Išvaryto „Chevron“ vardu Lietuvoje jau naudojasi sukčiai iš Afrikos

Elektroninius laiškus į Lietuvą siuntinėjantys sukčiai iš Afrikos jau pradėjo manipuliuoti iš Lietuvos išvarytos amerikiečių kompanijos „Chevron“ vardu. Pastaruoju metu Lietuvą pasiekė afrikiečių pagalbos prašymai padėti gauti jiems tariamai „Chevron“ sumokėtus pinigus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 20, 2013, 10:43 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:10 AM

Vilnietis Darius prieš kelias dienas gavo laišką iš egzotinės valstybės – Ekvatoriaus Gvinėjos. Jos gyventoja Dillish Paxiao vyro paprašė padėti išsigryninti daugiau kaip 1 mln. JAV dolerių, kuriuos jos šeimai sumokėjo amerikiečių kompanija „Chevron“. Kad istorija atrodytų įtikinamiau, laiško autorė taip pat atsiuntė savo nuotrauką ir paso kopiją.

Ilgame laiške afrikietė išdėstė liūdną savo gyvenimo istoriją ir išreiškė norą atvažiuoti į Lietuvą, čia pradėti savo verslą ir naują gyvenimą. Pinigų ji turi sočiai, tačiau yra menka problemėlė – jų niekaip nepavyksta paimti iš banko sąskaitos.

Dillish pasakojo, kad jos motina mirė, kai ji dar buvo maža. Šeima gyveno sunkiai, tėvas dirbo žemę ir mokytojavo vietinėje kaimo mokykloje. Tačiau vieną dieną šeimai padėjo Dievas. 2000 m. amerikiečių kompanija pradėjo siurbti naftą netoli jos namų, tėvui priklausančioje žemėje. Už suteiktą teisę išgauti naftą šeima gavo daugiau nei 1 mln. JAV dolerių kompensaciją. Negana to, tėvas pradėjo dirbti amerikiečiams.

Tačiau po kelerių metų šeimą ištiko nesėkmės – žuvo merginos brolis, vėliau ji neteko ir tėvo. Pasirodo, kad pagal vietines tradicijas tokiu atveju visas turtas atitenka ne dukrai, o tėvo broliui. Tačiau Dillish tėvas buvo pakankamai gudrus ir susisiekęs su banku padarė viską, kad jam mirus pinigai atitektų našlaitei dukrai.

Tęsdama savo laišką mergina pasakoja, kad šiuo metu yra pabėgusi gyventi į Senegalą. Ji negali atgauti savo pinigų iš banko, nes turi įrodyti esanti mirusio žmogaus dukra. Pasirodo, kad atpažinimo procedūroje turi dalyvauti ir merginos dėdė, kuris būtų kaip liudininkas, tačiau mergina net nenori jo matyti.

„Nežinau, kodėl aš tai tau pasakoju, tačiau aš klausausi savo širdies“, – laiško skaitytojo širdį bando suvirpinti afrikietė.

Ji prašo lietuvio atsiųsti savo sąskaitos numerį, į kurią būtų galima pervesti tėvo milijonus. Atsidaryti savo sąskaitos ji esą negali, nes šiuo metu yra Senegale. Iš laiško galima suprasti, kad norint gauti pinigus lietuviui gali tekti suvaidinti Dillish dėdę.

Darius portalo lrytas.lt žurnalistams teigė jau atsakęs į afrikietės laišką. Jis tikisi, kad ši istorija turės linksmą pratęsimą.

Primename, kad „Chevron“ Lietuvoje išgarsėjo paskelbusi apie planus ieškoti skalūninių dujų Tauragės rajone, tačiau vėliau pasitraukė iš Lietuvos dėl veiklai nepalankių įstatymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.