Beveik 3 kg kokaino iš Čilės atgabenęs kaunietis kalės 10 metų

Kriminalinio trilerio vertas siužetas jo pagrindiniam „herojui“– kokaino kontrabanda kaltintam kauniečiui – baigėsi ilgais nelaisvės metais: Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė subendrintą 10 metų ir 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, pranešė Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Kaunietis Aismanas Bervingas nuteistas už tai, kad iš Čilės Respublikos į Lietuvą atgabeno beveik 3 kg kokaino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kaunietis Aismanas Bervingas nuteistas už tai, kad iš Čilės Respublikos į Lietuvą atgabeno beveik 3 kg kokaino.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:13 PM

Valstybės kaltintoja, Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė savo baigiamojoje kalboje teisme 31 m. Aismanui Bervingui prašė skirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad jis 2012 m. gruodžio 10 d. lėktuvu iš Čilės Respublikos į Lietuvą atgabeno beveik 3 kg (2985,08 g.) nelegalaus krovinio – kokaino. Jo paieškos pareigūnams, turėjusiems informacijos apie galimai gabenamą didelį kiekį narkotinių medžiagų, sukėlė nemažai rūpesčių, nes lėktuvui nusileidus Palangos oro uoste, A.Bervingo bagažas buvo dingęs.

Keleivį nuodugniai apieškojus, prie jo jokių narkotikų nerasta. Jie surasti tik kitą dieną, kai bagažas pagaliau atsirado. Keliais sluoksniais į keturis paketus supakuotas kokainas buvo kruopščiai paslėptas po dviejų nešiojamųjų kompiuterių dėklų sienelių pamušalu.

Pradėjus aiškintis kokaino kelią iš Čilės į Lietuvą, nustatyta, kad šio nusikaltimo organizavimo gijos veda į Londoną. Narkotikų kontrabandos organizatoriaus bei kitų grupės narių atžvilgiu ikiteisminis tyrimas šiuo metu atliekamas Kaune.

Nuteistasis narkotikų gabentojas A.Bervingas nuosprendžio įsiteisėjimo laukia suimtas.

Įkliuvo po antros kelionės į Čilę

Lrytas.lt primena, kad A.Bervingas tvirtino įklimpęs į bėdą per savo patiklumą - sutiko padėti kažkokiam Giedriui Černiauskui, nežinojęs, kad į veža į lagaminą sudėtus narkotikus. 

Sučiuptas ir priremtas įkalčių, kaunietis greitai atskleidė savo vizito į Pietų Ameriką tikslus ir aplinkybes, nurodė kai kuriuos asmenis, su kuriais bendravo prieš kelionę.

„Tai jie mane įkalbėjo nuskridus į Čilę ten apsigyventi, pasiimti kažkokį lagaminą ir atgabenti jį į Lietuvą“, - Klaipėdos apygardos teisme lemeno sutikęs tapti narkotikų prekeivių kurjeriu kaunietis.

Bendrininkai A.Bervingui parūpino skrydžio iki Santjago bilietus, užsakė ir nakvynę tenykščiame viešbutyje „BMB Siuites“.

Teisiamasis minėjo kažkoką palydovę Vitaliją, su kuria turėjęs keliauti į Čilę, bet ji kažkodėl nepasirodė. Santjage kurjerį pasitiko kažkoks tamsaus gymio vyras.

Gavęs lagaminą su kokaino siunta A.Bervingas gruodžio 10-ąją išskrido atgal į Lietuvą ir buvo sučiuptas Palangos oro uoste.

A.Bervingas įkliuvo po antrosios savo kelionės į Čilę. Kiek anksčiau jis iš šios šalies į Lietuvą irgi atgabeno bagažą, kurį Santjage jam perdavęs kažkoks vyras Chavjeras ir mergina Brigita. Ką vežė, nežino - lagamino netikrino. Tada išvengęs nemalonumų oro uostuose kurjeris už savo paslaugas bendrininkų sutarto atlygio esą negavęs.

Teisiamasis aiškino, jog dar vienai kelionei jį užverbavęs G.Černiauskas žadėjo atsilyginti iškart už abu reisus - sumokėti A.Bervingui 8000 eurų. 

Tardamas paskutinįjį žodį A.Bervingas gailėjosi susidėjęs su G.Černiausku ir kitais ikiteisminio tyrimo metu nenustatytais asmenimis, kurie jį esą įvėlė į tarptautinės narkotikų mafijos voratinklį. Mėgino įtikinti teismą nė nenutuokęs, ką paprašytas lagaminais skraidinęs iš Čilės, prašė atsižvelgti ir į tai, kad neverčiamas pripažino savo kaltę, padėjo atskleisti jam žinomas nusikalstamos veiklos aplinkybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.