Pareigūnų pergalė: sutriuškino stambią grupuotę, kuri išgrobstė milijonus

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai demaskavo stambią nusikaltėlių grupuotę, kuri dideliu mastu vykdė prekybą buitine technika ir nusikalstamai išvengė sumokėti milijonines sumas pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Paskutinis lemiamas smūgis buvo suduotas antradienį - kai FNTT pareigūnai sulaikė asmenis su daugiau nei 100 tūkst. litų grynųjų. Iš viso nusikaltėliai išgrobstė apie 5 mln. litų.

FNTT pareigūnai demaskavo stambią grupuotę kuri išvengė sumokėti milijonines sumas pridėtinės vertės mokesčio.<br>FNTT nuotr.
FNTT pareigūnai demaskavo stambią grupuotę kuri išvengė sumokėti milijonines sumas pridėtinės vertės mokesčio.<br>FNTT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Oct 31, 2013, 9:19 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:18 PM

Apie atliekamą tyrimą ir atskleistą nusikalstamą organizuotą grupę spaudos konferencijoje paskelbė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas ir FNTT direktorius pulkininkas Kęstutis Jucevičius.

Vidaus reikalų ministras, pradėdamas spaudos konferenciją sakė: „Esame pakvietę ir operacijos vykdytojus. Norime jiems padėkoti už vieną didžiausių šiais metais tarptautinių operacijų.“

Ministras apdovanojo FNTT Vilniaus apygardos valdybos viršininką Dainių Baršauską ir nusikalstamų veikų tyrimų skyriaus vyriausiąjį tyrėją Andrejų Malinovskį: „Tai yra tie žmonės kurie puošia Lietuvą.“

Pagrindinis šios grupuotės organizatorius anksčiau nebuvo teistas. „Biografija buvo švari, kaip nekalto verslininko“, - sakė FNTT direktorius K.Jucevičius. Organizatorių teismas leido suimti trims mėnesiams.

„Nuo 2011 metų veikusi stambi sukčiautojo grupė stambiu mastu vykdė prekybą buitine technika. 2013 metų spalio 29 dieną, buvo įvykdyta visų organizuotos grupės narių sulaikymo operacija. Vilniaus apylinkės teismas paskyrė suėmimus, visam įtariamųjų turtui buvo apribota teisinė nuosavybė. Turto vertė siekė daugiau nei 2 mln. litų“, - trumpai tyrimą pristatė ministras.

Pinigus slėpė kelnaitėse

Per šią triuškinančią operaciją FNNT atliko daugiau nei 40 kratų ir sulaikė 21 grupuotės narį. Įtariamųjų namuose ir nusikalstama veika susijusiose patalpose buvo rasta daugiau 100 tūkst. litų grynųjų pinigų.

Jiems pareikšti įtarimai dėl didelės vertės sukčiavimo, neteisėtos juridinio asmens veiklos, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną pateikimo, dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo. 

Šios savaitės pabaigoje pagrindinio įtariamojo motina, jo prašymu vyko į Latviją ir grynino pinigus. Sulaikymas buvo įvykdytas praėjusį antradienį.

Įtariamojo motinos sulaikymo metu paaiškėjo, kad pinigai buvo slepiami moteriškame apatiniame trikotaže. Ir tai buvo nemaža suma – 44 tūkst. litų.

„Brangiausias apatinis trikotažas“, - nusijuokė pulkininkas K.Jucevičius.

Tos pačios operacijos metu buvo sulaikytas ir Baltarusijos pilietis, kuris į įtariamojo namus atnešė apie 70 tūkst. grynųjų pinigų ir kai kurių ofšorinių kompanijų, susijusių su šiuo tyrimu, dokumentus. Pareigūnai išėmė bankines korteles ir kodus, kurie buvo naudojami pinigų išgryninimui.

K.Jucevičiaus teigimu, rezultatyvios kratos atliktos kai prieš savaitę pagrindiniam įtariamajam teismas neskyrė suėmimo ir teisėsaugai dėl to kilo problemų.

„Teismo sprendimas iš pradžių neduoti sankcijos įtariamajam suimti pakenkė mūsų tyrimui, bet mūsų pareigūnų profesionalumo dėka mums pavyko dar papildomai dokumentuoti asmenų nusikalstamą veiklą“, - sakė FNTT vadovas.

Nusikaltimo schema - nestandartinė

Kadangi toliau vyksta ikiteisminis tyrimas, į kai kuriuos klausimus pareigūnai negalėjo atsakyti. Taip pat šią savaitę bus vykdoma viena iš paskutinių operacijos dalių.

Pareigūnų teigimu, nusikaltimo schema nebuvo standartinė. „Nusikaltėliai naudoja vis tobulesnes nusikaltimo formas. Praktiškai kas keletą mėnesių paaiškėja tokių dalykų, kurių pareigūnai net statistiškai nėra matę“, - sakė ministras.   Nusikaltimui vykdyti buvo naudojama elektroninė bankininkystė, taip pat buvo įtraukti ir užsienio valstybių piliečiai tam, kad pareigūnams nusikalstamą veiką būtų sunkiau ištirti.

Pirminiais duomenimis, nusikalstamai veiklai vykdyti ir jai pridengti buvo naudojamos 27 Lietuvoje ir 9 užsienyje registruotos įmonės. Kokiose šalyse buvo registruotos ofšorinės įmonės, pareigūnai neatskleidė. Tai buvo Europos šalys. Paklausus ar tai buvo Kipras, pareigūnai nusijuokė.

Tinklas - didelis

Nusikalstamą organizuotą grupę sudarė 21 asmuo. Įtariama, kad vykdant prekybą buitine technika buvo išvengta sumokėti daugiau kaip 5 mln. litų pridėtinės vertės mokesčio į valstybės biudžetą.

Pareigūnai įmonių pavadinimų negalėjo paminėti. Buvo pabrėžta, kad tai buvo tarptautinių įmonių buitinė technika ir visame pasaulyje garsūs prekių ženklai.

„Norime pabrėžti, kad buitine technika buvo prekiaujama prekybos taškuose. Ne centruose. Žmonės gali susidaryti klaidingą įspūdį ir įsivaizduoti konkrečius prekybos centrus - to nenorime“, - sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad prekybos taškų vadovai apie nusikalstamą veiką nieko nežinojo. 

Organizuotos grupės valdomos įmonės buvo naudojamos neteisėtai veiklai ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje bei Lenkijoje.

Slėpė pusę milijono litų

Atlikdami kratas FNTT pareigūnai įtariamųjų namuose ir nusikalstamai veiklai vykdyti naudojamose patalpose, aptiko bunkerį, kuriame buvo slėpta daugiau kaip 0,5 mln. litų grynųjų pinigų,

Įtariama, kad jie įgyti iš nusikalstamos veiklos. Taip pat buvo rasta įmonių bei asmenų parašai ir antspaudai, lengvatinio apmokestinimo įmonių dokumentai, antspaudai ir kiti daiktai, kurie buvo reikalingi nusikalstamai veiklai vykdyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.