Narkotikų prekeivis Panevėžio teisme elgėsi lyg solidus verslininkas

Didelio kiekio kokaino kontrabandos organizavimu įtariamas olandas vakar Panevėžio apygardos teisme elgėsi kaip solidus verslininkas, nors teisėjams abejonių kėlė gynybos versija tapusi jo verslo logika.

S.Spanjaartas (dešinėje) teisme elgėsi kaip tikras verslininkas, argumentuotai pagrįsdamas neįtikėtinas versijas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
S.Spanjaartas (dešinėje) teisme elgėsi kaip tikras verslininkas, argumentuotai pagrįsdamas neįtikėtinas versijas.<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-10-22 07:50, atnaujinta 2018-02-20 23:17

65-erių Sebastianas Spanjaartas teisėjui išsamiai turėjo išdėstyti savo sunkiai suprantamą verslo planą ir atsakyti į daugybę klausimų.

Kodėl sugalvojęs parduoti seną sugedusį autobusą olandas šią transporto priemonę nutarė iš Karibuose esančios Kiurasao salos laivu plukdyti laivu į Lietuvą? Ar Karibuose neatsirado tinkamų meistrų? Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Juk vien šios transporto priemonės plukdymas tūkstančius kilometrų jūriniame konteineryje S.Spanjaartui atsiėjo beveik 130 tūkstančių litų.

Mašinos rėme – narkotikai

Teisme paaiškėjo, kad teisiamasis nebuvo pasidomėjęs, kiek tektų sumokėti lietuvių meistrams už automobilio remontą ir salono kėdžių atnaujinimą.

Olandas nežinojo ir to, kiek šie darbai atsieitų Nyderlandų Karalystėje, kur po remonto planuota gabenti autobusą.

Beje, S.Spanjaartas sakė nesąs technikos žmogus, todėl net nenutuokė, kokie buvo mašinos gedimai.

Suremontuotą transporto priemonę žadėjęs nupirkti ispanakalbis vyras, vardu Jesus, už ją pažadėjo sumokėti 50 tūkstančių eurų (172 tūkstančius litų).

Susumavus transportavimo, remonto ir kitas išlaidas, S.Spanjaartui naudos nebūtų buvę.

Tuomet kodėl savo dienas atgyvenęs turistinis autobusas nebuvo tiesiog paliktas rūdyti atokiame Kiurasao užkaboryje?

Į visus klausimus atsakymas yra vienas: autobuso dugne specialiai suvirintuose vamzdžiuose į Lietuvą buvo gabenamas kokaino tirpalas.

Išgrynintų kvaišalų kiekis sudarė daugiau nei 26 kilogramus.

Juos būtų galima parduoti už daugiau kaip 7 milijonus litų.

Karibuose nereikia čekių?

Apie slaptąjį krovinį S.Spanjaartas teismui vakar tvirtino nieko negirdėjęs.

Savo parodymuose olandas leido suprasti, kad narkotikų tirpalo buvo pripilta be jo žinios.

Jis teismui papasakojo istoriją apie savo nesėkmę. Esą Kiurasao saloje jo turistų vežiojimo verslas ėmė smarkiai šlubuoti.

Todėl jis nusprendė DAF markės autobusą, perdirbtą į atviro tipo turistinę transporto priemonę, parduoti Europoje.

„Kai buvau Lietuvoje verslo reikalais, man Vytautas mažame miestelyje parodė automobilių priežiūros centrą. Ten buvo galima pervilkti ir salono sėdynių apmušalus.

Tuomet ir pamaniau: o kodėl man neatvežti savo autobuso į Lietuvą? Juk čia paslaugų kainos perpus mažesnės nei Olandijoje”, – kalbėjo S.Spanjaartas.

Jis į teisėjo klausimus atsakinėjo išsamiai, nevengdamas pateikti net enciklopedinės informacijos apie Kiurasao. Kai kada verslininkas bandė teismui paaiškinti šios salos verslo subtilybes.

„Jums nesuprantamas Karibų regiono verslo reikalų tvarkymas. Pas mus daug mažiau formalumų. Mes nereikalaujame jokių čekių ir antspaudų”, – aiškino mėginimo įvežti į Lietuvą didelį kiekį narkotikų organizavimu kaltinamas olandas.

Veikė pagal planą

Neseniai toje pačioje teismo salėje dėl bandymo šią narkotikų siuntą atgabenti į Lietuvą nuosprendį išklausė S.Spanjaarto sūnus 38-erių Kiurasao salos gyventojas Maartenas Spanjaartas. Jis nuteistas 12 metų nelaisvės.

Dar du jo bendrininkai – Kolumbijos ir Ispanijos pilietybes turintis 43-ejų Robinsonas Echeverris Cardona bei 57-erių lietuvis Vytautas Šaltenis – nuteisti kalėti 11 metų.

V.Šaltenis duodamas parodymus pasakojo, kad prieš autobuso gabenimo operaciją jis buvo nuvykęs pas S.Spanjaartą. Šis esą užsiminęs, kad mašinoje bus šis tas nelegalaus.

Tačiau nuramino, kad tai ne lietuvio rūpestis. Esą viską turėjo sutvarkyti Spanjaartas jaunesnysis, Maartenas.

Teisme įrodyta, kad trijulė veikė pagal gerai surežisuotą planą. Kiekvienas grupės narys turėjo savo vaidmenis.

Iš Kiurasao per Kolumbiją ir Vokietijos uostą Hamburgą į Klaipėdą atgabentą autobusą turėjo pasiimti lietuvis V.Šaltenis.

Darbavosi atokioje sodyboje

Kokaino tirpalas pastebėtas atsitiktinai.

Hamburgo uoste krovinius apžiūrintys pareigūnai pastebėjo, kad iš autobuso dugno laša įtartinas skystis. Jį ištyrus paaiškėjo, kad turistams vežioti skirta transporto priemonė tapo narkotikų konteineriu.

Vietoj sirupo tirštumo kokaino tirpalo į autobuso rėmą buvo pripilta neutralaus skysčio. O pavojingo siuntinio kelią ėmė sekti Lietuvos kriminalistai.

Paaiškėjo, kad Klaipėdoje autobusą pasiėmęs V.Šaltenis veikė pagal planą. Jis pasitiko iš Amsterdamo atskridusį M.Spanjaartą ir R.E.Cardoną.

Juodu apsigyveno Vilniuje viešbutyje, vaikštinėjo po sostinę, lankėsi kavinėse ir sporto klubuose.

Vieną dieną trijulė nuvažiavo į prekybos centrą ir už 1000 litų prisipirko įvairių įrankių, reikalingų narkotikams išgryninti.

Puodus, koštuvus, šildytuvą, folijos ir kitų daiktų prisikrovę jie nuvyko į Utenos rajoną.

Ten nuošalioje sodyboje jų laukė vandenyną įveikęs autobusas. Kai vyrai ėmėsi pjaustyti jo apačioje esančius sutvirtinimus, sodyboje pasirodė kriminalistai.

Sūnus neliudijo prieš tėvą

Teisme ir M.Spanjaartas, ir R.E.Cardona tikino pradėję remontuoti autobusą. Tačiau liudyti į posėdį pakviestas specialistas patvirtino, kad tai, ką jie darė, galima pavadinti mašinos niokojimu, o ne remontu.

Tą patį automobilių remonto meistras patvirtino ir už narkotikų kontrabandos organizavimą teisiamo S.Spanjaarto vyresniojo teisme.

Liudyti buvo atvežti ir teisiamojo sūnus bei kiti du toje pačioje byloje nuteisti vyrai – V.Šaltenis ir R.E.Cardona.

M.Spanjaartas atsisakė duoti parodymus prieš savo tėvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.