Į teisiamųjų suolą – muitininkų pulkas

Litai, eurai, doleriai ar rubliai. Per Medininkų postą sieną kertantys vairuotojai su muitininkais atsiskaitinėjo bet kokia valiuta, tačiau ši rinkliava – neteisėta, rašo „Lietuvos rytas“.

Kaltinimų išklausę muitininkai parodymus duos tik po liudytojų apklausos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kaltinimų išklausę muitininkai parodymus duos tik po liudytojų apklausos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

2013-11-21 06:55, atnaujinta 2018-02-20 06:12

Dešimt litų ir jokių eilių. Prie tokios tvarkos buvo įpratę per Medininkų pasienio postą Lietuvos sieną kertantys krovininių automobilių vairuotojai.

Po nedidelę pinigų sumą įvairia valiuta tarp dokumentų dėję vairuotojai niekam nesiskundė, bet 29 muitininkai stojo prieš teismą – juos susekė kolegos iš Muitinės departamento.

Po dviejų nesėkmingų bandymų Vilniaus apygardos teismas (VAT) vakar atvertė didžiausią muitinės istorijoje korupcijos bylą.

Į didžiausią teismo salę sugužėjo neįprasta publika – aukštąjį išsilavinimą turintys ir anksčiau neteisti buvę pareigūnai.

Susipažinęs su kaltinamaisiais VAT teisėjas Algimantas Valantinas sužinojo, kad beveik visi jie – greičio mėgėjai.

„Esu baustas už greičio viršijimą“, – prisistatydami teismui prisipažino dauguma buvusių pareigūnų.

Kai kurie net neprašomi paaiškino, kad už neleistinoje vietoje pastatytą automobilį policijai mokėjo 30–50 litų baudas. Tačiau nė vienas teisiamasis neprisipažino, kad po kelias dešimtis litų neteisėtai gaudavo per kiekvieną savo budėjimo pamainą.

Kaltinime teigiama, kad iš vairuotojų surinktus pinigus muitininkai slėpdavo šiukšliadėžėje, o darbo pabaigoje pasidalydavo lygiomis dalimis. Kiekvienam atitekdavo nuo 50 iki 250 litų.

Beveik dvi valandas kaltinimus skaitęs prokuroras Nėrijus Puškorius tiksliai nurodė, kiek, kada ir kokios valiutos iš vairuotojų gaudavo muitininkai.

„Čia apie mane? Nesąmonė“, – tik išgirdę savo pavardę galvas pakeldavo kaltinamieji.

Ilga prokuroro kalba jų nedomino. Buvę pareigūnai šnekučiavosi tarpusavyje, skaitė laikraščius, sprendė kryžiažodžius.

Nuo tarnybos nušalinti muitininkai buvo stebimi praėjusių metų rugsėjo ir spalio mėnesiais.

Per porą mėnesių užfiksuota, kad kartu su dokumentais pinigų jiems davė vairuotojai iš Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos, Rusijos, Kazachstano, Slovakijos, Moldovos ir Turkijos.

Ikiteisminio tyrimo metu šie vairuotojai tvirtino pinigus davę tam, kad greičiau ir be kliūčių galėtų kirsti sieną. Juos žadama apklausti ir teisme, tačiau ieškant po įvairias šalis krovinius gabenančių užsieniečių procesas gali smarkiai užsitęsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.