Triukšmingas operacijas teisėjai sužlugdo tyliai

Lietuvos teismai tampa į mūsų šalį atklydusių grėsmingų nusikaltėlių rojumi. Neseniai Vilniaus teisėjas leido pasprukti mafijos bosui iš Rusijos, o dabar jo kolega išlaisvino narkotikų baroną iš Tadžikijos, rašo „Lietuvos rytas“.

Heroino tiekimu iš Azijos į Lietuvą įtariamas Tadžikijos pilietis K.Umarovas antradienio vakarą paleistas iš Lukiškių.<br>V.Balkūno nuotr.
Heroino tiekimu iš Azijos į Lietuvą įtariamas Tadžikijos pilietis K.Umarovas antradienio vakarą paleistas iš Lukiškių.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 6, 2014, 6:19 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:12 PM

„Po ilgo ir profesionalaus pareigūnų darbo uždarytas vienas pagrindinių narkotikų įvežimo į Lietuvą kelių“, – prieš porą mėnesių džiūgavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos viršininkas Rolandas Novickis.

Taip jis įvertino savo pavaldinių darbą sulaikant du Tadžikistano piliečius, pas kuriuos buvo rasta apie 10 kilogramų heroino ir nemaža suma pinigų.

Įtariama, kad jie buvo gauti pardavus kvaišalus.

Šiandien R.Novickis suka galvą, kaip Lietuvoje išlaikyti įtariamąjį, kurį antradienį Vilniaus apygardos teismo teisėjas Arūnas Kisielius paleido į laisvę.

Pernai lapkričio 20 dieną sulaikytą Tadžikistano pilietį 44 metų Komildžoną Umarovą Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo leidęs suimti dviem mėnesiams, o šių metų sausio 20 dieną suėmimo terminą pratęsė dar tokiam pat laikui.

K.Umarovas teismo nutartį dėl suėmimo apskundė ir, prokurorų bei tyrėjų nuostabai, jo skundas buvo patenkintas.

„Tyrimo aplinkybių negaliu atskleisti, tačiau iš medžiagos, kuri man buvo pateikta, nutariau, kad žemesnės instancijos sprendimas – nepagrįstas“, – vakar bandė teisintis teisėjas A.Kisielius.

Jis esą neįžvelgė, kad tadžikas būtų prisidėjęs prie jam inkriminuojamų ypač sunkių nusikaltimų – jis ne tik neprekiavo narkotikais, bet ir galėjo nežinoti apie jų egzistavimą.

Pareigūnai pasipiktinę

R.Novickis kategoriškai nesutiko su tokiais teisėjo išvedžiojimais – surinkta pakankamai duomenų, kad K.Umarovas ne tik žinojo apie narkotikus, bet ir pats aktyviai jais prekiavo.

Tą patį tvirtino ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas: „Buvo atliktas didelis darbas, operacijai išleistos didelės lėšos, paimta 10 kilogramų heroino.

Surinkta pakankamai įkalčių prieš K.Umarovą, todėl toks teismo sprendimas daugiau negu stebina.“

Tai, kad kartu su K.Umarovu sulaikytas jo bendrininkas prisiėmė visą kaltę, tyrėjų teigimu, nėra pagrindas išlaisvinti K.Umarovą, kurio pirštų atspaudų buvo rasta ir ant heroino paketų, paimtų per kratas.

Siūlo ekskursiją į taborą

Vilniaus policijos vadovas K.Lančinskas žada per porą dienų apskaičiuoti, kiek kainavo K.Umarovo ir jo bendrininko sulaikymo operacija, tačiau sako, kad šioje istorijoje svarbiausia ne išleisti pinigai, o tai, jog laisvėje atsidūręs K.Umarovas toliau gali daryti nusikaltimus.

„Jeigu tie, kurie priima tokius sprendimus, pagalvotų, kad jų pačių vaikai ar anūkai gali „atsisėsti ant adatos“, gal tada elgtųsi kitaip. O gal juos reikia nuvežti į ekskursiją po taborą“, – A.Kisieliaus nutartimi piktinosi pareigūnai.

Jiems nesuprantama, kaip teisėjas galėjo į laisvę paleisti sunkiais nusikaltimais įtariamą asmenį, kuris nėra Lietuvos pilietis, mūsų šalyje gyvena nelegaliai, neturi jokio pajamų šaltinio, gyvenamosios vietos: „Juk jis vežė labai didelį kiekį narkotikų, nuo kurių gali apsinuodyti ir mirti žmonės.“

Ar laikysis pasižadėjimo?

Suėmimas K.Umarovui yra pakeistas rašytiniu pasižadėjimu neišvykti iš Lietuvos. Iš jo taip pat paimti asmens dokumentai, jis privalės kiekvieną dieną registruotis policijos įstaigoje.

Ar šios priemonės padės sunkiais nusikaltimais įtariamą tadžiką išlaikyti Lietuvoje, pareigūnai atsakyti negalėjo.

Kol kas pats K.Umarovas tikino, kad bėgti nesiruošia ir esą toliau, kaip ir iki sulaikymo, prekiaus naudotais automobiliais.

K.Umarovo bendrininkas dar liko už grotų. Jį teismas yra leidęs suimti trims mėnesiams. Įtariamasis taip pat skundė teismo nutartį, bet jo skundas buvo atmestas.

Policijos pareigūnai teigė, jog įtariamųjų šioje byloje bus ir daugiau.

„Mes pasistengsime, kad narkotikų kelias į čigonų taborą būtų užkirstas“, – žada R.Novickis.

Automobiliuose – slėptuvės

K.Umarovu ir jo bendrininku Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai susidomėjo pernai vasarą.

Analizuodami su narkotikų platinimu susijusius procesus pareigūnai atkreipė dėmesį į du Tadžikistano piliečius, kurie kiekvieną mėnesį atvykdavo į Lietuvą kaip prekiautojai naudotais automobiliais.

Buvo nuspręsta tadžikus stebėti. Netrukus paaiškėjo, kad nuojauta pareigūnų neapgavo – Lietuvoje K.Umarovas ir jo draugas nuolat susitinka su policijai gerai žinomais narkotikų platintojais.

Vėliau pareigūnai išsiaiškino, kad tadžikai automobiliuose įrengtose slėptuvėse gabena narkotikus, kurių dauguma paskui atsiduria Vilniaus čigonų tabore.

Išdavė žemėtas kastuvas

Surinkus pakankamai informacijos, nuspręsta veikti.

Lapkričio 20 dieną greitkelyje Vilnius–Kaunas policijos patruliai patikrinti sustabdė automobilius „Renault“ ir „Mercedes-Benz“, kuriuos vairavo K.Umarovas ir jo tautietis.

Nieko neįtariantys tadžikai išlipo iš automobilių, o netrukus jau gulėjo ant asfalto surakinti antrankiais.

Vieno automobilio slėptuvėje pareigūnai rado tris kilogramus heroino, kito – 105 tūkstančius JAV dolerių (apie 294 tūkst. litų).

Tai buvo tik pradžia. Nors tadžikai neigė, kad turi daugiau narkotikų, ir atsisakė parodyti, kur juos slepia, patyrusių kriminalistų apgauti nepavyko.

Vieno automobilio bagažinėje pamatę žemėtą kastuvą pareigūnai iškart suprato, kad dalį narkotikų tadžikai yra užkasę. Dar septyni kilogramai heroino buvo rasti Kaune, namo, kurio vieną aukštą nuomojosi tadžikai, kieme.

Sulaikytų narkotikų siunta juodojoje rinkoje vertinama 4 milijonais litų.

Vilniaus apylinkės teismas paleido „įteisintą vagį“

* Pernai birželį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis (nuotr.) į laisvę paleido Rusijos pilietį Givį Gordeladzę.

* Vieno pavojingiausių Europoje veikiančių organizuotų nusikaltėlių klanų vadeiva G.Gordeladzė buvo sulaikytas remiantis Europos arešto orderiu, kurį yra išdavusi Italija.

* Prokurorai prašė įtariamąjį suimti, bet G.Viederis tam nematė pagrindo.

* Remdamasis labai abejotinais motyvais teisėjas jam skyrė 30 tūkst. litų užstatą ir švelniausią namų arešto režimą – būti namie nuo 22 iki 6 val.

* Praėjus kelioms valandoms po nutarties paskelbimo Vilniaus apygardos teismo teisėja Audronė Kartanienė panaikino G.Viederio nutartį ir nurodė G.Gordeladzę suimti, tačiau įtariamasis jau buvo spėjęs pabėgti.

* G.Gordeladzė yra vadinamas įteisintu vagimi, jis su savo bendrininkais prievartavo turtą iš Italijos įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.