Aferų meistras pradėjo siautėti ir ant stogų

Jei neturi statybų leidimo, mūryti sienas reikia kuo greičiau, nes griauti nelegalių pastatų Vilniuje niekas neskuba. Tai puikiai žino šešėlinio milijonieriaus Sergejaus Rachinšteino įmonių statybininkai, rašo „Lietuvos rytas“.

Antstatas ant parduotuvės „Iki“ A.J.Povilaičio gatvėje Vilniuje buvo statomas nelegaliai – darbus teko nutraukti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antstatas ant parduotuvės „Iki“ A.J.Povilaičio gatvėje Vilniuje buvo statomas nelegaliai – darbus teko nutraukti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė

Feb 7, 2014, 6:13 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:54 PM

Vilniuje, A.J.Povilaičio gatvėje, esančių parduotuvių darbuotojai ne veltui neramiai dairėsi į lubas baimindamiesi Rygą ištikusios tragedijos – prekybos centro „Maxima“ griūties.

Paaiškėjo, kad antstatas ant kelių parduotuvių stogo lipdomas nelegaliai. Tai po gruodį paskelbtos „Lietuvos ryto“ publikacijos pagaliau nustatė ilgai tylėję Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai.

Nuomininkams – staigmena

Be jokių leidimų aukštinti pastatą pradėjusi jo savininkė bendrovė „Nekilnojamojo turto valdymas“ neoficialiai priklauso skandalingai pagarsėjusiam verslininkui S.Rachinšteinui.

Tai žino visų šiame pastate įsikūrusių parduotuvių pardavėjai, tik kalbėdami su žurnalistais šią pavardę mini nedrąsiai. Situacija keista – visi žino, kas stato, tačiau niekas nežino, ką stato.

Apie tai, ką planuojama įrengti virš jų galvos, statybų bendrovės atstovai nepranešė net parduotuvių „Iki“ tinklą valdančiai ir šiame pastate patalpas besinuomojančiai bendrovei „Palink“. Parduotuvė „Iki“ užima didžiausią šio pastato dalį.

Be „Iki“, jame dar veikia dėvėtų drabužių parduotuvė, vaistinė, kelios buitines paslaugas teikiančios bendrovės.

„Apie būsimas statybas nebuvome informuoti – pamatėme jau pradėtus vykdyti darbus. Tikimės, kad statybų procesus prižiūrinčios institucijos Lietuvoje tinkamai atlieka savo pareigas ir kontroliuos statybų vykdymą“, – teigė bendrovės „Palink“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Norėdami išvengti nelaimių, „Iki“ savininkai planavo pasamdyti nepriklausomus ekspertus, kad jie įvertintų prasidėjusias statybas ir pastato konstrukcijas.

Įspėjimai – nė motais

Šiuo metu statybos sustabdytos. Galima tik spėlioti, kas nuo stogo išvaikė darbininkus – savavališkos statybos aktą surašę statybų inspektoriai ar žiemos šalčiai.

Kad su S.Rachinšteinu siejamose įmonėse dirbantys statybininkai nepaiso kontrolierių įspėjimų, įrodė statybos Justiniškių gatvėje.

Viena šiam verslininkui priklausančių bendrovių ant buvusio Taupomojo banko pastato be jokių leidimų sumūrijo aukštą antstatą.

Sužinoję, kad S.Rachinšteinui neoficialiai priklausanti bendrovė „Bordolina“ antstatą stato be jokių leidimų, inspektoriai ją ne kartą įspėjo ir įpareigojo patiems nugriauti nelegalų statinį bei sutvarkyti statybvietę, tačiau antstatas kilo toliau.

Neskuba ir teisėjai

Inspekcija mažiausiai pusmetį laukė, kol statybininkai nugriaus savo mūrus arba gaus leidimą padidinti ir taip didelį – 5 tūkstančių kvadratinių metrų – pastatą.

Per tą laiką spėjo pasikeisti ir pastato statytojai – darbus pradėjusi „Bordolina“ statybvietę užleido bendrovei „Grangeras“, nors oficialiai abiem įmonėms vadovauja tas pats S.Rachinšteino statytinis Andrejus Nikitenka.

Tik praėjusių metų birželio mėnesį Statybos inspekcija kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, kad jis įpareigotų verslininkus nugriauti nelegalų antstatą.

Neskubėjo ir teismas – šio skundo svarstymą iš pradžių atidėjo iki šių metų sausio, o po to – iki kovo mėnesio.

Nugriauti liepta ir A.J.Povilaičio gatvėje statomą antstatą, tačiau po kelerių metų tai bus padaryta?

Aikštelę rengė be leidimų

Kol kas Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareigūnai tebelaukia, kol su S.Rachinšteinu siejamos bendrovės „Emilė“ statybininkai išardys Vilniuje, Ateities gatvėje, pradėtos rengti požeminės automobilių stovėjimo aikštelės konstrukcijas.

Dar praėjusių metų spalį nustatyta, kad aikštelė šalia prekybos paskirties pastatų rengiama be jokių leidimų.

Sausio mėnesį šioje statybvietėje apsilankę inspektoriai nerado nei ją toliau statančių, nei griaunančių darbininkų.

Kol kas statybų prižiūrėtojai jokių sankcijų nesiima – terminas pašalinti savavališkus statinius baigsis tik balandį. O jei savininkai įtikins, kad to nepadarė dėl pateisinamų priežasčių, jis gali būti dar pratęstas.

Šalia Ateities gatvės 10-uoju numeriu pažymėto pastato bendrovės „Emilė“ statybininkai rausia ne tik požeminę aikštelę. Ant dviejų aukštų pastato, kuriame įsikūrusi valykla, kepykla, automobilių servisas ir dar keletas bendrovių, statomas antstatas.

Leidimą jam dar 2011 metais išdavė Vilniaus miesto savivaldybė. Kilus įtarimų dėl šio leidimo, statybų inspektoriai savivaldybės administracijos paprašė pateikti visus su šiuo pastatu susijusius dokumentus.

Jie kol kas tikrinami, o statybininkai, lyg nujausdami ką negero, sukasi ypač sparčiai. Šioje statybvietėje darbai virė net Kalėdų ir Naujųjų metų išvakarėse.

Sausio 6-ąją šiame pastate apsilankę inspektoriai nustatė, kad ardoma prieš 40 metų statyto pastato dalis, stiprinamos jo kolonos.

Garažas virto erdviu namu

* S.Rachinšteinas ir jo statytiniai jau turi patirties, kaip nelegalias statybas paversti legaliomis.

* Prieš trejus metus pačiame sostinės centre, Teatro gatvėje, vietoj garažo iškilo trijų aukštų namas. Su S.Rachinšteinu siejama bendrovė „Grangeras“ 2008 metais buvo gavusi leidimą tik rekonstruoti garažą.

* Tačiau Vilniaus savivaldybės išduotą dokumentą kažkas ištaisė – baltos spalvos korekciniu pieštuku buvo užtušuotas žodis „rekonstrukcija“, o ant jo užrašyta – „nauja statyba“.

* Dėl pastato statybų kilęs skandalas buvo išgąsdinęs ir Seimo narę Aureliją Stancikienę, nes pastatas kilo vietoj jos tėvų garažo.

* Tuomet „Grangeras“ namą skubiai pardavė bendrovei „Finiens“, o ši – įmonei „Emilė“. Vėliau teisme niekas net nekreipė dėmesio, kad visos šios bendrovės priklauso S.Rachinšteinui.

* Užpraeitų metų pabaigoje teisėjo Ramūno Gadliausko pirmininkaujamas Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad statybos leidimas buvo akivaizdžiai taisytas, tačiau priėmė S.Rachinšteinui palankų sprendimą. Teismas nurodė panaikinti seną statybos leidimą, tačiau kartu įpareigojo Vilniaus savivaldybės administraciją per tris mėnesius išduoti naują.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.