Teismo dalyvius sudomino D.Kedžio ryšiai su Maskvos banditais (papildyta)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį toliau nagrinėja Raimondo Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės Eglės Barauskaitės baudžiamąją bylą. Jie kaltinami kurstę ir padėję Drąsiui Kedžiui organizuoti žudynes.

Teismas nagrinėja R.Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės E.Barauskaitės baudžiamąją bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teismas nagrinėja R.Ivanausko ir jo buvusios sugyventinės E.Barauskaitės baudžiamąją bylą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 16, 2013, 10:39 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:20 AM

Praėjusiame teismo posėdyje baigus kaltinamųjų apklausas, toliau apklausiami liudytojai.

Teisme liudijęs portalo lrytas.lt žurnalistas Artūras Jančys 2009 metais dirbo „Lietuvos ryto“ priede „Laikinoji sostinė“.

Jam bene pirmajam teko aprašyti Garliavoje prasidėjusią tariamos pedofilijos istoriją.

„Apie Joną Furmanavičių man pirmoji pasakė Neringa Venckienė, o gal jos vyras Aidas Venckus“, – daugiau kaip ketverių metų senumo įvykius teisme bandė prisiminti A.Jančys.

Vėliau apie jį pradėjęs kalbėti ir D.Kedys aiškino, kad teisėjas dalyvauja pedofilų orgijose.

„Tas veikėjas buvo gerokai pamišęs, kalbėjo labai nerišliai“, – J.Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės įtariamą žudiką apibūdino žurnalistas.

Pasak A.Jančio, D.Kedys teigė, kad vaikas buvo prievartaujamas oraliniu būdu, kad A.Ūsas su J.Furmanavičiumi mergaitę prievartavo net jos krikštynų dieną.

Aiškino, kad reikia šaudyti

Rengdamas straipsnį A.Jančys bendravo ne tik su Venckais ir D.Kedžiu, bet ir su Laimute Stankūnaite, V.Naruševičiene ir Andriumi Ūsu. Jie neigė bet kokią savo kaltę.

„Rugpjūčio pabaigoje D.Kedys į redakciją atvyko kartu su Albertu Žiliumi. A.Žilius rėkė, kad tuos pedofilus reikia šaudyti. D.Kedys pirma sakė, kad pedofilai jį verčia juos šaudyti, bet jis su jais bandys kovoti teisiniu keliu. Vėliau ir jis pradėjo sakyti, kad juos reikia šaudyti. Tas veikėjas buvo pamišęs, jo emocinė būklė buvo išbalansuota“, – kalbėjo liudytojas.

Nors savo straipsniuose A.Jančys nepaminėjo nei J.Furmanavičiaus pavardės, nei jo inicialų, N.Venckienei to užteko – ji surašė skundą, kurį D.Kedys nunešė tyrėjams.

„Štai pedofilas, spauda rašo, tirkite“, – numetė jį ant stalo.

Ne kartą su pedofilijos bylos kūrėjais susitikęs A.Jančys sakė, kad jam D.Kedžio ir Venckų pasakojama istorija pasirodė įtartina, tačiau ir kita pusė kalbėjo labai neaiškiai, pateikdavo tokią informaciją, kurios nebuvo galima patikrinti.

„D.Kedys tuo metu jau buvo užknisęs visus žurnalistus“, – sakė A.Jančys.

Pareigūnas sulaukė grasinimų

Policijos pareigūnė Audra Giedraitienė 2009 metais buvo įtrauktą į tyrėjų darbo grupę tiriančių pedofilijos bylą. Rugsėjo paskutinėmis dienomis ji nuvyko į Klonio gatvę apklausti Kedžių kaimynės Janinos Degutienės. Kartu su ja važiavo jos kolega Sviatoslavas Kokoškinas. Atvykus į Garliavą, ji nuėjo pas J.Degutienę, o S.Kokoškinas liko laukti automobilyje. Grįžusi išvydo nustebusį ir susijaudinusį kolegą. Paaiškėjo, kad jai būnant pas J.Degutienę, prie automobilio priėjo D.Kedys ir pradėjo jam grasinti. Vėliau per televiziją paskelbus D.Kedžio ir N.Venckienės pokalbius tyrėja suprato, kad buvo kalbama apie juos.  Juose D.Kedys skundėsi, kad atvykęs į namus rado įtartiną asmenį, aiškino, kad jį seka. N.Venckienė broliui patarė, kad tą asmenį reikėjo įmesti į jų balą. „Supratau, kad kalbama apie mus“, - liudijo A.Giedraitienė. Tą dieną Degučių kieme ji matė baltą autobusiuką, kuris po kelių dienų buvo panaudotas nužudant J.Furmanavičių ir V.Naruševičienę. S.Kokoškinas papildė savo kolegės parodymus. „Belaukiant A.Giedraitienės privažiavo juodos spalvos „Mercedes“ automobilis. Išlipęs asmuo iš jo išėmė tamsios spalvos pailgą krepšį ir įdėjo į baltą autobusiuką“, - kalbėjo S.Kokoškinas. Po to vyras, kaip vėliau paaiškėjo – D.Kedys, priėjo prie jo ir pradėjo vadinti banditu. Kai S.Kokoškinas parodė tarnybinį pažymėjimą, D.Kedys pareiškė, kad taip pat yra policijos pareigūnas, todėl gali pasakyti, kad jis blogai dirba, nemoka sekti.

D.Kedžiui nepatiko, kad žurnalistai laukia

Dabar jau neegzistuojančios laidos „Abipus sienos“ kūrėjas Virginijus Gaivenis teisme pasakojo kokia buvo jo pažintis su M.Žalimu ir bendravimas su D.Kedžiu.

Pasak žurnalisto, D.Kedys su jo laidos kūrybinės grupės nariais susisiekė dar iki žmogžudysčių Kaune. Žurnalistui Giedriui Leškevičiui jis davė įrašą su nufilmuotu savo dukters pasakojimu, tačiau tik peržiūrėjus jį, jam iškart kilo abejonių dėl istorijos tikrumo.

Buvo nuspręsta laidos nerengti, pažiūrėti, kaip situacija klostytis vėliau.

D.Kedžiui šis laukimas nepatiko, jis ne kartą skambino žurnalistams ir reikalavo parodyti vaizdo medžiagą. Taip pat reikalavo, kad mergaitės veidas televizijoje nebūtų uždengtas.

Po 2009 metų spalio 5 dieną Kaune įvykdytų žmogžudysčių V.Gaiveniui teko bendrauti su visais šios istorijos dalyviais – abiem Venckais, L.Stankūnaite, A.Ūsu.

Pasak žurnalisto, pedofilija apkaltintas A.Ūsas turėjo surinkęs nemažai informacijos apie Venckus ir Kedžius, domėjosi N.Venckienės finansiniais reikalais ir jam pasakojo, kad tuometinė Kauno apygardos teismo teisėja daro viską, kad nuo šios istorijos kuo mažiau nukentėtų finansiškai.

Paskutinį kartą su A.Ūsu V.Gaivenis buvo susitikęs jau po D.Kedžio laidotuvių. Verslininkas stebėjosi garliaviškio mirties aplinkybėmis ir sakė, kad jo mirtis jam ir kitiems nukentėjusiems nėra neparanki – jis norėtų, kad būtų sulaikytas gyvas ir atskleistų istorijos kūrėjų pavardes.

Išgirdo apie ryšius su Maskvos banditais

Apie R.Ivanauską televizijos laidos kūrėjas pirmą kartą taip pat išgirdo iš A.Ūso, bet tuo metu „dainorėlis“ jam nepasirodė esantis svarbus asmuo: „Nei jis žinomas dainininkas, nei nusikaltėlis“.

R.Ivanausku jis susidomėjo tik vėliau, kai 2011 metų spalio pabaigoje su juo susisiekė M.Žalimas.

„Jis paskambino, pasakė, kad nori kalbėti apie D.Kedį ir jo nusikaltimus“, - prisiminė V.Gaivenis.

Vyrams susitikus, žurnalistas iškart suprato, kad M.Žalimo pasakojimas yra rimtas, jis kalbėjo apie tai, ko žmogus neįtrauktas į planuojamus nusikaltimus negalėjo žinoti.

M.Žalimas iškart prisipažino, kad buvo teistas, pasakojo, kad R.Ivanauskas jį globojo, supažindino su D.Kedžiu, kaip vėliau atvyko pas jį į Vilnių ir bandė padaryti nusikaltimų bendrininku.

„Jis kalbėjo nuosekliai, sklandžiai, esu išsaugojęs mūsų interviu nemontuotą įrašą“, - liudijo V.Gaivenis.

M.Žalimo parodymai pasikeitė tik po apklausos pas ikiteisminio tyrimo tyrėją. Tada iš pasakojimo dingo Visvaldo Račkausko pavardė ir kalbos apie pinigus, kurių nemaža suma esą buvo D.Kedžio R.Ivanauskui perduotuose krepšiuose su daiktais.

M.Žalimas V.Gaiveniui papasakojo ir apie D.Kedžio santykius su Kauno Agurko grupuotės lyderiu Sauliumi Velečka bei sąsajas su viena įtakingiausių Maskvoje Solncevo grupuote.

Pasakojimas apie Solncevo grupuote iki šiol televizijos žiūrovams neparodytas, nes žurnalistai nesugebėjo patikrinti, ar D.Kedys tikrai turėjo ryšių su Rusijos nusikaltėliais.     V.Gaivenis įsitikinęs, kad D.Kedį buvo galima atkalbėti nuo žmogžudysčių, tačiau jo aplinka to daryti nebandė, atvirkščiai, skatino ir kurstė jį „žudyti velnius“.

Kas kurstė D.Kedį nusikalsti? „Mano nuomone, R.Ivanauskas ir N.Venckienė“, - atsakė V.Gaivenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.