Šešiolikametį pardavusių nusikaltėlių bylos ėmėsi teismas

Už kvaišalus įsiskolinusio ir už skolą užsienyje turėjusio atidirbti

Ž.Vaičiukas (kairėje) ir L.Maksimavičius posėdžių salėje slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Ž.Vaičiukas (kairėje) ir L.Maksimavičius posėdžių salėje slėpė veidus.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Nov 20, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:32 AM

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teisme nepavyko pradėti nagrinėti baudžiamosios bylos dėl vaiko pirkimo arba pardavimo, neteisėto narkotikų laikymo ir platinimo bei neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais.

Į kaltinamųjų suolą sėdo Šilutės rajono gyventojai - aštuoniolikmetis Deividas Irasikas, 26 metų Žygimantas Vaičiukas ir 22 metų Lukas Maksimavičius. Septynias klases tebaigęs D.Irasikas teismo laukia suimtas.

Tačiau posėdžių salėje nepasirodė ketvirtasis kaltinamasis 25 metų Tomas Bartkus. Į teismą neatvyko ir nukentėjęs šešiolikametis, nes jo gynėjas turėjo dalyvauti kitoje byloje. Nuspręsta bylos nagrinėjimą nukelti kitų metų sausio pradžiai.

Šešiolikametis buvo išgelbėtas sustabdžius į kelionę jau vykstantį mikroautobusą.

Šįmet balandžio 5-osios naktį įtariamųjų laukė Tauragės ir Šilutės policijos pareigūnai, buvo paspęstos kelios pasalos. Netoli Gargždų sustabdytas mikroautobusas, vežiojantis žmones iš Lietuvos į Didžiąją Britaniją. Tarp keleivių buvo ir šešiolikametis - globos namų auklėtinis bei jį lydėjęs aštuoniolikametis.

Pas jį rasta kanapių. Jis kvaišalais jau buvo spėjęs pavaišinti ir šešiolikametį. Tai patvirtino vėliau atlikti tyrimai.

Tą pačią naktį sulaikyti dar trys įtariamieji. Du jų vyko lengvuoju automobiliu stebėti, ar viskas klostosi kaip suplanuota. Automobilio bagažinėje aptiktas neteisėtai laikomas dujinis revolveris.

Manoma, kad šie keturi vyrai yra nusikaltimo tarpininkai. Ieškoma dar dviejų Lietuvos piliečių - jų atžvilgiu išduotas Europos arešto orderis. Spėjama, kad jie gyvendami užsienyje per tarpininkus ieškojo Lietuvoje paauglių, kuriuos būtų galima priversti vagiliauti parduotuvėse.

Paskelbta besislapstančių įtariamųjų paieška. Iešduoti Europos arešto orderiai. Baudžiomoji byla jų atžvilgiu išskirta.

Saugų globos namuose gyvenusiam šešiolikamečiui likimas nepagailėjo išbandymų. Jo neaugino tėvai, kurį laiką berniuką globojo svetima moteris. Neatmetama, kad jis pats vartojo kvaišalus. Kilus įtarimams Saugų globos namų darbuotojai keletą kartų dėl to kreipėsi į policiją.

Atliekant ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, kad šešiolikamečiui buvo perduota dešimt po 30-40 litų kainuojančių kvaišalų pakuočių, kurias pardavęs jis turėjo atsiskaityti su tiekėjais. Paauglys teigia, kad „žolę“ išmetė ar pametė, tačiau neatmetama, kad jis pats galėjo juos suvartoti.

Už vaiko pirkimą arba pardavimą numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo 5 iki 15 metų. Šešiolikamečiu rūpinasi „Carito“ atstovės - jos pasamdė advokatą ir pateikė teismui 10 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo civilinį ieškinį.

Klaipėdos apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas, surašęs kaltinamąjį aktą šioje baudžiamojoje byloje, teigė, kad tai ne pirmas toks žmonių pardavimo atvejis. Du panašūs ikiteisminiai tyrimai atliekami Tauragės rajone. Ten buvo bandoma vagiliauti į užsienį išsiųsti suaugusius žmones. Paprastai nusikaltėliai taikosi į lengviausiai pažeidžiamus asmenis - vaikų globos namų auklėtinius, bedarbius, asocialius asmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.