D.Kedžio paieška Pavilnio namelyje – staigmena savininkui

Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjamojoje buvusio policijos generalinio komisaro viršininko pavaduotojo Visvaldo Račkausko, buvusio Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Tomio Ulpio ir iki šiol biure dirbančių Emilijaus Damukaičio, Vitalijaus Vitkovskio ir Dariušo Sinkevičiaus baudžiamojoje byloje liudijo du paskutiniai liudytojai – Tomas Vaitelavičius ir Tomas Piktelis.

Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau nagrinėja bylą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas toliau nagrinėja bylą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

Dec 17, 2013, 3:21 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:06 PM

T.Vaitelavičius teisme pasakojo, kad išvažiuodamas į Švediją dirbti, raktus nuo savo namelio Pavilnyje paliko T.Pikteliui.

Kai šis taip pat išvažiavo dirbti į Švediją, raktus paliko Mindaugui Žalimui.

„Nei aš apie jį žinojau, nei pažinojau. Pasakė, kad draugas patikimas, o aš pasitikėjau T.Pikteliu“, – kalbėjo T.Vaitelavičius.

Grįžęs į Lietuvą T.Vaitelavičius rado išdaužtą langą į rūsį. Tada abu kartu su T.Pikteliu išsikvietė M.Žalimą pasiaiškinti. „Jis pasakė, kad policija buvo dėl kontrabandos“, – aiškino liudytojas.

Vėliau kaimynė papasakojo, kad viskas buvo ne taip. Ji prie namelio matė apie dešimt kaukėtų pareigūnų. Kaimynės paklausti, ką čia daro, pareigūnai jai liepė nesikišti, esą viskas daroma su šeimininko žinia. „Tai kam tuos langus daužote, jei su šeimininko žinia“, – tada nustebo moteris.

Apie tai, kad Policijos departamento pareigūnai jo nuosavybėje buvo įrengę sekimo įrangą T.Vaitelavičiui buvo staigmena. „Tik šiandien apie tai išgirdau“, – sakė jis.

Iš kaimynės sužinojęs, kad jo namą buvo apsupę „Aro“ pareigūnai, T.Vaitelavičius išsikvietė T.Piktelį, šis – M.Žalimą. „Tada jis paaiškino, kad kažkokia žmogžudystė Trakuose buvo, kažkokio žudiko maniako policija ieškojo“, – 2009 metų pabaigą prisiminė liudytojas.

Kad jo namelyje buvo ieškoma D.Kedžio T.Vaitelavičius sužinojo dar vėliau, kai jį į apklausą išsikvietė prokurorai.

„Dabar jau rakto niekam nepalieku, įsivedžiau signalizaciją, pasisamdžiau saugos tarnybą ir viskas“, – kalbėjo liudytojas.

Panašiai teismas kalbėjo ir T.Piktelis, kuris T.Vaitelavičiaus namelyje gyveno kelerius metus.

2009 metų rudenį išvykdamas į Švediją paprašė M.Žalimo, kad šis pasirūpintų draugo nameliu. „Pasakiau, kad atvažiuotų šuniu pasirūpintų, šašlykų išsikeptų, kad žmonės matytų, jog kažkas jame gyvena“, – priežastį nurodė T.Piktelis.

Anksčiau su M.Žalimu kartu dirbęs T.Piktelis draugu labai pasitikėjo. M.Žalimas jam atrodė pareigingas ir sąžiningas.

Tik po to, kai namelio, už kurį buvo atsakingas, langą rado išdaužtą T.Piktelis su M.Žalimu pradėjo bendrauti rečiau. „Man buvo nepatogu prieš T.Vaitelavičių, nes už namelį buvau atsakingas aš“, – paaiškino liudytojas.

Buvę ir esami pareigūnai yra kaltinami nuslėpę jiems žinomą informaciją apie Drąsiaus Kedžio planuojamas žmogžudystes.

Likus porai savaičių Kaune iki 2009 metų spalio 5-osios žudynių, M.Žalimas apsilankė Policijos departamente ir pranešė kas jam žinoma apie D.Kedžio planus, tačiau pareigūnams informacija nepasirodė verta dėmesio.

Tik po Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymo pareigūnai susigriebė, puolė ieškoti D.Kedžio, M.Žalimo nuodytame sodo namelyje surengė pasalą, tačiau įtariamo žudiko jiems sučiupti nepavyko.

Pareigūnai kaltais neprisipažįsta. Kaip teisme sakė vienintelis iš kaltinamųjų parodymus davęs V.Račkauskas, M.Žalimo pranešta informacija buvo „lyg per pilnatį“.

Kitas teismo posėdis įvyks vasario mėnesį. Jame parodymus duos antras teisiamasis – T.Ulpis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.