Šventinį vakarą kaimynams – gyvsidabrio ataka

Kūčių vakarą Kaune darbo turėjo ugniagesiai gelbėtojai. Buvo gautas pranešimas, jog devynaukščio namo bute pro sienas sunkiasi gyvsidabris. Gelbėtojai ketino evakuoti visą daugiabučio namo laiptinę, tačiau prie šventinio stalo sėdę kauniečiai tai daryti atsisakė. Manoma, kad gyvsidabrio pro namo sieną galėjo specialiai prileisti su kaimynais nesutariantis, savaip santykius su jais besiaiškinantis kaunietis.

Gelbėtojai ketino evakuoti visą daugiabučio namo laiptinę, tačiau prie šventinio stalo sėdę kauniečiai tai daryti atsisakė.<br>N.Povilaičio nuotr.
Gelbėtojai ketino evakuoti visą daugiabučio namo laiptinę, tačiau prie šventinio stalo sėdę kauniečiai tai daryti atsisakė.<br>N.Povilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Dec 24, 2013, 9:13 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:08 PM

Su kaimynais nesutariantis bei drastiškai būdais su jais kovojantis kaunietis pateikė kraupią Šv. Kalėdų dovaną.

Antradienio popietę buvo gautas pranešimas, jog A.Ramanausko – Vanago gatvės 2-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje pastebėta keista anomalija – pro sieną sunkiasi gyvsidabris.

Netrukus čia buvo sutelktos gausios ugniagesių – gelbėtojų pajėgos, atvyko cheminių nelaimių padariniams pritaikytas automobilis su specialia įranga.

Įsitikinę, jog viename būtų iš tiesų esama gyvsidabrio, pareigūnai pasiūlė visos laiptinės gyventojus evakuoti. Prie šventinio stalo susėdę kauniečiai tai padaryti atsisakė ir liko savo namuose.

Išpuolis pasikartojo

„Mes čia jau dirbame labai ilgai, gal net visą dieną, o kiek dar užtruksime – neaišku“,- apie 20 val. lrytas.lt žurnalistui sakė vienas ugniagesių.

Surinkę ištekėjusį gyvsidabrį gelbėtojai specialiu tirpalu išplovė užteršto buto duris, valė visą devynaukščio laiptinę. Keli kauniečiai skundėsi, jog dėl laiptinėje tvyrančio specifinio chemikalų kvapo jaučia galvos svaigulį.

Ugniagesiai gelbėtojai prisimena, į tą patį namą dėl padidėjusios gyvsidabrio garų jie buvo kviečiami ir anksčiau. Tuomet gyvsidabrio rasta trijų tos pačios laiptinės butų durų spynose.

„Istorija vėl kartojasi. Čia ne kas kita, o kaimynų tarpusavio nesutarimų pasekmė“, - sakė gelbėtojai.

Užterštus butus vėdino net 8 dienas

Paskutinį kartą specialiosios tarnybos į šį daugiabutį vyko praėjusių metų rugsėjo 19-ąją.

Pajutę galvos svaigimą ir dusulį, gyventojai kreipėsi į policiją, o kilus apsinuodijimo įtarimui, buvo iškviesti Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai.

Paaiškėjo, jog kažkas į trijų butų spynas pripylė gyvsidabrio, o nuodingų jo garų koncentracija viršija didžiausią leidžiamą normą, specialistai išėmė užterštas buto spynas, surinko grindų kilimėlius, toksinės medžiagos likučiai buvo valomi ir butuose.

Labiausiai užterštų trijų butų gyventojams buvo pasiūlytos laikinos apgyvendinimo vietos, tačiau jie jų atsisakė. Aštuonias dienas, kol jų butai bus valomi, matuojama ir stebima gyvsidabrio garų koncentracija, kauniečiai apsistojo pas artimuosius.

„Įtariama, kad tai galėjo būti tyčinis užteršimas. Piktadariai galėjo įšvirkšti toksinės medžiagos į vieno buto durų spynas. Nutekėjęs gyvsidabris, vaikštant žmonėms, pasklido per kelis devynaukščio namo laiptinės aukštus, prikibęs prie batų pateko į butus“, – apie įvykį tuomet pasakojo Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vedėjas Gediminas Jankus.

Lrytas.lt žinios, nukentėję gyventojai tuomet įtarė, kad gyvsidabrio galėjo į spynas pripilti keistai besielgiantis konfliktiškas kaimynas. Dėl išpuolio Žaliakalnio policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.