Iš Čilės kokainą skraidinęs kaunietis tikisi švelnesnės bausmės

Kaunietis Aismanas Bervingas, atgabenęs į Lietuvą beveik tris kilogramus

A.Bervingui gresia ilgi metai nelaisvės.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bervingui gresia ilgi metai nelaisvės.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Dec 27, 2013, 7:28 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 4:32 PM

Praėjusių metų gruodžio 8-ąją A.Bervingas įkliuvo Palangos oro uoste - per patikrą jo bagaže aptikta 2,9 kilogramo balkšvų miltelių. Klaipėdos teritorinės muitinės kriminalistų, atvykusių su tarnybiniais šunimis, tąkart neapvylė nuojauta - iš Pietų Amerikos atskridusio 31 metų Kauno rajono Taurakiemio seniūnijos gyventojo A.Bervingo lagamine rastos kokaino siuntos kaina juodojoje rinkoje siekė apie milijoną litų.

A.Bervingas į Čilės sostinę Santjagą ir atgal skrido keliais reisais - Europos oro uostuose persėsdavo į kitų avialinijų lėktuvus. Palangos oro uoste jam teko palaukti - bagažas vėlavo. Pasiėmusį savo lagaminą vyrą jau akylai stebėjo muitinės kriminalistai ir policija. Sulaikytas narkotikų prekeivių kurjeris iškart suglebo. Jis tvirtino įklimpęs į bėdą per savo patiklumą - sutiko padėti kažkokiam Giedriui Černiauskui, nežinojęs, kad į veža į lagaminą sudėtus narkotikus.

Kokainas buvo paslėptas dviejų nešiojamųjų kompiuterių dėkluose. Pačių kompiuterių lagamine nebuvo, todėl todėl tušti dėklai sudomino muitininkus. A.Bervingas nesispyriojo - priremtas įkalčių greitai atskleidė savo vizito į Pietų Ameriką tikslus ir aplinkybes, nurodė kai kuriuos asmenis, su kuriais bendravo prieš kelionę.

„Tai jie mane įkalbėjo nuskridus į Čilę ten apsigyventi, pasiimti kažkokį lagaminą ir atgabenti jį į Lietuvą“, - Klaipėdos apygardos teisme lemeno sutikęs tapti narkotikų prekeivių kurjeriu kaunietis.

Bendrininkai A.Bervingui parūpino skrydžio iki Santjago bilietus, užsakė ir nakvynę tenykščiame viešbutyje „BMB Siuites“. Teisiamasis minėjo kažkoką palydovę Vitaliją, su kuria turėjęs keliauti į Čilę, bet ji kažkodėl nepasirodė. Santjage kurjerį pasitiko kažkoks tamsaus gymio vyras. Gavęs lagaminą su kokaino siunta A.Bervingas gruodžio 10-ąją išskrido atgal į Lietuvą ir buvo sučiuptas Palangos oro uoste.

A.Bervingas įkliuvo po antrosios savo kelionės į Čilę. Kiek anksčiau jis iš šios šalies į Lietuvą irgi atgabeno bagažą, kurį Santjage jam perdavęs kažkoks vyras Chavjeras ir mergina Brigita. Ką vežė, nežino - lagamino netikrino. Tada išvengęs nemalonumų oro uostuose kurjeris už savo paslaugas bendrininkų sutarto atlygio esą negavęs. Teisiamasis aiškino, jog dar vienai kelionei jį užverbavęs G.Černiauskas žadėjo atsilyginti iškart už abu reisus - sumokėti A.Bervingui 8000 eurų.

Klaipėdos teritorinės muitinės Kriminalinės tarnybos vadovas Telesforas Šimkus, prisiminęs vieną pasaulyje išgarsėjusią panamietę, Barselonos oro uoste sulaikytą su krūtų implantuose slėpta beveik 2 kilogramų kokaino siuntą, A.Bervingo bendrininkų sumanymą gabenti kvaišalus kompiuterių dėkluose vadino gana primityvia kontrabanda: „Visi variantai jau išmėginti, jiems turbūt sunku ką nors sugalvoti“.

Tardamas paskutinįjį žodį A.Bervingas gailėjosi susidėjęs su G.Černiausku ir kitais ikiteisminio tyrimo metu nenustatytais asmenimis, kurie jį esą įvėlė į tarptautinės narkotikų mafijos voratinklį. Mėgino įtikinti teismą nė nenutuokęs, ką paprašytas lagaminais skraidinęs iš Čilės, prašė atsižvelgti ir į tai, kad neverčiamas pripažino savo kaltę, padėjo atskleisti jam žinomas nusikalstamos veiklos aplinkybės.

Valstybės kaltinimą reiškianti Klaipėdos apygardos prokurorė Vaida Vėlavičienė tokią A.Bervingo atgailą vertino skeptiškai: „Kaltinamasis tapo nuoširdus, susiprato ir ėmė kalbėti tik todėl, kad jau nebuvo kur dingti - Palangos oro uoste muitininkai jį sučiupo su įkalčiais“.

Prokurorė prašė A.Bervingui už didelę narkotinių medžiagų kontrabandą skirti dvylikos metų laisvės atėmimo bausmę.

Atskleistų sunkaus nusikaltimo bendrininkų bylos -- išskirtos. Jos bus nagrinėjamos atskirai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.