Temidė nusigręžė nuo vyrų, kurie laisvėje žagino moteris, o už grotų - likimo draugus

Nuteistųjų skundai nesugraudino

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2013-12-29 19:53, atnaujinta 2018-02-19 16:13

Nuteistųjų skundai nesugraudino

Teisėsaugai gerai žinomas palangiškis O.Balsevičiui, pravarde "Storas", ir du trejais metais jaunesni jo sėbrai klaipėdiečiai Darius Mulskis ir Maksimas Močeniatas prieš metus nuteisti už tai, kad laisvės atėmimo vietose lytiškai prievartaudavo likimo draugus - kitus simtuosius. O.Balsevičiui skirta 6 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Už bendralyčių prievartavimą ir kitus nusikaltimus D.Mulskiui atseikėta subendrinta bausmė - 10 metų ir 3 mėnesiai nelaisvės. M.Močeniatas pasiųstas už grotų 3 metams ir 6 mėnesiams. Dar vienas bendrininkas klaipėdietis verslininkas Donatas Tutlys už sukčiavimą ir kitus nusikaltimus nuteistas beveik aštuoneriems metams.

Aukščiausiasis teismas nepatikėjo nuteistųjų versijomis, kad policijos tyrėjai neva sufabrikavo šią bylą pasinaudodami prieš juos liudijusių asmenų išgalvotais parodymais.

Skriausdavo suimtuosius kamerose

Teisiamųjų, kurie įkalinimo įstaigose prievartavo vyrus, baudžiamoji byla uždaruose posėdžiuose narpliota dvejus metus, buvo surengta daugiau kaip 40 posėdžių. Pagrindinis nusikalstamų orgijų už grotų herojus O.Balsevičius vienintelis iš kaltinamųjų Klaipėdos apylinkės teisme nebandė slėpti savo veido - juodais akiniais dangstė tik akis.

Atskleista, kad O.Balsevičius, D.Mulskis ir M.Močeniatas, kalėdami Šiaulių tardymo izoliatoriaus ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinės patalpose, net 11 kartų prievartavo likimo draugus - ne vien tiktai oraliniu, bet ir analiniu būdu.

O.Balsevičius į teismą buvo gabenamas iš įkalinimo įstaigos, kurioje tuo metu atliko bausmę už kitą nusikaltimą -- grupinį išžaginimą ir turto prievartavimą. Siejamas su nusikalstamomis grupuotėmis, net septynis kartus teistas M.Močeniatas kaltinamųjų suole irgi sėdėjo surakintas. D.Mulskis paskutinįjį kartą įkliuvo platindamas narkotikus. Šis klaipėdietis apkaltinamąjį nuosprendį išklausė šeštąjį kartą.

Už grotų troško vyriškos meilės?

Klaipėdos apylinkės teismo salėje bene aktyviausiu oratoriumi buvęs O.Balsevičius, pasirodo, neblogai išmanąs įstatymus. Sulaukė net prokurorų komplimentų, kurie jį vadina "konstitucinės teisės žinovu". Nustatyta, kad palangiškis savosios lyties asmenis žagindavo prieš jų valią - jam inkriminuoti tris tokio lytinio prievartavimo epizodai.

Kalėjimo "vilkai" prievartaudavo jaunus, silpnesnius, sutrikusios emocinės būsenos kalinius. Tokius nesunku psichologiškai palaužti, o po to daryti, ką nori. Už grotų geiduliai sustiprėja. Kai kuriems proceso dalyviams kilo įtarimų, jog vienas kaltinamųjų vyriškos meilės troško net labiau nei moteriškos - galbūt jis ir įkalinimo įstaigose ieškojo panašių į save, o nesuradęs siekdavo nedorų tikslų kitokiais būdais.

Iš pradžių kategoriškai neigę prokurorų pateiktus kaltinimus kaltinamieji proceso pabaigoje persigalvojo -- prisipažinę dėl įvykdytų nusikaltimų, šiek tiek palengvino savo dalią. Sušvelninus bausmę D.Močeniatas po mėnesio ištrūko iš kalėjimo, tačiau jo ateitis vėl skendi miglose - pasodintas į teisiamųjų suolą dėl kito nusikaltimo.

Aukų atrasdavo ir areštinėse

Tik keturi nukentėję kaliniai išdrįso prabilti apie tai, ką su jais išdarinėjo iškrypėliai. Vienas nuteistųjų papasakojo, kaip O.Balsevičius ir D.Mulskis jį sumušė ir išprievartavo Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinėje. Išvežtam į Šiaulių tardymo izoliatorių vaikinui ten prireikė medikų pagalbos.

Po savaitės grąžintas į Klaipėdos policijos areštinę jaunuolis buvo patupdytas į tą pačią kamerą, kurioje sėdėjo jo skriaudėjai - O.Balsevičius ir D.Mulskis. Sekso ištroškė suimtieji pratęsė orgijas. Jie siūlė prievartauti auką dar vienam areštinėje laikomam vyrui.

Skriausdamas silpnesnius kalinius O.Balsevičius, regis, užsitraukė ir kitų nuteistųjų nemalonę. Klaipėdos apylinkės teisme prieš ir jį sėbrus liudijo kita pajūrio nusikalstamo pasaulio įžymybė - aukštesniąjai kalinių kastai priskiriamas klaipėdietis Arūnas Kaveckas.

Iškviesti į teismą nukentėjusieji neatviravo, tačiau patvirtino ikiteisminio tyrimo metu duotus savo parodymus. Vieno jau atlikusio bausmę ir išvykusio dirbti į užsienį nuskriaustojo nepavyko atrasti.

Nuobodžiaudami mulkindavo naujokus

Praeityje net dukart teistas už moterų žaginimą O.Balsevičius išgarsėjo kaip apsukrus nusikaltėlis. Teisėsaugininkų teigimu, jis puikiai moka pasinaudoti ne tik pareigūnų klaidomis, aplaidumu, bet ir teismų sistemos spragomis, susipažinęs su įstatymais, neblogas psichologas.

Tuo įsitikino ir prievartautojų bylą nagrinėjusi Klaipėdos apylinkės teisėja Danutė Valošinaitė, kurią kaltinamieji užvertė įvairiais skundais ir prašymais. Vilkindami laiką O.Balsevičius ir D.Mulskis savotiškai pramogavo: per posėdžius žarstė patarimus, įsidrąsinę sekretorę ir pačią teisėją kaip artimas giminaites vadindavo vardais.

Per kratą O.Balsevičiaus kameroje rasta užrašų knygelė su kalinių pavardėmis, jų asmens duomenimis. Už grotų "Storas" naujokams pūtė miglą į akis - Konstitucijos "žinovas" už pinigus jiems siūlė "teisinę pagalbą". Žadėjo laisvėje rasti "patikimų juristų", kurie esą galėtų susisiekti su kuo reikia ir išspręsti visas suimtųjų problemas.

Tokią O.Balsevčiaus ir jo bendrininkų veiklą įkalinimo įstaigose teismas įvertino kaip sukčiavimą ir skyrė papildomas bausmes.

Surakintas pabėgo iš prokuratūros

O.Balsevičiaus kriminalinė biografija - spalvinga. Kažkada jam pavyko netgi surakintam antrankiais pasprukti iš Klaipėdos apygardos prokuratūros. Ieškant bėglio buvo blokuoti miesto keliai, tikrintos visos įtartinos vietos, kuriose jis galėjo slapstytis. O.Balsevičiaus nuotraukos, duomenys apie išorę perduoti pasienio kontrolės tarnyboms.

Tąkart į smunkančiais šlepetes įsispyrusį O.Balsevičių iš areštinės į prokuratūrą atlydėjo du komisarai-inspektoriai. Vienam jų pasišalinus, suimtasis apsigręžė, nusileido laiptais ir dingo iš saugomų patalpų.

Vaizdo kameros užfiksavo, kaip bėglys, peršokęs mūrinę Klaipėdos universiteto fakulteto kiemo tvorą, nuskuodė autobusų stoties link.

Uostamiesčio policijos kriminalistai dar kurį laiką bergždžiai ieškojo O.Balsevičiaus prokuratūroje - koridoriuose, kabinetuose ir tualetuose. Supratę, kad įtariamasis pradingo iš jų akiračio, puolė vytis, bet jo pėdos jau buvo ataušusios. Buvo paskelbta tarptautinė paieška.

Palangiškį, kurio paieškoms buvo pašokdinta visa Lietuvos policija, po mėnesio susekė ir sulaikė tas pats jį paleidęs komisaras-inspektorius Algis Martinkus. Kaip tai pavyko padaryti, pareigūnas neatskleidė.

A.Martinkus atsigriebė vėliau, tirdamas vieno Alytaus pataisos namuose įkalinto nuteistojo skundą, kuriame rašyta, kad "Storas" jį nuskriaudė. Paaiškėjo, kad tokių aukų laisvės atėmimo vietose būta ir daugiau.

Teisiami prievartautojai, nepripažindami kaltinimų, įrodinėjo, kad Policijos departamentas neva tyčia "sufabrikavęs bylą" - esą šitaip norėta "pamokyti" O.Balsevičių už tai, kad pasprukęs iš prokuratūros vyras tada "pakenkė" jį saugojusių policijos pareigūnų reputacijai.

Laisvės oras žadina instinktus

Anksčiau O.Balsevičius buvo neteisėtai įsigijęs automatą "Kalašnikov" su šoviniais, laikė juos nenaudojamoje siurblinėje. Palangos apylinkės teismas vyrą už nelegalų šaunamojo ginklo ir šaudmenų laikymą nuteisė kalėti ketveriems metams. Tiesa, vėliau, pritaikius amnestiją, bausmė buvo sumažinta iki dvejų metų ir aštuonių mėnesių.

Tačiau net ir po to O.Balsevičius įrodinėjo esąs nekaltas, iš įkalinimo įstaigų į įvairias instancijas skriejo skundai, kol Marijampolės rajono apylinkės teismo sprendimu buvo išlaisvintas. Palangiškiui iki galutinio bausmės atlikimo termino pabaigos buvo likę 4 mėnesiai.

Teisėsaugos lūkesčių O.Balsevičiaus nepateisino. Laisvėje šio vyro žvėriški instinktai greitai atgijo - su savo draugu D.Mulskiu ir dar vienu klaipėdiečiu Česlovu Zajausku jis išžagino 21 metų merginą.

Klaipėdoje auka buvo įviliota į vieną I.Kanto gatvės daugiabutį. Vyrai merginą bandė nugirdyti alkoholiu, neleido išeiti, o po to griebėsi smurto ir paeiliui išžagino. O.Balsevičius vėl atsidūrė už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.