Iš „Aro” rinktinės – į kalėjimo kamerą

Apeliacinis teismas nepatikėjo buvusio rinktinės „Aras” kovotojo 39 metų Algirdo Dėringio kalbomis, kad jis veikė ne kaip žudikas, o kaip pareigūnas, tramdęs nusikaltėlius. Vyrui už nužudymą anksčiau paskirta pusšeštų metų laisvės atėmimo bausmė nepakeista.

A.Dėringiui nepavyko įrodyti, kad jis nušovė žmogų gindamas save ir draugus.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Dėringiui nepavyko įrodyti, kad jis nušovė žmogų gindamas save ir draugus.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Nov 20, 2013, 6:42 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:44 AM

Klaipėdoje prieš dešimtmetį įsiplieskęs ginkluotas susirėmimas baigėsi tragiškai – buvo nušautas verslininkas 28 metų tauragiškis Egidijus Levčenkovas. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

A.Dėringio veiksmus tyrėjai iš pradžių vertino kaip būtinąją gintį, bet vėliau Temidės svarstyklės pasviro ne jo naudai.

Generalinė prokuratūra sukruto tik po septynių E.Levčenkovo artimųjų skundų – painią šios bylos medžiagą perdavė Klaipėdos apygardos teismui.

Tyrimas dėl E.Levčenkovo žūties buvo atnaujintas.

Įvertinus visas aplinkybes konstatuota, kad „Aro” kovotojas veikė neteisėtai – atėmė žmogui gyvybę dėl menkos dingsties ir įžeistų ambicijų.

Atmetus A.Dėringio apeliacinį skundą, paliktas galioti ankstesnis pirmosios instancijos teismo nuosprendis.

Susipyko dėl veidrodėlio

Kovinį filmą primenantis kruvinas incidentas Klaipėdos universiteto miestelyje, prie naudotų automobilių detalėmis prekiaujančios įmonės nuomojamų garažų, įsiplieskė 2002 metų rugpjūčio 17-ąją.

Tądien klaipėdietis verslininkas Jonas Armonas su A.Dėringiu ir dar keliais draugais ilsėjosi pajūryje, o paskui atvyko prie garažų aiškintis, kodėl prekeiviai jam negrąžina 120 litų už parduotą neva blogą automobilio veidrodėlį.

Įmonės komercijos direktorius E.Levčenkovas įrodinėjo, jog J.Armonas pats sugadinęs tą veidrodėlį, siūlė pakeisti prekę.

Tauragiškį įsiutino J.Armono perspėjimas, kad dėl apgavystės jis kreipsis į teisėsaugą.

J.Armonas teisme pasakojo, kad įsiplieskus konfliktui jis iš garažo išbėgęs į kiemą. Įkandin išėję vyrai dviem automobiliais atvažiavusiems svečiams liepė nešdintis, po to ėmė į juos šaudyti.

Prie garažų užvirė mūšis

Atvykėliai nuo kulkų bandė slėptis už A.Dėringio automobilio „Mercedes-Benz”. Pastarajam pravertė į bagažinę įsimestas savigynai įsigytas šautuvas „Winchester” – išsitraukęs ginklą vyras palaukė, kol nutils šūviai. Tada įžengė į garažą drausminti įsikarščiavusių prekeivių.

„Mano šautuvas buvo užtaisytas guminėmis kulkomis ir šratais.

Perspėjęs, kad esu pareigūnas, pareikalavau padėti ginklus, tačiau E.Levčenkovas į mane nukreipė pistoletą „Beretta”. Garaže buvę vyrai turėjo dar vieną ginklą”, – teisme incidentą prisiminė A.Dėringis.

Iš „Winchester” pliekusio A.Dėringio prekybininkai neišsigando – gal pamanė, kad šūviai nėra pavojingi. Dusyk šovęs guminėmis kulkomis „Aro” pareigūnas į E.Levčenkovą paleido šratų užtaisą ir išbėgo lauk.

Sužeisto ir nukraujavusio vyro išgelbėti nepavyko – po kelių valandų jis mirė ligoninėje nuo šautinių žaizdų krūtinėje ir vidaus organų sužalojimo. Jei E.Lenčenkovas būtų buvęs atvežtas greičiau, dar galėjo likti gyvas.

Prie garažų rastas jo pistoletas „Beretta” ir dar kelios kitokio kalibro ginklo kulkos. Manyta, kad iš jo šaudė E.Levčenkovo draugas tauragiškis Linas Barštys.

Būtinosios ginties neįžvelgė

„Jie pirmieji griebėsi ginklų, apšaudė iš garažų važiuojantį mano automobilį.

Kam man žudyti nepažįstamą žmogų? Jeigu būčiau nieko nedaręs, kraujo būtų buvę dar daugiau”, – kaltinimų kratėsi A.Dėringis.

Nušauto vyro artimieji įsitikinę, kad kruviną incidentą išprovokavo J.Armonas, specialiai atsivedęs prie garažų ginkluotą „Aro” pareigūną, kuris persekiojo E.Levčenkovą – šovė jam į krūtinę suprasdamas, kad gali ne tik sužaloti, bet ir nužudyti žmogų.

Nors A.Dėringis tvirtino tenorėjęs užkirsti kelią nusikaltimui, gynęs save ir draugus nuo netikėto agresyvių vyrų išpuolio, Klaipėdos apygardos teismas būtinosios ginties jo veiksmuose neįžvelgė.

Teisiamasis buvo pripažintas kaltu dėl apgalvoto nužudymo.

Šeimai priteistas atlygis

Konstatuota, kad ne E.Levčenkovas užpuolė A.Dėringį, bet priešingai – ginkluotas „Aro” kovotojas su savo draugais atvyko prie garažų ir ten elgėsi ne kaip pareigūnas, o kaip vienas iš dviejų konfliktuojančių grupių narių. Jo veiksmai sukėlė skaudžių pasekmių – žuvo žmogus.

Nuteistasis E.Levčenkovo našlei privalės atlyginti daugiau kaip 109 tūkst. litų moralinės ir turtinės žalos.

Dviem žuvusio verslininko vaikams priteista po 50 tūkst. litų neturtinės žalos atlygio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?