Už narkotikus prasiskolinęs paauglys turėjo atidirbti užsienyje

Jau netrukus keturi nepilnamečio pardavimu įtariami vyrai sės į teisiamųjų suolą. Prie jų prisijungs ir dar vienas į narkotikų liūną nepilnametį įtraukęs vyriškis.

16 metų paauglys turėjo vogti iš prekybos centrų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
16 metų paauglys turėjo vogti iš prekybos centrų.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 21, 2013, 5:17 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:37 PM

Klaipėdos prokurorai baigė tirti didelį atgarsį Lietuvoje sukėlusią bylą, kai globos namų auklėtinis buvo gabenamas vagiliauti į Škotijos prekybos centrus.

Nustatyta, kad tokiu būdu 16-metis turėjo atidirbti susidariusias skolas už narkotikus, kuriuos jis turėjo platinti, tačiau suvartodavo pats.

Taikinys – vaikas iš globos namų

Prasiskolinai – atidirbsi užsienyje. Tokio naujo nusikalstamo būdo, kaip išmušti skolas iš nepilnamečio, dar balandį ėmėsi gauja iš Šilutės.

Keturi vaikinai gavę užsakymą į Škotiją atgabenti žmogų vagystėms iš prekybos centrų, taikiniu pasirinko 16 metų buvusį Saugų globos namų auklėtinį.

Mėnesį paauglį terorizavę ir mušę asmenys bus teisiami už vaiko prekybą. Dar dviejų paauglio išvežimą iš Lietuvos organizavusių vyrų ieškoma užsienyje.

„Jis turėjo vykdyti vagystes iš gyvenamųjų namų, prekybos centrų, gal net ir iš automobilių. Faktas, kad jis turėjo visus daiktus perduoti užsakovams, tie automatiškai pardavę būtų pasidaliję grobiu“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Buvo prasiskolinęs už narkotikus

Nustatyta, kad 16-metis į Škotiją buvo vežamas dėl kelių šimtų litų skolos. Jis šilutiškiams buvo prasiskolinęs už narkotikus.

Teigiama, kad paaugliui buvo perduota keliasdešimt kanapių dozių. Tačiau vaikų globos namų auklėtinis, turėjęs platinti narkotikus, juos vartodavo pats.

Vaikų globos namų direktorius tvirtina, kad auklėtinis per pusmetį apsiblausęs nuo narkotikų buvo pastebėtas keturis kartus. Įstaigos vadovai net kreipėsi į Šilutės policiją, tačiau išsiaiškinti, iš kur nepilnametis gauna narkotikų, pavyko tik tada, kai paauglys buvo pakeliui į Škotiją.

„Buvo užfiksuota, kad tas vaikas pats keturis kartus buvo vartojęs. Tai fiksuota testais, mes patys nustatėme. Tris kartus kreipėmės pagalbos norėdami išsiaiškinti, iš kur vaikas gavo psichotropinių medžiagų, nei psichologai, nei socialiniai darbuotojai neatsakė“, – teigė Saugų globos namų direktorius Eugenijus Judeikis.

Sulaikius nepilnametį į Škotiją išvežti norėjusius asmenis, šešiolikmetis buvo perkeltas į kitus globos namus, esančius už kelių šimtų kilometrų. Nors ir akylai saugomas berniukas iš ten pabėgo.

„Jis su visais daiktais buvo parėjęs pėsčiomis. Tranzuodamas jis atvyko ir pasakė, kad vėl nori gyventi čia“, – sakė E.Judeikis.

Anot teisėsaugininkų, toks būdas atidirbti nusikaltėliams už skolas sparčiai populiarėja. Norvegijos teisėsaugininkai už grotų patupdė du lietuvius, kurie į vagystes įtraukė net 7 iš Tauragės atvežtus nepilnamečius. Vaikai į svečią šalį buvo išvežti apie tai žinant nuolat girtaujantiems tėvams.

Vaikai iš girtaujančių šeimų vagiliauti vežami ir į Olandiją bei Prancūziją. Dažnai girtaujantys tėvai už tai gauna po šimtą litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.