Organizuotai telefoninių sukčių gaujai – nuosprendis

Panevėžio miesto apylinkės teisme ketvirtadienį paskelbtas nuosprendis organizuotai telefoninių sukčių grupei, iš septynių garbaus amžiaus panevėžiečių per 1,5 mėnesio išviliojusiai daugiau nei 36 tūkst. litų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 14, 2013, 6:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 9:05 AM

Šiuos nusikaltimus organizavo tuo metu Marijampolės pataisos namuose bausmę atlikinėjęs 23 metų biržietis Sigitas Januševičius. Jis lengvai pasipelnyti sugundė savo tėvą, brolį ir dvi pažįstamas merginas. Viena iš pastarųjų – sukčių „kojomis“ dirbusi 25 metų panevėžietė Laura Kojalavičiūtė, išgirdusi, kad jai skirti 5 metais nelaisvės, teismo salėje ėmė kukčioti, tačiau netrukus jau riebiai keikėsi ir grasino „išjungti“ žurnalistus.

Vadovavo iš pataisos namų

Šią organizuotą telefoninių sukčių grupę subūrė aštuonis kartus teistas 23 metų biržietis Sigitas Januševičius. Atlikinėdamas bausmę Marijampolės pataisos namuose, jis bendrininkams vadovavo mobiliojo ryšio telefonu (vėliau kratų metu pas jį buvo rasti du telefono aparatai).

Teismas konstatavo, kad sukčiavimą organizavo S.Januševičius, bet aukomis tapusioms panevėžietėms jo nurodymu skambino kažkas iš kartu su juo bausmę atliekančių nusteitųjų, tačiau tyrimo metu šis asmuo ir nebuvo nustatytas.

Telefoniniai sukčiai nuo 2011 metų rugsėjo 20-osios iki lapkričio 3 dienos apgavo 7 garbaus amžiaus Panevėžio miesto ir rajono gyventojas. Paskambinę laidiniu telefonu, nusikaltėliai veikė pagal tradicinę schemą – papasakodavo apie neva vaiką sužeidusią dukrą, sūnų ar kaimynę ir paprašydavo duoti pinigų, kad dėl sužalojimo nebūtų keliama baudžiamoji byla ar būtų nukentėjusiajam atlikta operacija.

Pinigų iš apkvailintų aukų S.Januševičiaus nurodymu paimti nuvykdavo 25 metų panevėžietė L.Kojalavičiūtė. Ji prisistatydavo nukentėjusiųjų giminaite. Pas vieną nukentėjusiąją L.Kojalavičiūtė vyko net du kartus – įsitikinusi, kad gelbėja dukterį, moteris iš viso jai atidavė 13 tūkst. 550 litų.

Dar iš vienos panevėžietės buto L.Kojalavičiūtė paėmė 12 tūkst. litų, kitur grobis buvo kuklesnis – nuo 1 iki 5 tūkst. litų. Viena panevėžietė, namie teturėjusi 700 litų, atidavė ne tik juos, tačiau ir banko mokėjimo kortelę, kuria pasinaudoję sukčiai iš jos sąskaitos paėmė 4 tūkst. 900 litų. Iš aukų išviliotus pinigus L.Kojalavičiūtė perduodavo bendrininkams – S.Januševičiaus tėvui, 48 metų Remigijui Januševičiui arba 25 metų broliui Ovidijui Januševičiui. Grobio dalybose dalyvaudavo ir 21 metų biržietė Aušra Čigaitė.

Ne visos sulaukė nuosprendžio Šią sukčių gaują pavyko išaiškinti po to, kai 2011 metų lapkričio 3 dieną atėjusią paimti iš vienos apgautos senutė pinigų L.Kojalavičiūtę sulaikė policijos pareigūnai.

Nuosprendžio jas apgavusiems sukčiams nebeišgirdo dauguma nukentėjusiųjų – mirė 5-ios senutės, liko tik dvi. Todėl ir žalą nuteistieji turės atlyginti tik pastarosioms, likę ieškiniai teismo palikti nenagrinėti.

Ir verkė, ir grasino

Šios organizuotos grupės lyderiui S.Januševičiui teismas skyrė 6 metų 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę. Teisėjos sprendimu, jis turėjo būti suimtas teismo salėje. Tačiau išklausyti nuosprendžio jis neatvyko. Paaiškėjo, kad iš įkalinimo įstaigos, kur atlikinėjo ankstesnę bausmę, jis jau buvo paleistas ir laisvėje laukė, kol bus išnagrinėtas jo apeliacinis skundas dėl nuosprendžio už įkalinimo įstaigoje padarytą nusikaltimą – pasipriešinimą pareigūnams. Todėl dabar teks skelbti jo paiešką.

Iki šiol neteistas, vaikų darželyje sargu dirbantis R.Januševičius ir šaltkalviu remontininku dirbantis jo sūnus Ovidijus už grotų turės praleisti po 3 metus. Jie į pataisos namus iškeliaus įsiteisėjus nuosprendžiui.

Į teismo salę konvojaus atlydėtai L.Kojalavičiūtei teismas skyrė 5 metus nelaisvės. Ji šiemet rugpjūtį jau buvo nuteista už plėšimą 1,5 metų nelaisvės, bet nuosprendis dar neįsigaliojęs. Išgirdusi jai skirtą bausmę, mergina ėmė kūkčioti, tačiau greitai susitvardė. Jau pareigūnų vedama iš salės ji grasino „atjungti“ žurnalistę, riebiai keikėsi.

A.Čygaitė, kuri pernai rugsėjį jau buvo nuteista už dalyvavimą sunkiai sužalojant žmogų, subendrinus abi bausmes už grotų turės praleisti 3 metus 9 mėn. Abi merginos į teismo salę atėjo apsirengusios tarsi keliautų į Šiaurę. Šiltų striukių gobtuvais užsidangsčiusios veidus nuo fotoobjektyvų, jų nenusiėmė net teisėjai skaitant nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.