Vietoj milijono litų – keistenybės J.Kvedaro vadovaujamoje futbolo federacijoje

Ką daryti, jeigu iššvaistei milijoną litų, o reikia įrodyti, kad jis išleistas kilniems tikslams? Pasirodo, tam užtenka vien lakios fantazijos. Bent jau taip mano teisėsaugos pareigūnų prispausti Lietuvos futbolo federacijos (LFF) veikėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Dec 3, 2013, 6:13 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:46 AM

Lietuvos futbolo rinktinės nariai į varžybas buvo vežiojami automobilvežiu, masažą treniruočių stovyklose jiems atliko žinomas verslininkas, o įvairius kūrinius iš anglų kalbos vertė garsaus futbolo teisėjo žmona, dirbanti viešbučio vadybininke, rašo „Lietuvos rytas".

Tai ne ištrauka iš humoro laidos. Dokumentus, kuriais norima pagrįsti šiuos teiginius, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrėjams pateikė LFF prezidentas Julius Kvedaras.

Bandydamas paaiškinti, kur dingo iš Europos futbolo federacijos ir kitų organizacijų gautas milijonas litų, Lietuvos futbolo vadovas įrodinėjo, kad už šias paslaugas buvo mokama grynaisiais pinigais.

Tokiais paaiškinimais nepatikėję pareigūnai atliko kratas ir už pagalbą bandant išplauti Futbolo federacijos pinigus pareiškė įtarimus Kauno verslininkui Vidmantui Sperauskui.

Jokių autobusų, tik automobilvežius turinti šio verslininko įmonė pagal Futbolo federacijos pateiktus dokumentus už pusę milijono litų vežiojo Lietuvos futbolo rinktinės narius.

Pareigūnų akiratyje atsidūrė ir futbolininkus neva masažavęs bendrovės „Hummel LT“ vadovas Artūras Krukis bei tekstus iš anglų kalbos vertusi vieno sostinės viešbučio vadybininkė – garsaus teisėjo Nerijaus Dunausko žmona Eglė.

Plauti pinigus galėjo ir pats J.Kvedaras. Įtariama, kad jis, dirbdamas Futbolo federacijos prezidentu ir gaudamas apie 13 tūkstančių litų atlyginimą, dar beveik tokio pat dydžio atlygį prisidurdavo už fiktyvias senjorų futbolininkų treniruotes.

Gyveno ne pagal pajamas

Baudžiamoji byla J.Kvedarui buvo iškelta dar 2010 metų pabaigoje. Tyrimą atlikusi Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, jog prabangiai gyvenantis LFF prezidentas per metus vien tik oficialiai išleidžia beveik pusę milijono litų, tačiau jų negali pagrįsti.

J.Kvedaras pirko butus Palangoje, važinėjo kelis šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais, įsigijo brangų motociklą „Harley-Davidson“.

Ši VMI surinkta medžiaga buvo perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, kuri ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

Trūko trečdalio dokumentų

Ikiteisminio tyrimo metu ėmė aiškėti, kad J.Kvedaras taip staiga praturtėti galėjo pasisavindamas pinigus iš federacijos.

Pareigūnai gavo duomenų ir apie galimas UEFA pinigų grobstymo schemas.

Tai patvirtino ir federacijos būstinėje atlikta krata – pareigūnai nerado maždaug trečdalio dokumentų. Trūkstant jų nebuvo galima pagrįsti, kur panaudota daugiau kaip milijonas litų.

Buvo nušalintas nuo pareigų

Tada buvo gauta informacija, jog J.Kvedaras, siekdamas išvengti atsakomybės, bandys klastoti buhalterinius dokumentus.

Remdamiesi šiais duomenimis praėjusių metų rugpjūtį Kauno apygardos prokuratūros prokurorai ir kreipėsi į teismą, kad federacijos prezidentas būtų nualintas nuo pareigų.

Šis prašymas buvo patenkintas, J.Kvedaras nušalintas maksimaliam galimam terminui – 6 mėnesiams.

Po J.Kvedaro nušalinimo dalis Lietuvos futbolo visuomenės pradėjo reikalauti, kad šis veikėjas visai atsistatydintų iš pareigų.

Tačiau netikėtai iš UEFA atstovų, atvykusių į Lietuvą, palaikymą gavęs J.Kvedaras nesiruošė trauktis ir apskundė Kauno apylinkės teismo sprendimą.

Nutartį surašė paryčiais

Netrukus nušalinto LFF prezidento skundas buvo patenkintas. Kauno apygardos teismo teisėjas Evaldas Gražys panaikino pirmosios instancijos teismo sprendimą ir J.Kvedarą grąžino į pareigas.

Kalbama, kad E.Gražys išvakarėse buvo parašęs nutartį atmesti Futbolo federacijos vadovo skundą, tačiau netikėtai persigalvojo ir iš ankstaus ryto surašė naują nutartį.

Tuo pačiu metu J.Kvedaro baudžiamoji byla buvo perduota kitiems tyrėjams.

Po gero LFF prezidento bičiulio – garsaus advokato apsilankymo Generalinėje prokuratūroje šios prokuratūros departamento vadovas Simonas Slapšinskas nurodė, kad Kauno prokurorai bylą perduotų vilniečiams.

Įžvelgė aiškias klastotes

Nors tuomet bylos tyrimas gerokai sulėtėjo, trečdalio dokumentų trūkumas badė akis ir Vilniaus tyrėjams.

Galiausiai į darbą grįžęs J.Kvedaras FNTT Specialių užduočių skyriaus tyrėjams pateikė trūkstamus dokumentus.

Tačiau jau pradėjus dokumentų reviziją į akis krito, kad dauguma pateiktų dokumentų akivaizdžiai suklastoti.

Tai patvirtino ir į apklausas iškviesti buvę federacijos darbuotojai, kurie neigė pasirašinėję ant daugelio tyrėjams pateiktų dokumentų.

Žmones vežė automobilvežiu?

Bene labiausiai įtarimų kėlė Futbolo federacijos sudarytos sutartys su J.Kvedaro bičiulio V.Sperausko įmone.

Pagal šias sutartis įmonė už pusę milijono litų į treniruotes ir varžybas vežiojo Lietuvos futbolo rinktinės narius ir kitus futbolininkus.

Patikrinus įmonę paaiškėjo, kad ji niekada neturėjo ir nesinuomojo jokių autobusų ar kitokių žmones vežti galinčių transporto priemonių.

Įmonė turėjo tik automobilvežį, kuriuo buvo vežamos mašinos.

Apklaustas kaip įtariamasis V.Sperauskas taip ir negalėjo paaiškinti, kur dingo iš Futbolo federacijos pagal dokumentus gauti pinigai ir kaip jis vežiojo futbolininkus.

Už masažą – 4000 litų

Pagal J.Kvedaro pateiktus dokumentus, didelės pinigų sumos grynaisiais buvo išmokėtos ir kitam J.Kvedaro bičiuliui – federaciją remiančios garsios bendrovės „Hummel LT“ vadovui A.Krukiui.

Dokumentuose nurodoma, kad verslininkas masažuodavo Lietuvos rinktinės futbolininkus.

Jo paslaugos buvo įvertintos itin solidžiai – už vieno futbolininko masažą buvo mokama iki 4 tūkstančių litų.

Kiti dokumentai rodo, kad profesionaliems masažuotojams 4 tūkstančiai litų buvo mokami už viso mėnesio darbą.

Literatūros niekas nematė

Pagal dokumentus, didžiulį darbą Futbolo federacijai atliko ir viešbučio vadybininkė E.Dunauskienė – ji iš anglų kalbos išvertė kalną literatūros. Pinigus už tai ji taip pat esą gavo grynaisiais.

Nors įvairios literatūros buvo išversta labai daug, federacijos darbuotojai taip ir negalėjo konkrečiai nurodyti, ką ši moteris išvertė. Be to, visi stebėjosi ir tuo, kad apskritai ką nors reikėjo versti – visi Futbolo federacijos darbuotojai, išskyrus J.Kvedarą, puikiai kalba angliškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.