Kūdikio nužudymu kaltinama daugiavaikė motina išgirdo nuosprendį

Savo naujagimio nužudymu kaltinama 40 metųpanevėžietė Rima Jasevičienė į Panevėžio apygardos teismą išklausyti savo nuosprendžio atėjo iš namų. Palikdama juos, penkių vaikų motina suprato, kad jai su savo atžalomis gali tekti išsiskirti. Prokurorė kaltinamajai siūlė 10 metų bausmę. Teismas moterį nuteisė laisvės atėmimu 4 metams.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 7, 2014, 2:15 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:22 PM

R.Jasevičienė buvo kaltinama tuo, kad praėjusių metų kovo mėnesį ji savo bute naktį pagimdė kūdikį ir jį uždusino.

Gal nusikaltimas nebūtų taip greitai iškilęs į viešumą. Tačiau nusilpusiai gimdyvei prireikė gydytojų pagalbos. Smarkiai nukraujavusi moteris namuose vonios kambaryje nualpo. Rytą atėjusi gimdyvės draugė skubiai iškvietė greitosios pagalbos medikus. Ligoninėje R.Jasevičienė aiškino, kad ji buvo nėščia antrą mėnesį, tačiau namuose įvyko persileidimas.

Po vonia – naujagimio kūnelis

Ligonę apžiūrėję specialistai nustatė, kad moteris pagimdė laiku. Tačiau apie naujagimį ji nieko nepasakojo, tvirtino neprisimenanti, kaip viskas įvyko. Gydytojai apie savo įtarimus pranešė policijai.

Teismo ekspertai patvirtino, kad vyriškos lyties naujagimis gimė išnešiotas ir sveikas. Tačiau berniuko lavonėlį policijos pareigūnai rado bute po vonia, susuktą į rankšluostį ir įdėtą į vieno prekybos centro pirkinių maišelį

Tuomet dvi R.Jasevičienės mažametės dukros papasakojo, ką mačiusios ir girdėjusios naktį.

Dvylikametė mergaitė pasakojo, kad naktį išgirdo mamos dejones. Atsikėlusi koridoriuje pamatė gulinčią mamą. Aplinkui buvo daug kraujo. Moteris dukrai paaiškino, kad jai labai negera ir paprašė, kad mergaitė sutvarkytų namus: išplautų prikruvintą koridorių ir vonios kambarį.

Dvylikametė viską sutvarkė. Kai R.Jasevičienė nuėjo į vonios kambarį, dukra išgirdo įtartiną garsą, tarsi kas būtų nukritęs. Paaiškėjo, kad mama prarado sąmonę. Mergaitė padėjo R.Jasevičienei grįžti į lovą ir iki ryto pragulėjo šalia mamos. Rytą atėjo gimdyvės draugė ir iškvietė medikus.

Neigė, kad yra nėščia

Tuo metu, kai moteris gimdė namuose, jos gyvenimo draugas ir vieno iš penkių vaikų tėvas Raimundas Jakaitis buvo išvažiavęs dirbti. Vyras dirba medkirčiu ir įvairiose Lietuvos vietose ir namuose dažnai nebūna po kelias savaites.

Tyrėjams jis aiškino, kad R.Jasevičienė nenorėjo kalbėti apie nėštumą. Kartą paklausta, ar laukiasi, supyko ir smarkiai jį išbarė. Todėl esą daugiau savo draugės apie tai neklausinėjęs. Kartu su mama ir R.Jakaičiu gyvenantys vaikai, pilnametystės beveik sulaukęs sūnus ir trys dukros žinojo, kad mama laukiasi dar vieno vaikelio. Namuose matė draugių atneštų kūdikio drabužėlių.

Beje, kartu su mama gyvena tik keturi jos vaikai. Vieną mažametę R.Jasevičienės dukrą augina jos mama, mergaitės močiutė.

Teisme R.Jasevičienė atkakliai laikėsi savo versijos. Moteris aiškino, kad pagimdė praradusi sąmonę. Kas po vonia pakišo jos negyvą naujagimį, ji nežino. Tvirtino, kad prarado sąmonę, o ją atgavusi daug ko neprisiminė. „Aš ne pirmą kartą nukrentu be sąmonės. Bet daktarai manęs negydė“, – aiškino moteris.

Kentė savo vyrų smurtą

Tačiau valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi prokurorė siūlė kritiškai vertinti šias moters kalbas. Įtarimus dėl suplanuotos naujagimio žmogžudystės teisininkė pagrindė tuo, kad nėščia R.Jasevičienė nė karto nebuvo pas gydytoją. Nors laukdamasi ankstesnių vaikų ji tvarkingai tikrindavosi. Kaimynams moteris visą laiką neigė esanti nėščia, nors tuo niekas neabejojo. Be to, atsidūrusi ligoninėje, melavo apie mažą nėštumo laiką ir persileidimą.

Į teismą iškviesta patyrusi gydytoja ginekologė sakė, kad gimdymas yra aktyvus veiksmas. Todėl jo negalėtų atlikti sąmonę praradusi moteris.

„Nežudžiau aš savo kūdikio. Tiek užauginau, būčiau ir tą užauginusi. Netekau sąmonės, nepamenu, kas buvo tą naktį. Visas mano gyvenimas – tikras košmaras“, – žurnalistams kalbėjo R.Jasevičienė.

Ji papasakojo, kad praėjusiais metais gimusio kūdikio mirtis yra ne pirmoji. Būdama 18 – kos, moteris pergyveno dar vieno savo vaikelio netektį. Tuometinis jos gyvenimo draugas girtas uždusino pusės metų sulaukusį jųdviejų vaikelį. O jauną mamą smarkiai sumušė ir subadė peiliu. Moteris dėl patirtų traumų ilgą laiką buvo gydoma ligoninėje.

Nepasisekė R.Jasevičienei gyvenimas ir su kitais vyrais. Vienas iš jų girtas nusprendė pagąsdinti savo moterį. Pakėlęs sau prie galvos pistoletą, jis paleido šūvį. „Jis norėjo mane ir vaikus pagąsdinti. Nenusižudė, išgyveno“, -- sakė nuo jo iš Pasvalio rajono su vaikais pabėgusi moteris.

Teisiamoji pasidžiaugė, kad dabartinis jos gyvenimo draugas yra geras, myli ją ir visus vaikus, dirba ir rūpinasi, kad šeimai netrūktų būtiniausių dalykų. Išgirdusi prokurorės siūlymą įkalinti ją 10 – čiai metų, R.Jasevičienė pravirko. Moteris sakė negalinti įsivaizduoti, kas bus, kai visi vaikai liks be mamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.