Pareigūnų byloje – M.Žalimo pasakojimo tikrinimas

Ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme toliau aiškinamasi, ar Policijos departamento ir Kriminalinės policijos biuro (KPB) pareigūnai galėjo užkirsti kelią 2009 metais spalio 5 dieną Kaune įvykdytoms žudynėms.

Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Oct 24, 2013, 12:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:28 PM

Buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs KPB viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis ir iki šiol biure dirbantys Emilijus Damukaitis, Vitalijus Vitkovskis ir Dariušas Sinkevičius yra kaltinami piktnaudžiavimu tarnyba, dokumento suklastojimu ir disponavimu juo.

Ketvirtadienį buvo apklausiami liudytojai - Policijos departamento apsaugos darbuotojai, kurie į teismą iškviesti teisiamojo T.Ulpio prašymu.

„Nieko neprisimenu, nes praėjo daug laiko“, - iškart pareiškė Mindaugas Ivanauskas.

Šis liudytojas 2009 spalio 4-osios vakarą budėjo Policijos departamente ir, T.Ulpio nuomone, gali paneigti pagrindinio liudytojo Mindaugo Žalimo žodžius, kad būtent tą vakarą M.Žalimas paskutinį kartą apsilankė departamente ir jį į tarnybines patalpas įsivedė pats T.Ulpis.

Liudytojas nieko konkretaus nepasakė. Jis negalėjo prisiminti, kokia tuo metu buvo įėjimo į Policijos departamentą tvarka. Ji, anot M.Ivanausko, nuolat keitėsi.

Kas vyko spalio 4-osios vakarą, negalėjo prisiminti ir M.Ivanausko kolega Vytas Griežė. Tačiau jis patvirtino, kad savaitgaliais į departamentą atėję darbuotojai ar jų svečiai buvo registruojami lankytojų sąraše.

To T.Ulpiui užteko. Jo teigimu, tai įrodo, kad M.Žalimas meluoja, nes spalio 4-ąją departamente apsilankiusiųjų sąraše nėra nei jo, nei M.Žalimo pavardės.

Liudytojas Juozas Gudelis, kuris dirbo rugsėjo 2009 metų rugsėjo 16 dieną, taip pat neprisiminė lankytojo, kuris būtų pasakęs, kad nori pranešti apie žmogžudystes ar prašęs susitikimo su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Algirdu Stončaičiu. „Nėra taip buvę, tikrai niekas nebuvo atėjęs“, - aiškino J.Gudelis.

Liudytojas neprisiminė ne tik M.Žalimo apsilankymo, bet ir T.Ulpio susitikimo su juo. „Tai buvo eilinė darbo diena, pareigūnai vaikščiojo pirmyn atgal“, - kalbėjo J.Gudelis.

„Darbo metu praeina labai didelis srautas žmonių, bet tikrai būčiau įsidėmėjusi, jei žmogus būtų prašęs pakviesti A.Stončaitį, nes gresia pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei", - antrino J.Gudelio porininkė. Prokurorė Vida Ramanauskienė į teismo posėdį taip pat iškviesta kaltinamųjų prašymu. „Aš iš viso nieko nežinau apie šią bylą“, - savo liudijimą pradėjo prokurorė.

T.Ulpis teigia, kad 2009 metų rudenį jis V.Ramanauskienei skambino dėl pedofilijos bylos, ji informacija jam suteikė telefonu.

„Telefonu aš informacijos niekam neteikiu, be to, ir jokių bylų nekontroliavau", - teisiamajam atsakė prokurorė.

Pasak V.Ramanauskienės, jos „indėlis" į tariamos pedofilijos bylą yra tik toks, kad jai teko nagrinėti kelis Drąsiaus Kedžio skundus. Policijos departamento Imuniteto tarnybos pareigūnas Marius Danauskas į teismą iškviestas paaiškinti įrašo, kuris buvo paviešintas praėjusiame posėdyje, atsiradimo aplinkybes.

Šiame pokalbyje su M.Danausku ir Elanu Jablonsku T.Ulpis prisipažino, kad po Kaune įvykdytų žmogžudysčių V.Račkauskas nurodė nuslėpti nuo prokurorų informaciją apie M.Žalimo apsilankymą Policijos departamente. Pasak M.Danausko, pokalbis su T.Ulpiu buvo nuoširdus ir draugiškas, tuometiniam KPB viršininko pavaduotojui nebuvo daromas joks spaudimas.

„Jis pasakojo apie M.Žalimo atėjimą, ne kartą pabrėžė, kad M.Žalimui nuolat sakydavęs, kad jei turės kokios informacijos, iškart kreiptųsi į jį", - kalbėjo liudytojas.

Pareigūnai į teisiamųjų suolą sėdo paaiškėjus, kad dar iki žmogžudysčių jiems buvo žinoma apie D.Kedžio planus, tačiau jie nesiėmė jokių priemonių, kad sustabdytų garliaviškį.

Po Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo aktyviai į D.Kedžio paieškas įsitraukę pareigūnai nusprendė nuslėpti nuo prokurorų apie tai, kad M.Žalimas pas juos lankėsi ir kokią informaciją suteikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.