Taboro heroinas nešvarus – narkomanai spangsta nuo gyvulinių migdomųjų

Kai kaukėti Organizuoto nusikalstamumo tyrimų valdybos (ONTV) pareigūnai įgriuvo į vieną iš Vilniaus taboro trobų, romų tautybės moteris metėsi į vidinį kambarį. Prasidėjus šturmui, čigonė taip kaip stovi – basomis – šoko pro langą. Nespėjusi įmesti į krosnį, ji rankose gniaužė folijos paketėlius. Tuose paketėliuose, vadinamuosiuose čekiuose, buvo heroinas.

Savaitgalį Vilniaus pareigūnai krėtė Kirtimų taborą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Savaitgalį Vilniaus pareigūnai krėtė Kirtimų taborą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Nov 12, 2013, 8:06 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:16 AM

Šį kartą pabėgti nepavyko. Pareigūnai sučiupo moterį su narkotikais ir didele grynųjų pinigų suma.

Užėjus į mėlyno namo vidų, kuriame surakinta antrankiais sėdėjo sugauta čigonė, kriminalistai perskaičiavo heroino dozes. Šešiasdešimt du čekiai heroino – nėra daug. Kaip ir grynųjų suma. Padarę kratą šiame name pareigūnai rado 10 tūkst. litų grynaisiais.

Tai – įprasto namo tabore kronikos. Per panašias policijos operacijas pasitaiko ir didesnių grobių.

Per operaciją čigonų tabore dirbo Antrojo policijos komisariato pareigūnai ir ONTV.

„Buvo tinkamai pasiruošta ir suorganizuota ne viena krata tabore. Tai – bendra operacija, per kurią dirbo kelios tarnybos“, – vaikštant po Žemutiniame tabore išsibarsčiusias bakūžes pasakojo Vilniaus miesto 2-ojo policijos komisariato viršininkas Arūnas Paulauskas.

Pastaruoju metu pareigūnai vykdo plačias operacijas, kai taborą vienu metu užgriūna 50 ar 70 neuniformuotų pareigūnų. Reiškia, informaciją apie planuojamą didelę operaciją žino labai daug žmonių.

„Tačiau ši informacija nenuteka“, – atkreipė dėmesį A.Paulauskas.

Visos operacijos yra tikslinės. Kaukėti pareigūnai įsiveržia tik į tas trobas, kuriose tikrai bus rasta nemažai narkotikų ir daug grynųjų pinigų.

Praėjusį savaitgalį vykusioje policijos operacijoje Kirtimuose dalyvavo bent 30 pareigūnų.

„Šiandien narkomanams – bloga diena. Tabore jie nieko negaus ir narkotikų jiems niekas neparduos“, – pastebėjo pareigūnas. Aukštutiniame ir Žemutiniame taboruose kiekvieną dieną apsilanko keli šimtai narkomanų.

Leidžiasi arkliškus slopinamuosius

Nors jis populiariausias, narkomanai geidžia ne tik heroino dozių. Tabore parduodamas ir amfetaminas, centrinę nervų sistemą veikiantis vaistas klonazepamas, pradėjo populiarėti marihuana. Kokainas čia – per brangus.

Heroino kokybė tabore labai prasta. Narkotikai maišomi su krakmolu arba soda. Heroino grynumas šitaip praskiedus – apie 12 proc. arba dar mažiau. O kartais išvis nieko: narkomanai to nežinodami į veną susileidžia net gyvuliams skirtus vaistus.

„Vienu metu buvo pradėti platinti vaistai, kurie naudojami veterinarijoje. Turbūt jau nebeturėjo heroino, todėl ir prekiavo. Tai stiprus migdomasis, skirtas gyvuliams nuslopinti. Narkomanai susileidžia, nugriūna kur nors ir guli kokį pusdienį. Vasaros metu tai nėra didelė problema – paguli, atsigauna ir nueina. Tačiau žiemą narkomanus randame mirtinai sušalusius“, – pasakojo komisariato viršininkas.

Anksčiau policijos pareigūnams reikėdavo didesnių pajėgų, kad išlaikytų savo pozicijas tabore. Čigonai būdavo aršesni. Dabar labai retai pasitaiko, kad užgriuvus operatyvininkams čigonai bandytų pasipriešinti.

„Stengiamės užklupti su tokiomis pajėgomis, kad jiems net nekiltų jokių minčių apie pasipriešinimą. Keletą kartų radome ginklų, tačiau tai pasitaiko retai“, – aiškino pareigūnas.

Be to, vienas iš netikėtumų čigonams yra tai, kad operacija atlikta sekmadienį. Dažniausia pats taboras prabunda apie 10 val. ryto, todėl jie nesitiki, kad pareigūnai gali dirbti laisvadienį.

Veikia perspėjimų sistema

„Kai važiavome į priekį jie turbūt jau buvo informuoti. Į taborą einantys narkomanai ir čigonai atkreipė dėmesį, kad važiuoja jau pažįstami automobiliai“, – sakė vienas iš pareigūnų. Žvalgais dirba ir vaikai. Išvydę per ankstesnius reidus matytą automobilį jie skuodžia tai pranešti saviems.

Čigonai trobose visuomet kūrenasi krosnis. Nors namuose jau šilta, tačiau žarijos rusena. Jeigu staiga prireiktų, heroiną galima greitai įmesti į krosnį ir sudeginti.

„Atvažiuoji ir matai – vienas, antras, trečias kaminas jau pradėjo stipriau rūkti. Tolimesnių namų taip pat“, – pasakojo vienas iš reide dalyvavusių pareigūnų.

Jeigu narkotikų platintojai būna perspėti, užgriuvę pareigūnai spėja pamatyti tik degančius folijos paketėlius. Visi įrodymai dingsta per kelias sekundes.

„Jie tokius (Šį žodį pabrėžia. – Red.) pinigus uždirba, todėl viskas padaryta labai saugiai“, – apie ištisą perspėjimų sistemą kalbėjo pareigūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad pasibaigus reidui, narkomanai vis tiek galės įsigyti dozę. „Dabar viskas paslepiama taip, kad neįmanoma rasti. Net užkasa žemėje“, – pasakojo pareigūnas.

Sulaukę kol išvažiuos policija, narkomanai pradeda slinkti iš pakampių. Tuomet jie eis į tą patį namą ir čigonai tikrai turės ką jam paduoti“, – neaptinkamas slaptavietes iliustravo pareigūnas.

Svetimų žingsniai sekami

Vaikštant po taborą, kartu su pareigūnu praeiname pro kelias čigonų grupes. Vienas gerai apsirengęs vyras prisigretina: „Aš noriu pasistatyti naują tvorą, kur man kreiptis? Ko, leidimo reikia? Noriu, kad ir mano kiemas būtų gražus ir tvarkingas. Kaip kaimyno. Man į Zuoką kreiptis?“

Tai pasakęs čigonas nusijuokia ir išpūtęs dūmus tarsteli: „Aš jam geriau iš karto karstą padarysiu.“

Keliaujame į taboro pakraštį. Iš visų namų išlindę žmonės smalsiai žvelgia į vaikštančius pareigūnus ir žurnalistus.

Per kiek laiko taborą apskrieja žinia, kad suklypusias trobas užgriuvo policijos reidas? Pareigūnas A.Paulauskas šypteli – keletas minučių ir visi jau žino, kas vyksta.

Kalbant apie tai, praeiname būrį vaikų. Vienas iš jų žaidžia sulankstomu peiliu. „Papjausiu“, – aplinkui nusiritus tykiam juokui rikteli maždaug dvylikos metų vaikėzas.

Gerokai paėjus į priekį, vaikiščias peilį paleidžia į mus. Apsisukus grįžti atgal, berniokas greitai šuoliuoja prie savojo žaislo: „Man iškrito.“ Paaiškina ir vėl prisijungia prie savo būrio.

Šitaip išsišokęs prieš pareigūną, jis neslepia jaudulio. Beje, būryje saugiau – galima siūlyti susipažinti arba kitaip užkabinti einančius pro šalį.

Be policijos palydos čia vaikščioti – nerekomenduojama. Pavojų kelia net ne patys čigonai, o iš įvairių pakampių susirinkę narkomanai.

„Jeigu pastebės su brangiais daiktais, gali patykoti krūmuose“, – perspėjo pareigūnai. Pačių narkomanų čia nematyti, apie juos sufleruoja žolėse besimėtantys panaudoti švirkštai.

Purviname tabore – prabanga

„Ko čia fotografuojate? Pas jus gražesni namai. Kodėl čia reikia fotografuoti“, – iš vienos trobos išlindęs juodbruvas jaunuolis drąsiai žygiuoja prie fotografo.

Tačiau jaunasis čigonas meluoja. Iš išorės suklypusi ir skylę stoge turinti troba viduje turbūt yra neblogai įrengta. Tokie neatitikimai kelia nuostabą kratas darantiems pareigūnams.

Palyginti puošniu vidumi gali pasigirti dauguma taboro bakūžių savininkų. Tiesa, per daug brangiais daiktais čigonai savo trobų vidaus neįrengia. Neverta. Jeigu vieną dieną pagaus, kitą dieną jie čia gali jau nebegyventi.

„Smulkmena, bet aš atkreipiau dėmesį, kad stalas virtuvėje – ąžuolinis. Jeigu yra televizorius, jis – būtinai brangesnis“, – smulkmenas prisiminė vienas iš reide dalyvavusių pareigūnų.

Pavyzdžiui namo, kuriame buvo rastos 62 dozės heroino, svetainė atrodo visai neblogai. Sofa ir minkštasuoliai – nauji, gal net odiniai.

Šių trobų savininkai yra vyrai – gražiomis kelnėmis, išdidžiai vaikštantys su neblogais švarkais. Jų moterys, kurios ir prekiauja narkotikais, vaikšto apsisiautusios chalatais.

„Nesvarbu, ar tai būtų žiema, ar vasara – jos visuomet su chalatais. Ir kroksais. Stovi ant sniego basomis įsispyrusios į tuos batus ir joms nešalta“, – papurto galvą viršininkas A.Paulauskas.

* * *

Per savaitgalio reidą buvo sučiupta 11 asmenų. Vienoje iš Aukštutinio taboro bakūžių buvo rasta daugiau nei 200 gramų heroino. Šio heroino vertė juodojoje rinkoje – apie 40 tūkst. litų.

Taip pat Aukštutiniame tabore buvo rasta 200 jau paruoštų dozių heroino.

Su narkotikais buvo sučiupta ir vieno žinomo Lietuvos dainininko motina Raisa Aleksandrovič.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.