H.Daktaras įrodė: tinka ir kostiumas

Kuo labiau patikės teisėjai – kryželių po kaklu prisikabinusiu ilgaplaukiu ar tarsi ką tik iš biuro išėjusiu kostiumuotu vyru? Kauno nusikaltėlių pasaulio šulas Henrikas Daktaras laimę bando šiemet prieš kiekvieną teismo procesą keisdamas įvaizdį, rašo „Lietuvos rytas“.

Vakar į Apeliacinio teismo posėdį Vilniuje atvežtas H.Daktaras (nuotr. kairėje) atrodė visiškai kitaip nei šią vasarą Klaipėdos apygardos teisme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vakar į Apeliacinio teismo posėdį Vilniuje atvežtas H.Daktaras (nuotr. kairėje) atrodė visiškai kitaip nei šią vasarą Klaipėdos apygardos teisme.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Nov 28, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:53 AM

Trumpai kirpti plaukai, tamsus kostiumas ir kaklaraištis. Taip atrodė į Apeliacinį teismą vakar atvežtas 55 metų H.Daktaras, pravarde Henytė.

Jis buvo visiškai nebepanašus į tautinių spalvų kostiumu vilkintį ilgaplaukį, kalbantį apie Dievą ir demonstruojantį leidinį su šventųjų paveikslais.

Taip H.Daktaras atrodė birželį, kai Klaipėdos apygardos teismas jį visam gyvenimui pasiuntė už grotų.

Pamatė žmoną ir motiną

Lukiškių kalėjimo vienutėje jau ne pirmus metus laiką leidžiantis H.Daktaras daugiau laisvės norėjo pajusti bent Apeliaciniame teisme, kurio prašė visiškai išteisinti.

H.Daktaras nenorėjo sėdėti už stiklo, nuteistiesiems skirtame aptvare.

Advokatas Kristupas Ašmys teismo paprašė jo klientą pasodinti ant suolo teismo salėje. Esą būdamas už stiklo H.Daktaras ne viską girdi, be to, ten tamsu.

H.Daktaras buvo pasiruošęs skaityti prašymą nušalinti prokurorą ir užsirašinėti pastabas, todėl aptvare buvo įjungtas papildomas apšvietimas, o nuo teisiamojo rankų nuimti antrankiai, kad jis galėtų rašyti.

H.Daktaras atrodė gerai nusiteikęs, šypsojosi į teismą atėjusioms žmonai Ramutei bei motinai Jadvygai.

Kaliniui neįtiko prokuroras

Vos prasidėjus teismo posėdžiui nusikaltėlių šulas paprašė nušalinti prokurorą Zdislavą Tuliševskį: „Šis prokuroras dirba komunistiniais metodais, prašau paskirti mums civilizuotą prokurorą.“

Jis pasipiktino, kad šis prokuroras nedalyvavo Klaipėdos apygardos teismo posėdyje, kai baigiamąsias kalbas sakė kaltinamųjų advokatai. Be Z.Tuliševskio, H.Daktaro teismuose dalyvaudavo dar du prokurorai.

„Jis nepagerbė teismo, jam svarbu mane pasodinti į kalėjimą“, – aiškino H.Daktaras.

Šį H.Daktaro prašymą teismas atmetė, nes nuteistasis nenurodė jokio teisinio pagrindo, dėl kurio reikėtų nušalinti Z.Tuliševskį.

Dėl Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžio skundą parašęs prokuroras Z.Tuliševskis siekia, kad H.Daktaras būtų nuteistas dar dėl aštuonių nusikaltimų, dėl kurių jis buvo išteisintas.

Apeliacinio teismo jis prašė iki gyvos galvos nuteisti ir kitą grupuotės įkūrėją ir vadeivą Egidijų Abarių, pravarde Goga. Jam Klaipėdos teismas yra skyręs 20 metų laisvės atėmimo.

Pasakojimus sunku patikrinti

Prokurorai buvo atlaidesni trejiems metams nelaisvės nuteistam Rimvydui Žilinskui. Buvęs nusikaltėlių grupuotės narys sutiko bendradarbiauti su teisėsauga, todėl prokuratūra prašo skirti jam su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę.

H.Daktaro advokato K.Ašmio nuomone, tai neteisinga. Esą tirdami sunkius nusikaltimus prokurorai neturėtų remtis buvusių bendražygių parodymais.

Advokatas stebėjosi, kad bendradarbiauti su prokurorais sutikę kaltinamieji teismo laukė laisvėje, nebuvo areštuotas jų turtas.

H.Daktaro advokato parašytas skundas Apeliaciniam teismui užima 40 puslapių. Iki gyvos galvos nuteistas H.Daktaras savo 40 puslapių skunde prašo jį visiškai išteisinti.

„H.Daktaro nuteisimas – parodomoji akcija, kuria esą buvo siekiama įbauginti kitus nusikaltėlius. Ar ką nors įbaugino? Ar Panevėžio rajone nebuvo sudeginta gyva mergina?“ – svarstė advokatas.

Be prokuratūros ir H.Daktaro, Apeliaciniam teismui nuosprendį apskundė E.Abarius, Audrius Gudomskas, Nikolajus Archipovas, Rolandas Zaveckas ir R.Žilinskas.

Vakarykščiame posėdyje nei H.Daktaras, nei kiti skundus padavę nuteistieji pasisakyti nespėjo.

„Mums 6 valandą pusryčiai, o 12 valandą – pietūs“, – ilgiau posėdžiauti pasiruošusį teisėją nutraukė į teismo salėje kabantį laikrodį pažiūrėjęs H.Daktaras.

Nusikaltimai – gyvenimo būdas

Birželio 14 dieną nuosprendį Daktarų grupuotės nariams paskelbė Klaipėdos apygardos teismo teisėjų kolegija.

Nustatyta, kad 1993–2000 metais siautėjusi H.Daktaro gauja buvo gerai organizuotas ir ginkluotas nusikalstamas susivienijimas – su sava hierarchija, struktūra, bendruoju iždu.

Pasijutę nebaudžiami nusikaltėliai plėšikavo, žalojo ir žudė žmones, atimdavo jų laisvę, siekdami pralobti baugino verslininkus, prievartavo, naikino jų turtą. Gaujos lyderiai H.Daktaras ir jo dešinioji ranka E.Abarius pripažinti itin pavojingais visuomenei asmenimis, kurių kriminalinių polinkių neįmanoma pakeisti skiriant įprastas bausmes.

Nusikalstama veikla tapo jų gyvenimo būdu. Teismas paskelbė, kad anksčiau teistas H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, o nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų.

H.Daktaro bendražygiai E.Abarius įkalintas 20 metų, R.Zaveckas – 14 metų ir 6 mėnesiams, R.Lantuchas – 13, G.Ježerys – 11, V.Silvestravičius – 9, V.Vancevičius – 8, V.Gudzinskas – 5, S.Vaitukaitis – 4, R.Žilinskas – 3 metams.

Nuteistieji turės atlyginti materialinę žalą aukoms vėliau, civilinių procesų tvarka. Buvo konfiskuota 550 tūkst. litų vertės jų turto, o nukentėjusiesiems priteista 205 tūkst. litų turtinės ir 450 tūkst. litų moralinės žalos atlygio.

Ar bus konfiskuotas H.Daktaro, E.Abariaus ir jų šeimų turtas, paaiškės vėliau – šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nepagrįsto gaujos lyderių praturtėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.