Poliklinikos buhalterė teigia, kad perpumpuoti milijoną litų ją privertė darbdaviai

Buvusi individualiosios konsultacinės poliklinikos buhalterė 54 metų

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Nov 6, 2013, 3:48 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:39 PM

Net kelerius metus S.Pucitienės veiklą narplioję teisėsaugininkai išsiaiškino, kad privati medicinos įstaiga šiai moteriai buvo tapusi nesenkančiu pajamų šaltiniu. Buhalterė kaltinama sistemingai ir įžūliai pasiglemžusi medikų pinigus - į jos sąskaitas nuplaukė daugiau kaip milijonas litų. Poliklinikos savininkai pateikė 998 tūkst. 925 litų civilinį ieškinį. S.Pucitienei gresia nelaisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė.

Klaipėdoje beveik 20 metų kaip individuali įmonė veikiančios konsultacinės poliklinikos bendraturtis Antanas Navickas nė įtarė, kad S.Pucitienė daug metų grobstė svetimus pinigus - išsigrynindavo juos bankomatuose, pervesdavo į savo ir sūnaus asmenines sąskaitas kituose bankuose, manipuliavo apskaitos dokumentais, naikino juos, pirko sau prekes, atsiskaitydavo už komunalines paslaugas.

Nustatyta, kad S.Pucitienė, kuriai A.Navickas buvo patikėję savo įmonės elektroninės bankininkystės kodus, per šešerius metus atliko daugiau kaip 400 įtartinų finansinių operacijų, į savo ir kitų asmenų sąskaitas bankuose pervedė daugiau kaip milijoną litų poliklinikos lėšų. Medikų uždirbti pinigai plaukdavo į šoną, bet to niekas ilgai nepastebėjo. S.Pucitienė neteisėtas operacijas dangstė - į asmenines sąskaitas pervestas pinigų sumas dokumentuose įvardydavo kaip darbo užmokestį sau ir medikams, avansus, kitokias oficialias išmokas.

Priėjusi liepto galą S.Pucitienė, regis, suskato slėpti galus. Moteris kaltinama iš savo kompiuterio laikmenų tyčia ištrynusi pirminių dokumentų įrašus, sunaikinusi kasos knygas, darbo užmokesčio, avansų, kitų išmokų apskaitos duomenis. Pamatęs, kad S.Pucitienės tvarkyta poliklinikos buhalterija paversta jovalu, sąskaitoje trūksta nemažai pinigų, A.Navickas kreipėsi į teisėsaugos įstaigas.

Bylą dėl didelio svetimų lėšų pasisavinimo ir iššvaistymo, apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo narpliojantis apygardos teismas jau apklausė privačios poliklinikos darbuotojus, kitus liudytojus. Šiandien teisme pasisakiusi S.Pucitienė neneigė, kad svetimus pinigus pervesdavo sau, bet gynėsi prokurorų kaltinimų, kad tai dariusi savanaudiškai, siekdama neteisėtai pralobti darbdavių ir medikų sąskaita.

„Ne visi už paslaugas gauti grynieji pinigai buvo apskaičiuojami, kai kurie pacientai negaudavo čekių. Kasą tvarkė A.Navickas. Jis prašė manęs, kad pervesčiau pinigus į savo sąskaitas, o po to grąžinčiau jam. Oficialiai neapskaičiuotais pinigais buvo atsiskaitoma su darbuotojais. A.Navickas ir pats yra skolingas savo įmonei - kaip kasininkas ir kaip atsakingas asmuo. Jis galėdavo pasiimti iš kasos pinigų be jokių pateisinamų dokumentų“, - visą kaltę darbdaviui vertė S.Pucitienė.

Poliklinikoje S.Pucitienė gaudavo 1300 litų mėnesinį atlyginimą. Klaipėdos apygardos teisėjos Violetos Miliuvienės paklausta, ar dėl tokios algos vertėjo rizikuoti - manipuliuoti buhalterinės apskaitos duomenimis, toleruoti „juodąją buhalteriją“, atlyginimus „vokeliuose“ teisiamoji tvirtino pasitikėjusi A.Navicku ir kitais žmonėmis: „Poliklinikos paslaugomis naudojosi Klaipėdos valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, kitais įtakingais asmenimis. Išgrynintus pinigus atiduodavau A.Navickui arba pervesdavau į poliklinikos sąskaitą.“

A.Navickas aiškino pats buhalterijos reikalų neišmanąs, todėl pasitikėjęs S.Pucitiene, kuriai perduodavęs iš kasos paimtus pinigus, kad ši juos pervestų į poliklinikos sąskaitą banke. S.Pucitienė, tuo metu dirbusi buhaltere dar keliose verslo įmonėse, poliklinikos reikalus tvarkė internetu savo namuose Klaipėdos rajono Plikių gyvenvietėje.

Klaipėdos konsultacinės poliklinikos ūkinę ir finansinę veiklą tyrę teisėsaugininkai S.Pucitienės nurodytų „juodosios buhalterijos“ faktų nepatvirtino.

„Neprašiau jos neteisėtų paslaugų, algų „vokeliuose“ medikams niekada nemokėjau“, - buhalterės kalbas neigė A.Navickas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.