Slaptųjų operacijų Vilniaus tabore taikinys – narkomafija (išskirtiniai kadrai)

Vilniaus heroino rinkai suduotas rimtas smūgis. Sostinėje siaučia narkotikų badas. Su organizuotais nusikaltėliais kovojantys pareigūnai keturis savaitgalius iš eilės talžė čigonų taborą. Per slaptas operacijas buvo paimti dideli kiekiai heroino, grynųjų pinigų, už grotų atsidurs dešimtys prekeivių.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Dec 2, 2013, 5:53 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:17 AM

Prieš keletą dienų Vilniaus čigonų tabore sudegė dvi medinės trobos. Jose gyveno narkotikais prekiavę čigonai. Pareigūnai spėja, kad tai galėjo padaryti narkomanai. Taip jie keršija už prastą heroiną.

Tie įvykiai susiję su slaptosiomis operacijomis. Keturis savaitgalius iš eilės vykdyti reidai sudavė rimtą smūgį šešėlinei rinkai – taboruose trūksta ne tik pačių narkotikų, bet ir pinigų jiems pirkti. Todėl čigonai pardavinėja smarkiai atskiestą heroiną.

Nuolatinės pareigūnų atakos sukėlė chaosą taboruose: prasidėjo čigonų tarpusavio nesutarimai, vis mažiau trobų gali parduoti heroino, narkomanai bijo pasirodyti taboruose. Išgąsdinti narkotikų prekeiviai priversti heroino atsargas ir grynųjų pinigų santaupas užkasti pamiškėse.

Ši sumaištis - Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimų valdybos (ONTV) pareigūnų pergalė. Jiems talkino Viešosios policijos valdybos Mobilioji kuopa ir Vilniaus miesto antrasis policijos komisariatas.

Slaptųjų operacijų tikslas – ne čionai ar narkotikų prekeiviai. Su organizuotu nusikalstamumu kovojantys pareigūnai kasasi prie narkomafijos.

Mėnesį dirbo be poilsio

Tai buvo vienas iš intensyviausių Vilniaus čigonų taboro šturmų. Patyrę pareigūnai pasakojo, kad narkotikų prekeiviai dar nebuvo susidūrę su tokio masto operacijomis.

Keturis savaitgalius iš eilės į čigonų taborą dideliu greičiu įlėkdavo slaptų policijos automobilių kolona, kelios pareigūnų grupės per keliolika sekundžių šturmuodavo skirtingus narkotikų prekeivių namus, išguldydavo nusikaltėlius ant žemės, krėsdavo ne tik trobas, bet ir kiemus.

Tuo metu dešimtys kaukėtų Mobiliosios kuopos vyrų gaudydavo narkomanus ir prižiūrėdavo tvarką tabore.

Pareigūnai patikrino kelis šimtus tabore sulaikytų žmonių: narkomanų, čigonų, vergų, taksistų. Dauguma buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Tai reiškia, kad į sostinės policijos padalinius kolonomis važiuodavo automobiliai, prigrūsti antrankiais surakintų narkomanų ir heroino prekeivių. Vis jie buvo kruopščiai tikrinami, apklausiami, paskirtos kardomosios priemonės, pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Dešimtys pareigūnų mėnesį dirbo be poilsio.

Tabore daugėja tuščių trobų

Rezultatas - net pusšimčiui čigonų pareikšti įtarimai dėl narkotikų platinimo. Jie stos prieš teismą.

Per slaptas operacijas buvo paimta tiek heroino, kad pakaktų parduoti maždaug 2 tūkst. 754 dozėms. Nelegalioje rinkoje toks kiekis kainuotų apie 55 tūkst. litų. Tačiau čigonai heroiną skiedžia, tad jų pelnas – kelis kartus didesnis.

Narkotikų prekeiviai su savimi turėjo ne tik dešimtis tūkstančių litų. Per vieną operaciją buvo rastas kilogramas aukso.

Tikslas - narkomafija

Operacijos prieš heroiną parduodančius čigonus nėra tiesioginis ONTV darbas. Šių pareigūnų tikslas – prisikasti prie organizuotų nusikalstamų grupuočių. Kitaip tariant, jie siekia ne sulaikyti kuo daugiau čigonų ar narkomanų, bet gauti vertingos informacijos apie heroino tiekėjus.

Tai nusikaltėliai, kurie yra gerai ginkluoti, turi savo lyderius, bendrą kasą, yra pasiskirstę pareigomis, juos pripažįsta kitos nusikalstamos struktūros, jų veiklas yra nuolatinė.

Pavyzdžiui, anksčiau heroiną į taborą tiekdavo vadinamoji Lapinų grupuotė. Jai vadovavo Justas Belousovas, kuris šiuo metu slapstosi nuo teisėsaugos. Dauguma bendrų – sėdi kalėjime.

Ar šios operacijos nuves iki grupuočių, aprūpinančių Vilniaus čigonų taborą narkotikais? Tai yra slapta informacija, todėl ONTV pareigūnai situacijos nekomentuoja.

Sulaikė Radži motiną ir buvusį policininką

* Per slaptas operacijas tabore buvo sulaikyta ir neįprastų žmonių.

* Pareigūnams įkliuvo populiaraus dainininko Radžio motina Raisa Aleksandrovič. Per pirmąją operaciją ji buvo sučiupta už rankos parduodanti heroiną.

* Prieš savaitę įkliuvo buvęs futbolininkas. Jis pripažino, kad jau vienuolika metų vartoja heroiną.

* Šį šeštadienį pareigūnai patikrino du Vilniaus Mykolo Romerio universiteto studentus iš Gruzijos. Jie nespėjo įsigyti heroino, tačiau čigonų tabore trynėsi jau antrą dieną.

* Tą pačią dieną buvo sulaikytas į pensiją išėjęs policininkas. Buvęs pareigūnas pragyvenimui užsidirbdavo vežiodamas narkomanus. Kelionė kainuodavo 10 litų. Skaičiuojama, kad iš nelegalaus verslo jis užsidirbdavo apie 400 litų per dieną.

Skaičiai ir faktai

* 2 tūkst. 754 heroino dozės. Maždaug toks narkotikų kiekis buvos surastas per ONTV ir kitų pareigūnų operacijas.

* Tiek narkotikų kainuotų daugiau nei 55 tūkst. litų. Tačiau čigonų pelnas – daug didesnis.

* Taboro gyventojai skiedžia heroiną, todėl šią sumą galima dauginti dar kelis kartus.

* Per slaptas operacijas buvo paimta daugiau nei 10 tūkst. litų grynųjų pinigų, taip pat – kilogramas aukso.

* Pareigūnai patikrino kelis šimtus asmenų, apie pusšimtis – buvo sulaikyti. Narkotikų prekeiviai stos prieš teismą ir atsidurs už grotų.

* Buvo surasta apie dešimt policijos paieškomų asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.