Girininkui tenka teisintis dėl negyvos stirnos

Aktyvus gamtos saugotojas ar negailestingas brakonierius, kurį visaip bando išsukti įtakingi draugai? Tokios visiškai skirtingos etiketės yra lipdomos žinomam Šilalės visuomenės veikėjui, Tenenių girininkijos girininkui Stanislovui Eitučiui.

Atrodo, taip ir nepavyks išsiaiškinti, ar stirna krito nuo girininko šūvio.<br>V.Balkūno nuotr.
Atrodo, taip ir nepavyks išsiaiškinti, ar stirna krito nuo girininko šūvio.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Oct 25, 2013, 7:53 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:53 PM

Gandai apie miškininko S.Eitučio brakonieriavimą sklando jau seniai, o ypač pagarsėjo pastaruoju metu, kai viename garaže, kuriuo naudojosi girininkas, buvo rasta nušauta ir išskersta stirna.

S.Eitutis tvirtina, jog žvėrį specialiai nušovė ir pakišo jo priešininkai. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Tačiau jie padarė klaidą – galėjo nušautą stirną įmesti į mano tvartą, kurio niekada nerakinu.

Tuomet tikrai neišsisukčiau. O dabar stirną paliko patalpose, kurios ne tik nerakinamos, bet ir turi daugybę bendraturčių”, – tvirtino S.Eitutis.

Matė įtartiną visureigį

Į aplinkosaugininkų akiratį girininkas pateko šį mėnesį. Tuomet pareigūnams apie galimą brakonieriavimo atvejį pranešė vieno didžiausių Lietuvoje medžiotojų būrelio „Medvėgalis” narys.

Išgirdęs šūvius jis pamatė iš Getautiškės miško grįžtantį Rietavo urėdijos automobilį „Toyota Hilux”, kuriuo paprastai važinėja girininkas S.Eitutis.

Visureigis nuvažiavo prie senų Požerės kaimo garažų ir po keliolikos minučių išvažiavo.

Garaže – paskersta stirna

Automobilį sekęs medžiotojas apžiūrėjo garažus ir ties vieno garažo durimis pastebėjo kraujo dėmių. Pasišvietęs prožektoriumi jis pamatė, kad viduje pakabintas pusiau išskerstas stirnos patinas nulaužtais ragais.

Prie garažo atvykę aplinkos apsaugos inspektoriai surengė pasalą, bet per parą niekas taip ir neatvyko atsiimti stirnos. Nors tyrimas dėl šios nušautos stirnos nėra baigtas, pareigūnai abejoja, kad pavyks nubausti kaltininką.

„Negalime tvirtinti, kad brakonieriavo girininkas S.Eitutis. Stirna buvo aptikta patalpoje, kuri turi daugybę savininkų, tai ir apsunkina tyrimą”, – sakė Aplinkos ministerijos Tauragės agentūros vyresnysis specialistas Vytautas Mockus.

Turi įtakingų draugų

„Medvėgalio” medžiotojai įsitikinę, kad tyrimas stringa, nes girininkas turi daug įtakingų draugų. S.Eitučio vadovaujamoje girininkijoje vyksta partijos „Tvarka ir teisingumas”, kurios atstovas Valentinas Mazuronis vadovauja Aplinkos ministerijai, grybavimo varžybos.

S.Eitutis kartu su įtakingu „tvarkiečiu” Seimo nariu Remigijumi Žemaitaičiu bei rajono meru Jonu Gudausku yra įsteigę vardines pinigines premijas Pajūrio vaikų globos namų auklėtiniams.

Kratos daryti nepanoro

Tai jau ne pirmas kartas, kai medžiotojai įtaria šį girininką brakonieriavimu.

Prieš dvejus metus medžiotojai taip pat pastebėjo pamiške važiuojantį S.Eitučio visureigį. Pradėję sekti jie aptiko nušautą ir išmėsinėtą stirną, pirštines, kelis negyvus balandžius.

Šalia buvo įspraustos visureigio „Toyota” vėžės.

Buvo iškviesti aplinkosaugininkai, policijos pareigūnai, bet galiausiai prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.

Nors ir prašomi atlikti kratas girininko S.Eitučio namuose pareigūnai tai daryti atsisakė.

Po pašalinimo – karas

Neapsikentę medžiotojai patys ėmėsi veiksmų ir už įtarimus brakonieriavimu pašalino S.Eitutį ir dar kelis jo draugus iš medžiotojų būrelio „Medvėgalis”. Po to Šilalėje prasidėjo atviras karas tarp pašalintų medžiotojų ir likusių „Medvėgalio” būrelio narių.

Tose vietose, kur medžiotojai veždavo žvėrims maistą, būdavo paliekami specialūs įrenginiai automobilių padangoms pradurti, padeginėjami bokšteliai, bandyta padegti medžiotojų namelį.

Laukia teismo sprendimo

S.Eitutis tvirtina, kad jis ir dar keli medžiotojai iš būrelio buvo pašalinti už tai, kad nebijojo dėl daromų pažeidimų kritikuoti būrelio vadovų.

„Mes šį sprendimą apskundėme teismui. Pirmosios instancijos teismai jau įpareigojo mus grąžinti į būrelio narius. Laukiame, ką nuspręs Apeliacinis teismas”, – sakė S.Eitutis.

Girininkas tikino, kad nepasitvirtino ir kiti apie jį skleidžiami gandai: „Aš pats auginu 16 danielių, tad nesuprantu, koks tikslas man būtų dar ir brakonieriauti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.