Pareigūnų pergalė: Lietuvoje sulaikytas tarptautinės nusikaltėlių grupuotės lyderis

Lietuvoje buvo įvykdyta didžiausia per visą istoriją nelegalų sulaikymo operacija. Šią vasarą pasieniečiai sučiupo kelias dideles grupes nelegalių migrantų iš Afganistano ir Vietnamo. Viena moteris sieną mėgino kirsti su kūdikiu rankose. Pareigūnai sako, kad šių nelegalų sulaikymas - tik nedidelė detalė organizuoto nusikalstamumo mozaikoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai pasienyje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai pasienyje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-11-21 10:37, atnaujinta 2018-02-20 06:03

„Už to stovi gerai organizuota nusikaltėlių grupė. Pradėtas žvalgybos tyrimas dėl neteisėto piliečių gabenimo per Rusiją į Vokietiją, Prancūziją ir Italiją“, - apie situaciją kalbėjo vidaus reikalų ministras Dailius Barakauskas.

Žvalgybos duomenimis, pagrindinis nusikaltimo organizatorius – Rusijos pilietis, išeivis iš Šiaurės Kaukazo. Jis ir pats - nelegalas, pastaruosius mėnesius leido Lietuvoje, Užsieniečių registracijos centre. Nelegalią migraciją organizavo prieš patekdamas į Lietuvą ir jau būdamas šalyje.

Spėjama, kad į mūsų šalį jis atvyko tam, kad geriau organizuotų nelegalų žmonių gabenimą.

Sulaikyta 18 įtariamųjų. Iš jų 10 Lenkijos piliečių, 4 Tadžikijos piliečiai, du Baltarusijos romai. Grupuotė mėgino per Lietuvą pergabenti 20 Vietnamo ir 23 Afganistano piliečius.

Grupuotė iš kiekvieno nelegalaus migranto imdavo 6-10 tūkst. JAV dolerių (15-25 tūkst. litų). Suma, anot ministro, priklausė nuo galutinės vietos, kur migrantai norėjo patekti.

Afganistaniečiai ir vietnamiečiai per Lietuvos sieną iš Baltarusijos teritorijos ketino bėgti į Lenkiją. Iš ten – į Vokietiją, Prancūziją ir Italiją.

„Vieno gabenimo metu buvo ir kūdikis. Motina nešė jį ant rankų, greičiausiai, jam – mažiau nei 2 metai. Jis buvo iš Afganistano“, - sakė Kriminalinio proceso kontrolės organizavimo valdybos vyresnysis tyrėjas Darius Vanagas.

Į Vakarus užsidirbti keliavo vyrai ir moterys, taip pat šeimos – vyrai ir žmonos su vaikais. Suaugusieji – darbingo amžiaus. Dauguma jų į Vakarų Europą traukė norėdami užsidirbti. Vietnamas ir Afganistanas – besivystančios šalys, jose žmonės gyvena labai skurdžiai.

Pareigūnas D.Vanagas ir Kriminalinės žvalgybos organizavimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas Martynas Šantaras už sėkmingą tyrimą buvo apdovanoti, gavo ministro padėkos dovanas.

Migrantus surinkę ir juos gabenę įtariamieji yra suimti. Pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai dėl neteisėto gabenimo. Medžiaga netrukus turėtų būti perduota teismui.

Nei anglų, nei rusų kalbų gerai nemokantys vietnamiečiai ir afganistaniečiai apgyvendinti Užsieniečių registracijos centre. Pareigūnų teigimu, Vakarų Europoje jie lengvai galėjo tapti prekybos žmonėmis aukomis. Tai toks žmonių išnaudojimas, kai jie verčiami dirbti nežmoniškomis sąlygomis, už darbą negauna atitinkamo darbo užmokesčio, yra nelaisvi išeiti iš darbo.

Nelegalai Lietuvos sieną mėgino kirsti ties Švenčionimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.