Istorinis posūkis: Sausio 13-osios byla bus perduota teismui

Prokurorų grupė baigia istorinį tyrimą, per kurį įtarimai pareikšti dešimtims asmenų, organizavusių kruvinus Sausio 13-osios įvykius. Metų pabaigoje skaudų istorinį epizodą pradės nagrinėti teismas.

1991 metų sausio 13-osios rytas.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
1991 metų sausio 13-osios rytas.<br>P.Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 10, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:43 PM

Generalinės prokuratūros darbuotojai rodo nedidelę patalpą, kuri iki lubų prikrauta senų, apdegusių, yrančių bylų. Maždaug keturi šimtai sunkių segtuvų su geltonais dokumentais. Ir tai tik pusė skaudžiosios Sausio 13-osios bylos medžiagos. „Dokumentai tiesiog byrėdavo rankose“, - sako prokuroras Simonas Slapčinskas, vadovaujantis Sausio 13-osios bylos ikiteisminio tyrimo grupei. Dalis dokumentų, apie 8-9 tomai, buvo restauruoti.

79 kariškiai ir komunistai. Tiek asmenų įtariami atakų organizavimu ir nekaltų Lietuvos žmonių žudymu. Jie kaltinami, kad dalyvaudami organizuotoje grupėje padarė labai sunkius nusikaltimus. Pavyzdžiui, organizavo neteisėtą ataką prie Vilniaus televizijos bokšto.

Už tai įtariamiesiems gresia iki gyvos galvos barbenti kalėjimo grotas. Tačiau vargu ar bent vienas bus nuteistas.

Visi jie yra Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiai. Pastaroji valstybė yra vienintelė, kuri atsiliepė į Lietuvos teisinės pagalbos prašymą. Dviem Ukrainos piliečiams buvo įteikti pranešimai apie įtarimus. Taip pat jie bus informuoti apie teisėsaugos tyrimo eigą ir teismo procesą. Lietuvos prokurorų žiniomis, jie atsisakė atvykti į Lietuvą.

Rusija pareikalavo, kad mūsų šalies Generalinė prokuratūra atiduotų visą Sausio 13-osios bylos medžiagą. Tada esą pradėtų baudžiamąjį persekiojimą prieš savo piliečius. Tačiau Lietuvos prokurorai bijo, kad atidavus medžiagą Rusijai, ji niekada nebesugrįžtų į Lietuvą.

„Jie kitaip vertina tuos įvykius“, - sakė prokuroras Simonas Slapčinskas, vadovaujantis ikiteisminio tyrimo grupei. Joje dirba Generalinės prokuratūros prokurorai ir du Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.  

Paskutinis žingsnis Sausio 13-osios byloje - prokurorai rengia Europos arešto orderius, kurie bus išsiuntinėti Šengeno erdvės šalims. Tai planuojama padaryti kovo mėnesį. 2014 metų gruodį bylą planuojama perduoti teismui.

Atliekant tyrimą išanalizuota keli tūkstančiai vaizdo dokumentų, apklausta daugiau kaip 300 liudytojų, padaryti būtini parodymai atpažinti, išsiųsta 100 teisinės pagalbos pašymų. Vien per 2013 metus buvo apklausta beveik 100 liudytojų.

Sausio 13-osios bylos ikiteisminio tyrimo grupėje dirba Generalinės prokuratūros prokurorai ir du Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.   

Bylą sudaro apie 700 tomų medžiagos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.