Už Atlanto N.Venckienė jaučia ramybę, o prie Baltijos - grėsmę

Prieš porą dienų Lietuvos ambasadai Vašingtone pranešta apie Čikagoje pastebėtą ramiai apsiperkančią Neringą Venckienę. Jeigu ji būtų Lietuvoje, ramybė, ko gero, išgaruotų. Žudynių byloje virš bėglės galvos kaupiasi vis daugiau debesų.

Jau antras liudytojas teisme pasakojo apie tai, kad N.Venckienė galėjo padėti savo broliui D.Kedžiui ruoštis žudynėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Jau antras liudytojas teisme pasakojo apie tai, kad N.Venckienė galėjo padėti savo broliui D.Kedžiui ruoštis žudynėms.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2013-12-19 05:00, atnaujinta 2018-02-19 18:34

Vakar Vilniaus apygardos teisme vėl liudyta, kad Amerikoje nuo Lietuvos teisėsaugos pasislėpusi N.Venckienė gali būti susijusi su garsiąja Kauno žudynių istorija, rašo „Lietuvos rytas“.

Neatmestina, kad dėl jos intrigų teisėjas Jonas Furmanavičius buvo išvadintas pedofilu ir nužudytas.

Buvo priešiškai nusiteikusi

Tuomečių Kauno apygardos teismo teisėjų J.Furmanavičiaus ir N.Venckienės konfliktai prasidėjo dar prieš maždaug metus iki tariamos pedofilijos istorijos pradžios.

Taip trečiadienį Vilniaus apygardos teisme teigė ilgametė J.Furmanavičiaus draugė Asta Ramanauskaitė.

Uždaro būdo teisėjas nemėgo aplinkiniams pasakoti apie savo problemas, bet N.Venckienės pavardę yra minėjęs ne kartą.

„Jonas pasakodavo, jog N.Venckienė yra nusiteikusi prieš jį, bet iš kur tas priešiškumas, nepaaiškino. Gal ir pats nesuprato“, – Drąsiaus Kedžio bendrininkų Raimundo Ivanausko ir Eglės Barauskaitės byloje vakar liudijo A.Ramanauskaitė.

Sąrašas pailgėjo

Pirmuoju D.Kedžio ir jo sesers taikiniu 2008 metų lapkričio pabaigoje tapo Laimutei Stankūnaitei padėjęs Andrius Ūsas. Ir tik daugiau negu po pusmečio – 2009 metų viduryje – į vadinamųjų pedofilų sąrašus buvo įrašytas ir J.Furmanavičius.

N.Venckienė paskelbė, kad jis ne tik draugauja su A.Ūsu, bet ir drauge su juo važinėja į Tailandą.

Nors vėliau buvo paneigta, kad šie du asmenys buvo pažįstami, o Tailande nė vienas jų nesilankė, tuo metu teisėjui itin aktyviai buvo klijuojama pedofilo etiketė.

N.Venckienė net užsuko į tuomečio Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio kabinetą ir apkaltino J.Furmanavičių savo dukterėčios prievartavimu.

2009 metų spalio 5-ąją nužudyto teisėjo J.Furmanavičiaus sesuo Sigita Uogintienė iki šiol prisimena per jos brolio laidotuves cituotus N.Venckienės žodžius: „Jei prokurorai spręs mūsų naudai, mums užteks vieno A.Ūso, jeigu ne, mes imame ir J.Furmanavičių.“

Kadangi tyrimas dėl nesibaigiančių D.Kedžio skundų vyko itin vangiai, Kedžių giminė nesnaudė.

Į mergaitės pasakojimą buvo įtrauktas teisėjas J.Furmanavičius, o šmeižtas buvo aktyviai skleidžiamas.

Skundėsi dėl sekimo

„Kai visa tai prasidėjo, J.Furmanavičiaus paklausiau, ar jis pažįsta kitus minimus asmenis. Jis atsakė, kad nepažįsta nė vieno“, – vakar prisiminė A.Ramanauskaitė.

Vos tik N.Venckienė ir jos brolis apšaukė J.Furmanavičių pedofilu, šis visus savo draugus įspėjo, kad skleidžiamas šmeižtas neturi jokio pagrindo, o jis yra pasiryžęs gintis teisinėmis priemonėmis.

J.Furmanavičius draugams ir kolegoms taip pat skundėsi, kad yra nuolat sekamas – darbe nuo jo akių nenuleidžia N.Venckienė, o po darbo automobiliu persekioja jos brolis.

Teisėjas dėl paskleisto šmeižto kreipėsi į teisėsaugą, bet kol jo skundas buvo mėtomas iš vienos prokuratūros į kitą, o iš ten – į policiją, J.Furmanavičius buvo nužudytas.

A.Ramanauskaitė pasakojo, kad prieš mirtį teisėjas nesijautė saugus – nors nekalbėjo apie realius grasinimus, iš jo kalbų buvo galima suprasti, kad nujaučia grėsmę.

Kvies telefonų savininkus

Ikiteisminis tyrimas dėl J.Furmanavičiaus šmeižimo pradėtas tik 2009 metų spalio 7 dieną. Jis nebaigtas iki šiol.

Vienas šio tyrimo epizodų – N.Venckienės paskleistas melas, kad J.Furmanavičius naudojosi net 11 telefonų.

„Kam reikia tiek telefonų, jei neturi ko slėpti“, – ne kartą yra kalbėjusi buvusi teisėja, taip paskatindama savo gerbėjus dar garsiau klykti, kad J.Furmanavičius buvo pedofilas.

Tyrimo metu nustatyta, kad J.Furmanavičius naudojosi tik dviem mobiliaisiais telefonais ir stacionariu, buvusiu jo darbo kabinete.

Visi kiti telefono numeriai priklauso teisėjo giminaičiams ar pažįstamiems.

Šie asmenys apklausti ikiteisminio tyrimo metu, o kai kurie jų bus kviečiami liudyti R.Ivanausko bei E.Barauskaitės byloje.

Padėjo ruoštis nusikaltimams

Kad N.Venckienė yra aktyvi žudynių organizatorė, teisme liudijo Mindaugas Žalimas.

Apie tai, kad Kauno apygardos teismo teisėja kurstė brolį nusikalsti, jam pasakė E.Barauskaitė ir R.Ivanauskas.

Rugsėjo pradžioje apsilankę pas M.Žalimą ir jo draugę Vilniuje jie pareiškė, kad Mindaugas privalo padėti D.Kedžiui ir jo seseriai.

Vėliau pats D.Kedys patvirtino, kad sesuo jam padeda ruoštis nusikaltimams, o likus iki žmogžudysčių kelioms dienoms teismo bylų tvarkaraštyje pažiūrėjo, kada J.Furmanavičius turi pirmą posėdį, ir patarė, kada geriausia jo patykoti prie namų.

„Tu ne žmones žudysi, o velnius“, – D.Kedžio jam pasakytus sesers žodžius citavo M.Žalimas.

A.Ūsas: „D.Kedys buvo narkomanas“

* Vakar teisme buvo pagarsinti Andriaus Ūso, 2010 metų birželio 13 dieną mįslingai žuvusio Alytaus rajone, parodymai.

* Žmogžudysčių byloje kaip nukentėjusysis apklaustas A.Ūsas teigė, kad grasinimų iš D.Kedžio sulaukė tada, kai jo padedama L.Stankūnaitė teisme laimėjo bylą dėl mergaitės gyvenamosios vietos.

* 2008 metų lapkričio 29-osios vakarą A.Ūsas sulaukė D.Kedžio skambučio. „Jis pasakė: tau laikas atsiskaityti už sukeltus nepatogumus, tu kentėsi, kad išdrįsai pereiti kelią garbingai mano šeimai“, – tyrėjams pasakojo A.Ūsas.

* D.Kedys kalbėjo nerišliai, todėl A.Ūsas jam liepė išsiblaivyti ir baigė pokalbį. Netrukus į jo mobilųjį telefoną atskriejo grasinimas: „Rytoj parašysiu pareiškimą, kad tvirkini mano dukrą.“

* Tuo metu D.Kedžio skundas jau buvo Kauno Panemunės policijos komisariate.

* Pasak A.Ūso, D.Kedžio grasinimai buvo nuolatiniai, ne kartą jis pastebėjo, kad garliaviškis jį seka savo automobiliu, o kartą vyrai net buvo apsistumdę.

* „Kiek žinau, jis vartojo alkoholį, narkotikus, buvo nestabilios būklės, niekur neišleisdavo L.Stankūnaitės, neleido jai net mokytis“, – liudijo A.Ūsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.