Mokyklos direktorę šantažavo aštuntokas

Vienos Panevėžio mokyklos vadovai buvo atsidūrę paslaptingo šantažuotojo taikiklyje. Kai nusikaltėlis įkliuvo, pedagogai patyrė dar vieną smūgį – pasirodo, pinigų reikalavo jų mokyklos aštuntokas, rašo „Lietuvos rytas”.

Mokinys pagrasino sukompromituoti pedagogus.<br>V.Balkūno nuotr.
Mokinys pagrasino sukompromituoti pedagogus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-11-08 06:24, atnaujinta 2018-02-20 12:50

„Tik tak, tik tak, laikas tiksi. Tau jau liko nebedaug laiko. Pinigus atnešk į A.Jakšto gatvę ir padėk po nurodytu medžiu”, – tokiais ir panašiais grasinimais moksleivis kasdien atakavo mokyklos direktorę.

Pedagogė žinojo tik tiek, kad nepažįstamo asmens rankose atsirado USB atmintinė, kurioje buvo ir kavinėje paminėto jos 60-ojo gimtadienio nuotraukų. Direktorės jubiliejaus šventėje dalyvavo ir šios mokyklos mokytojų.

Grasino nemalonumais

Elektroninį laišką parašęs nepažįstamasis pareiškė turįs ir vakarėlio nuotraukų, ir laikmenoje esančių privačių duomenų apie mokyklos bendruomenę.

Jis pagrasino sukompromituoti pedagogus.

Šantažuotojas gąsdino, kad ne tik paviešins nuotraukas, bet ir interneto erdvėje paskleis asmeninę informaciją apie mokinius bei jų tėvus.

Esą visa tai mokyklos direktorei pridarys nemalonumų – jai net teks už tai atsakyti teisme. O vėliau pedagogė gali būti išmesta iš darbo.

Kaip įrodymą, kad nejuokauja, laiško autorius atsiuntė kelias pedagogės gimtadienio nuotraukas.

„Dėl nuotraukų man nebuvo jokios baimės.

Tai buvo jubiliejaus šventė, ne koks striptizo vakarėlis. Bet išsigandau, kad į viešumą bus paskleisti asmeniniai mokyklai patikėti mokinių ir jų tėvų duomenys”, – pasakojo direktorė.

Reikalavo mokėti eurais

Vos gavusi pirmąjį grasinamąjį laišką pedagogė kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus.

Direktorė „Lietuvos rytui” pasakojo, kad kiekvieną rytą, atėjusi į mokyklą ir įsijungusi kompiuterį, savo pašte rasdavo naują grasintojo laišką. Moteris nuolat jautė įtampą.

„Jeigu manai, kad blefuoju, tai žinok, kad laikas senka”, – rašė nepažįstamasis.

Neiškentusi pedagogė atsakė laišku gąsdintojui – paklausė, ko jis nori.

„Nejaugi esi kvaila ir nesupranti? Noriu 900 eurų”, – kitą dieną atskriejo atsakymas.

Direktorė parašė neturinti tokios sumos. „Skubiai per dvi valandas atnešk 500 eurų į A.Jakšto gatvę ir padėk po nurodytu medžiu”, – mokytoją pasiekė naujas reikalavimas.

Direktorei sušlubavo sveikata

Mokyklos vadovė prisipažino daug svarsčiusi, kas su ja taip elgiasi, net įtarinėjusi mokyklos darbuotojus.

Pedagogei nuo tokių išgyvenimų sustreikavo sveikata. Šokinėjantis kraujospūdis signalizavo, kad moteris atsidūrė ties insulto riba. Jai teko pradėti rimtą gydymą.

Šantažuotojas buvo informuotas, kad jo auka susirgo. Tačiau jis nenurimo ir ėmė rašyti ir skambinti tos pačios mokyklos direktorės pavaduotojui.

„Ne tu man, o aš tau vadovauju”, – sakė pedagogui telefonu moksleivis.

Negaudamas laukiamų pinigų šantažuotojas ėmė nekantrauti. Jis ne kartą skambino ir rašė direktorės pavaduotojui, todėl pareigūnams nebuvo sunku nustatyti įtariamąjį.

Priremtas prie sienos moksleivis tikino radęs USB laikmeną. Bet mokyklos vadovė yra įsitikinusi, kad informacijos kaupiklis buvo pavogtas iš jos kabineto.

Reikalaus moralinio atlygio

Teisiamas moksleivis atsiprašė mokytojų. Tačiau nukentėjusiems pedagogams neatrodė, kad vaikinas labai gailisi.

Teisiamasis nepaaiškino, kodėl jam taip prireikė pinigų, kad net ryžosi nusikaltimui.

Moksleivis tvirtino, kad jam namuose nieko netrūksta – motina ir patėvis nupirko ir kompiuterį, ir modernų telefoną.

Teismo sprendimu šantažuotojas nubaustas pusės metų ir dešimties dienų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant vieniems metams.

Vaikinui paskirta auklėjamojo poveikio priemonė – 40 valandų atidirbti sveikatos priežiūros, rūpybos ir kitose valstybinėse įstaigose.

Teismas moksleivį įpareigojo būti namuose nuo 21 valandos vakaro iki 6 ryto ir tęsti mokslą mokykloje.

Tiesa, po šio įvykio vaikinas persikėlė į kitą mokyklą. Jo šantažuota direktorė ketina kreiptis į teismą ir iš moksleivio tėvų prisiteisti patirtą materialinę ir moralinę žalą.

Susirgusi ji nedirbo ir dėl to gavo mažesnį atlyginimą.

Kokio dydžio moralinę žalą patyrė, pedagogė dar negalėjo nurodyti.

„Nežinau, gal tiek, kiek jis iš manęs prašė – 900 eurų? Nesiekiu praturtėti, bet noriu, kad vaikino tėvai suprastų, jog neužtenka savo vaikus aprūpinti telefonais ir kompiuteriais. Juos dar reikia ir auklėti”, – kalbėjo pedagogė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.