Nubaudė kalinių balsų pirkėjus ir pardavėjus

Į Seimą ir į Vilniaus miesto tarybą pretendavę, bet teisiamųjų suole atsidūrę verslininkai įsitikino, kad iš kalinių paramos tikėtis tikrai neverta. Jie neįvykdė užduoties, o derybas slapta nufilmavo.

E.Maciulevičius (kairėje) ir V.Ždanovičius turės sumokėti po 26 000 litų baudą.
E.Maciulevičius (kairėje) ir V.Ždanovičius turės sumokėti po 26 000 litų baudą.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Nov 9, 2013, 8:33 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:11 PM

Darbo partijos (DP) kandidatai į Seimą veržėsi ketindami papirkti kalinius. Tokią išvadą padarė Vilniaus apylinkės teismas ir pernai į Seimą kandidatavusiam 37-erių verslininkui Viačeslavui Ždanovičiui skyrė 26 tūkst. litų baudą. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tokią pat sumą turės sumokėti ir jo bendražygis 39 metų Eugenijus Maciulevičius. Teigiama, jog jis tikėjosi vietos Vilniaus taryboje, bet turėjo pasistengti, kad į Seimą patektų kai kurie DP nariai.

Demaskavo vaizdo įrašas

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar prieš rinkimus, kai buvo paviešintas vaizdo įrašas, fiksuojantis derybas dėl kalinių balsų pirkimo.

Kompiuterį, kuriame buvo laikomas šis įrašas, pareigūnai aptiko penkiskart teisto 40-mečio Vladislavo Gaidžio automobilyje.

Paaiškėjo, jog tarpininku tarp politikų ir kalinių tapęs vyras pats filmavo prieš Seimo rinkimus vykusias derybas.

Įspėjo, kad nebebalsuotų

Anksčiau teisti V.Gaidis ir jo bendraamžis Igoris Sologubas Vilniuje, Gedimino prospekte esančioje kavinėje, kelis kartus buvo susitikę su E.Maciulevičiumi, V.Ždanovičiumi ir Lilija Davidovič. Moteris vėliau buvo atleista nuo baudžiamosios atsakomybės.

Teigiama, jog kaltinamieji susitarė už 30 tūkst. litų papirkti 3 tūkst. kalinių, kad jie balsuotų už DP daugiamandatėje rinkimų apygardoje, taip pat suteiktų pirmumo balsus partijos sąraše esantiems penkiems jos nariams – Jonui Pinskui, Živilei Pinskuvienei, Jolantai Gaudutienei, Vytautui Griciui ir V.Ždanovičiui.

V.Gaidis tvirtino, kad V.Ždanovičius jam davė 5 tūkst. litų. Dalį pinigų jis teigė išdalinęs pensininkėms, kurias agitavo už DP, o likusius pervedė į kalinių sąskaitas.

Po pareigūnų atliktos kratos V.Gaidis įspėjo kalinius, kad slapta daryti įrašai jau rasti, todėl balsuoti už DP nebereikia.

Tikslas – užsidirbti pinigų

Vaizdo įraše nematyti, kad DP atstovai savo pagalbininkams duoda pinigų, tačiau V.Gaidis tvirtino, jog banknotai buvo perduoti po stalu.

„Jei jie taip norėjo viską užfiksuoti, mums išėjus pinigus galėjo pasidėti ant stalo”, – po nuosprendžio kalbėjo E.Maciulevičius.

Jis įsitikinęs, jog su jais derybas pradėję anksčiau teisti vyrai turėjo vienintelį tikslą – užsidirbti pinigų.

Buvęs kandidatas į Seimą V.Ždanovičius tikino su anksčiau teistais vyrais E.Maciulevičiaus prašymu susitikęs tik du kartus.

Jis teigė jau per pirmąjį susitikimą supratęs, kad su nesąžiningais žmonėmis neverta prasidėti, todėl jiems nepaliko net savo reklaminių lankstinukų.

V.Gaidžiui už neteisėtą pagalbą DP skirta 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

I.Sologubas įpareigotas metus nuo 22 iki 6 valandos būti namuose ir 90 valandų neatlygintinai dirbti sveikatos priežiūros įstaigose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.