Lietuvos pasienyje bręsta naujas nusikaltėlių ir pareigūnų mūšis

Varėnoje – nerimas. Sudegė kriminalinės policijos viršininko automobilis. Tą pačią naktį buvo apgadinti dviejų pasieniečių automobiliai. Pareigūnai apie nusikaltėlių kerštą kalba tik puse lūpų, tačiau gyventojai neabejoja – kontrabandininkų grupuotės stojo į karą su teisėsauga. Bendruomenė sunerimusi.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-12-03 10:00, atnaujinta 2018-02-20 00:40

Keista nelaimė įvyko spalio mėnesį. Sekmadienio naktį užsiliepsnojo Varėnos kriminalinės policijos viršininko Sauliaus Dabravolskio automobilis. Apie tai pareigūnui pranešė kaimynė, pamačiusi daugiabučio kieme degantį „Audi 80“.

„Puoliau gesinti, atvažiavo ugniagesiai ir visiškai užgesino“, – portalui lrytas.lt pasakojo kriminalistų vadas. Jis yra ir laikinasis Varėnos rajono policijos komisariato viršininkas.

Tai – nelaimingas atsitikimas ar nusikaltėlių kerštas kriminalistui? Apie tai pareigūnas kalbėjo nenoriai.

„Aišku, tai nemalonus dalykas. Bet aš neturiu teisės komentuoti ikiteisminio tyrimo detalių. Versijų yra visokių“, – sakė S.Dabravolskis.

Kriminalistų viršininkas pripažino, kad automobilis nėra naujas – pagamintas 1990 metais. Todėl neatmetė galimybės, kad galėjo užsiliepsnoti savaime. Tačiau buvo galima suprasti, kad patyręs pareigūnas pats tokia versija netiki.

„Taip dar nėra buvę, kad savaime užsidegtų. Tą patį vakarą buvo ir daugiau įvykių. Tokie, sakyčiau, neaiškūs sutapimai“, – svarstė Varėnos pareigūnų vadas.

Jis kalbėjo apie tai, kad tą vakarą buvo apgadinti dviejų pasieniečių automobiliai, stovėję prie namų. „Volkswagen Passat“ plyta išdaužtas langas. BMW 316 išdaužtas galinis langas, sulankstytas stogas ir variklio dangtis. Tai įvyko tuo pačiu metu, skirtingose Varėnos vietose.

Iki tol pareigūnai nesulaukė jokių grasinimų.

Kontrabandos kraštas

Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą. Tyrėjai nekomentuoja situacijos. Jie negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad tie įvykiai susiję su organizuotomis nusikalstamomis grupuotėmis.

Gyventojai tuo neabejoja.

Varėna – pasienio miestas. Per čia keliauja didelė dalis kontrabandos iš Baltarusijos. Tai rodo ir pareigūnų statistika, ir nelegalių prekių rinka. Šiame mieste nusipirkti kontrabandinių cigarečių ar alkoholio – labai paprasta.

„Taškų, kuriuose prekiaujama baltarusiškomis cigaretėmis, yra labai daug. Konkrečiai įvardyti negaliu, bet rūkantys juos puikiai žino. Užtenka į šiukšlines pažiūrėti. Iškart viskas tampa aišku – vien baltarusiškų cigarečių pakeliai“, – pasakojo žurnalistė, dirbanti viename Varėnos laikraščių. Ji nenorėjo prisistatyti.

Ji sakė, kad straipsniai apie sučiuptus kontrabandininkus – patys skaitomiausi. Tai rodo, kad bendruomenės susidomėjimas šia problema yra didelis.

Kontrabanda yra bendruomenės gyvenimo dalis. Vieni gyventojai perka nelegalias prekes, o kiti – lobsta iš šešėlinio verslo.

Klesti grupuotės

Nuo šių metų pradžios pasieniečiai Varėnoje sulaikė 94 asmenis, įtariamus kontrabandos gabenimu. Pareigūnams pavyko sulaikyti 284 tūkst. pakelių cigarečių. Kitaip tariant, kontrabandos kiekiai šiame krašte yra dideli.

Varėnos rajone gyvena apie 25 tūkst. gyventojų. Tai yra vienas iš rečiausiai apgyvendintų Lietuvos rajonų. Tačiau veikia net kelios organizuotos nusikalstamos grupuotės. Ginkluotos, turinčios bendrą kasą, hierarchiją ir lobstančios iš kontrabandos.

Kiek Varėnoje yra tokių susivienijimų? Operatyvinę informaciją renkantys pareigūnai to neatskleidžia. Ne viena ir ne dvi.

Lietuvos mastu šios grupuotės yra laikomos regioninėmis. Jos nedaro įtakos šalies nusikaltėlių pasaulyje, nevysto savo veiklos kitose Europos Sąjungos šalyse. Tačiau bendradarbiauja su Baltarusijos nusikaltėliais, kurie padeda gabenti cigaretes.

Tų grupuočių lyderiai yra žinomi, juos stebi pasieniečių operatyvininkai. Kai kurie iš jų jau yra buvę ir sulaikyti.

Varėnos žurnalistė pasakojo, kad bendruomenė įtaria, jog pareigūnų automobilius degino ir gadino būtent kontrabandininkų grupuotės.

Prie pareigūno namų pastatė kryžių

Varėna jau regėjo banditų siautėjimą. Prieš trejus metus kontrabandininkai bandė įvaryti baimės pasieniečiams.

2010 metų rudenį į policiją kreipėsi Varėnos rinktinės specialiosios paskirties būrio pamainos vadas Renaldas Būdelis. Ant kelio į motinai priklausančią sodybą Lazdijų rajone vyras rado į žemę įsmeigtą medinį kryžių. Ant jo buvo pakabinta skudurinė lėlė kilpoje.

Pasienietis neabejojo, kad šis grasinimas tiesiogiai susijęs su tarnyba. Juolab, kad beveik tuo pat metu buvo sudeginta jam priklausanti pirtis.

Tą kartą grasinimų sulaukė ir kitas Varėnos rinktinės pasienietis. Į pareigūnų naudojamą mobilųjį telefoną buvo atsiųsta SMS žinutė, kurioje nežinomi asmenys rašė: „Sudeginot mūsų automobilį, dabar degs jūsiškiai.“ Tai nutiko iškart po to, kai pasieniečiai sulaikė kontrabandinių cigarečių siuntą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.