodais G.Jackos byla teisme atsidūrė tik 2008 metais.

Didelės apimties bylos nagrinėjimas strigo ir dėl to, kad du kartus keitėsi teisėjų kolegijos sudėtis – byla vėl buvo atverčiama iš naujo.

Prašė toliau nagrinėti bylą

Senatis H.G.Sasnausko nužudymo byloje suėjo šiemet sausio pabaigoje.

Automatiškai baudžiamąjį procesą prieš G.Jacką turėjusi nutraukti Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija atsibudo tik šį rudenį, kai tokį prašymą teismui pateikė prokuroras.

Posėdžio metu bylos nutraukimui pagal senatį prieštaravo pats G.Jacka ir jo advokatas Egidijus Bičkauskas.

Jie tvirtino, kad bylos nagrinėjimo procesas eina į pabaigą, greitai jau bus sakomos baigiamosios kalbos, tad būtų geriau pasinaudoti proga ir išsiaiškinti, ar G.Jacka padarė šį nusikaltimą.

Palangiškis neabejoja, kad bus išteisintas, nes kaltinimas jam grindžiamas tik J.Bielskio liudijimu.

Tačiau teismas į šiuos argumentus nekreipė dėmesio ir G.Jackos atžvilgiu baudžiamąjį procesą nutraukė.

Įtaria prokurorus

Įdomiausia, kad to paties nusikaltimo padarymu kaltinamam J.Bielskiui byla bus tęsiama. Jam senaties pritaikyti negalima, nes prieš keletą metų jis buvo nuteistas už neteisėtą valstybės sienos perėjimą.

„Manau, kad man suėjusią senatį prokuroras prisiminė norėdamas iš teisiamųjų suolo ištraukti J.Bielskį.

Byloje nebelikus manęs J.Bielskiui niekas netrukdo pareikšti, kad jis viską išsigalvojo, arba visą nusikaltimo organizavimą suversti man vienam.

Jis bus išteisintas, o aš taip ir liksiu su dėme, nes man bylos niekas nebeatnaujins”, – sakė baudžiamosios bylos procesiniuose spąstuose atsidūręs G.Jacka.

Situacija teisme – ir reta, ir įdomi

Remigijus Merkevičius, advokatas:

„Tokia situacija šioje byloje yra reta ir įdomi tuo, kad vienam teisiamajam pritaikius senatį, o kitam – ne, baudžiamoji byla vis vien nagrinėjama toliau, teismas aiškinsis nusikaltimo padarymo aplinkybes ir pateiks išvadas.

Nors baudžiamasis procesas prieš G.Jacką formaliai yra nutrauktas, jis, nors ir anonimiškai, toliau lieka bylos objektas. Nuosprendis neabejotinai tiesiogiai palies ir patį G.Jacką – jam sukurs ir neigiamų teisinių padarinių.

Pavyzdžiui, jam gali būti suversta kaltė, kurios jis jau nebegalės paneigti, nes jo byloje nebėra.

Arba gali atsirasti pareiga atlyginti dėl nusikaltimo padarytą žalą.

Vien todėl baudžiamasis procesas turėtų būti tęsiamas ir G.Jackos atžvilgiu, nors jam inkriminuojamiems veiksmams suėjo senatis.

Juo labiau kad senaties terminas netrukdo teismui vykdyti teisingumo. Įstatymo nuostatos negali įpareigoti teismo visais atvejais nutraukti procesą remiantis vien formaliu pagrindu.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.