FNTT išaiškino šešėlinius prekeivius maisto produktais

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdyba kartu su Šiaulių apygardos prokuratūra atlieka dviejų įmonių ikiteisminį tyrimą. Šios Šiauliuose ir Joniškyje didmenine ir mažmenine prekyba žalia mėsa, rūkytais mėsos gaminiais, sūriu ir žuvimi besiverčiančios įmonės per kelerius metus iš šešėlinės veiklos gavo daugiau nei 5 mln. Lt neapskaitytų pajamų.

FNTT išaiškino 5 mln. litų pajamų nuslėpusias maisto prekių bendroves.<br>V.Balkūno nuotr.
FNTT išaiškino 5 mln. litų pajamų nuslėpusias maisto prekių bendroves.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2013, 11:05 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:13 PM

Įtarimai dėl sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo pareikšti 4 asmenims, o realizuojant surinktą informaciją bendromis FNTT Šiaulių, Kauno, Panevėžio ir Klaipėdos apygardų valdybų tyrėjų pajėgomis buvo atliktos net 68 kratos.

FNTT Šiaulių apygardos valdybos tyrėjai surinko faktinių duomenų, kad šios dvi įmonės iš Lietuvoje ir Lenkijoje registruotų bendrovių dideliais kiekiais įsigydavo produkciją, kurią didmeninėmis ir mažmeninėmis kainomis parduodavo tiek šalies, tiek Latvijos, Estijos, Vokietijos, Ispanijos įmonėms.

Užfiksuota, kad vien iš Lenkijos įmonių kas mėnesį produkcijos buvo įsigyjama apie 50-60 tonų. Įtariama, kad dalis Joniškio ir Šiaulių įmonių įsigytos ir parduotos produkcijos nebuvo apskaitoma buhalterinėje apskaitoje. Bendra įmonių deklaruota mėnesinė apyvarta realiai siekė apie 1,7 mln. Lt per mėnesį, iš kurių per 200 tūkst. Lt buvo neįtraukiama į apskaitą ir mokesčiai nuo jų į valstybės biudžetą nemokami.

Beveik ištisą parą keliomis pamainomis dirbančių ir 70 darbuotojų turinčių bendrovių vadovai savo pavaldiniams buvo nurodę organizuoti neoficialią apskaitą. Vienos mažesnės įmonės vadovas neoficialią apskaitą tvarkė naudodamasis kompiuteriu ir užrašais, kitoje didesnėje įmonėje buvo įdiegta antroji buhalterinės apskaitos kompiuterinė programa, kuria naudojosi jos darbuotojai. Neoficialios buhalterinės apskaitos duomenys buvo slepiami, o įmonės tikrinimo atvejais išnešami iš patalpų. Pinigus už neapskaitytas parduotas prekes surinkdavo įmonės vairuotojai, vadybininkai, kurie juos atiduodavo įmonių vadovams.

Pirminiais duomenimis, milijonines šešėlines pajamas gaunančios bendrovės valstybei nesumokėjo daugiau nei 440 tūkst. Lt pridėtinės vertės mokesčio. Išaiškinta, kad iš gautų neapskaitytų pajamų įmonių vadovai mokėjo darbuotojams neoficialius darbo užmokesčius, nuo kurių taip pat buvo nesumokėtos socialinio draudimo įmokos ir fizinių asmenų pajamų mokestis. Iš neoficialiai gautų lėšų įmonių vadovai pirko nekilnojamąjį turtą, važinėjo prabangiais automobiliais, keliavo į egzotiškus kraštus.

Atlikdami kelias dešimtis kratų FNTT tyrėjai rado ir paėmė ikiteisminiam tyrimui reikšmingų buhalterinių dokumentų, užrašų, neoficialią buhalterinę apskaitą, kompiuterių, kompiuterinių laikmenų, antrąją, juodąją buhalterinę programą. Kratų metų paimta daugiau kaip 130 tūkst. Lt grynųjų pinigų, kurie, kaip įtariama, gauti iš šešėlinės nusikalstamos veiklos. Bendradarbiaujant su Šiaulių AVMI specialistais, atliktos prekių inventorizacijos, kurių metų rasta neapskaitytos produkcijos.

Sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu įtariamų asmenų turtui laikinai apribota teisė į nuosavybę. Vienam iš įtariamųjų pritaikyta kardomoji priemonė - suėmimas 1 mėnesiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.