Kovotojui su piratais V.Simanavičiui – 2 metai nelaisvės

Interneto piratų siaubu ir savotišku kovos su „torrent“ tinklais simboliu tapęs 44 metų kaunietis Vytas Simanavičius pats tapo nuteistuoju.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 8, 2014, 2:27 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:41 PM

Ne vieną ikiteisminį tyrimą dėl autorių teisėmis apsaugotų kūrinių platinimo internete inicijavęs, sustabdyti didžiausio Lietuvoje „torrent“ tinklapio „Linkomanija“ veiklą siekęs V.Simanavičius pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis, turint tikslą jas platinti. Kauno apylinkės teismas V.Simanavičiui skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose.

Gavo operatyvinės informacijos

Kol įsiteisės teismo nuosprendis nuteistasis paliktas laisvėje. Nesutikdamas su skirta realia laisvės atėmimo bausme V.Simanavičius šį nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui.

Ikiteisminis tyrimas V.Simanavičiaus atžvilgiu Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas dar 2012 metų pradžioje. Į Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) operatyvininkų akiratį tuometis LANVA vadovas pateko gavus informacijos, esą jis bando organizuoti kvaišalų kontrabandą, neturėdamas pakankamai savo pinigų, ieško investuotojo.

Nusprendus informaciją patikrinti, kreiptasi į teismą, šis davė leidimą imituoti nusikalstamą veiką – leido slapta dirbusiam policijos agentui įsigyti kvaišalų.

Sekė pusmetį

Bylą nagrinėjant teisme ėmė aiškėti intriguojančios tyrimo detalės: pareigūnai buvo užverbavę merginą, kurią tuometis LANVA vadovas pažinojo.

Beveik pusę metų V.Simanavičius buvo slapta sekamas, pareigūnai klausėsi jo telefoninių pokalbių. Prieš susitikimą, kurio metu V.Simanavičius perdavė kvaišalų pavyzdį, policijos agentė turėjo slaptą garso įrašymo aparatūrą.

Ji užfiksavo, kaip kovotojas su piratais aptarinėja kvaišalų kainas, siūlo surasti potencialių pirkėjų ir aiškina, kokios taktikos reikėtų laikytis, jeigu kažkas susigundytų pirkti didesnį kvaišalų kiekį.

„Pokalbių iniciatorius buvo V.Simanavičius, jis aiškino, kaip ir iš kur šios narkotinės medžiagos gaunamos. Prašė domėtis, gal kas nors pageidautų įsigyti didesnį jų kiekį“, - teisme liudijo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato ONTV operatyvininkas.

Policija nenorėjo rizikuoti

Sandoris įvyko Kauno rajone, Karkazų kaime esančioje kolektyvinių sodų bendrijoje, kurioje tuo metu gyveno V.Simanavičius.

2012 metų kovo 13-osios vakarą jis perdavė kiek mažiau nei pusę gramo sintetiniu kanabinoidu prisotintos augalinės kilmės medžiagos. Pasak V.Simanavičiaus veiklą slapta stebėjusių kriminalistų, tai buvęs tik kvaišalų pavyzdys, jis esą planavo perduoti kur kas didesnį kiekį.

„Neabejoju, kad šis asmuo į Lietuvą butų atvežęs nemažą kvaišalų partiją, tačiau neturėjo pakankamai pinigų. Mūsų žiniomis, jis aktyviai ieškojo, kas galėtų į narkotikų kontrabandos verslą investuoti pinigus“, - lrytas.lt sakė Kauno ONTV 3-iojo skyriaus vadovas Darius Gervė.

Kriminalistai prasitarė galėję patys į šią operaciją „investuoti“ kelias dešimtis tūkstančių litų.

„Vykdant teismo sankcionuotą nusikalstamos veiklos imitavimą buvo galima skirti nemažą pinigų sumą narkotikams pirkti, tačiau tai jau būtų policijos lėšų švaistymas. Visų pirma – pinigai galėjo kur nors dingti, kita vertus – ką daryti su už juos įsigytais narkotikais?“ - svarstė ONTV pareigūnai.

Kvaišalų pavyzdys tapo etalonu

V.Simanavičiaus perduoti sintetiniai kanabinoidai, specialistų įvardinti AM-2201 – nauja narkotikų rūšis. Kauno ONTV pareigūnai su šiais kvaišalais susidūrę pirmąjį kartą.

Tai, kad tuometis LANVA vadovas į Lietuvą ketino gabenti išskirtinius kvaišalus, liudija ir jį nuteisusio teismo sprendimas.

Pagrindinį įkaltį - 0,2538 gramo augalinės kilmės psichotropinę medžiagą AM-2201 nuspręsta ne sunaikinti, o kaip kontrolinį pavyzdį palikti saugoti Lietuvos teismo ekspertizės centre.

Kauno banditai rengė pasikėsinimą

Į teisėsaugininkų nemalonę patekęs ir pirmosios instancijos teismo kaltu pripažintas V.Simanavičius anksčiau palaikė glaudžius ryšius su Kriminalinės policijos biuru, kartu su pareigūnais dalyvaudavo kratose, inicijuodavo ikiteisminių tyrimų pradėjimą.

V.Simanavičius dėl savo veiklos buvo užsitraukęs ne tik piratauti mėgstančių internautų, bet ir kriminalinio pasaulio šulų nemalonę.

Prieš kurį laiką Lietuvos Kriminalinės policijos biuras išaiškino ir laiku sustabdė rengiamą pasikėsinimą į V.Simanavičių. Operatyvininkai išsiaiškino, kad po LANVA vadovo automobiliu planuojama padėti galingą sprogmenį ir jį susprogdinti. Šį nusikaltimą planavo su šešėliniu pasauliu susijusio, prieštaringai vertinamo Kauno verslininko sūnus.

V.Simanavičiui tokiu būdu norėta atkeršyti už pogrindinio kompaktinių plokštelių fabriko demaskavimą. Pareigūnams išaiškinus vietą, kur nelegaliai buvo daromos piratinės filmų bei garso kūrinių kopijos, taip pat tiražuojama pornografinio turinio produkcija, fabriko įkūrėjai patyrė milžiniškus nuostolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.