Ąžuolyne suniokotų drebulių likimas – liūdnas

Ąžuolyne išpjautos drebulės kol kas yra ikiteisminio tyrimo įkalčiai. Vėliau jos netaps suolais ar meno kūriniais – virs malkomis. Tačiau želdinių specialistai bandys išsaugoti kirviu sužalotus medžius, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Feb 9, 2014, 9:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 1:24 PM

Kauniečiai, pastebėję Ąžuolyne išpjautus ir kirviu iškapotus medžius, apie tai pranešė miesto želdinius prižiūrinčiai įmonei „Irgita“.

Bendrovės darbų vadovas Robertas Butkevičius suskaičiavo, kad paprastu pjūklu kažkas nupjovė 74 medžius. Kirviu iškapojo dar 39 medžių kamienus.

„Ąžuolai nenukentėjo. Suniokotos daugiausia drebulės. Per 6 mano darbo metus tokio beprotiško kariavimo su medžiais neteko matyti“, – stebėjosi želdinių priežiūros specialistas.

R.Butkevičius sakė, kad kol kas nukirsti medžiai guli Ąžuolyne. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą ir ieško vandalo. Medžiai yra įkalčiai.

„Kai policija leis, nukirstas drebules parsivešime į savo įmonės teritoriją. Jas saugosime tol, kol vyks tyrimas. Jei reikės, ir dvejus metus.

Deja, iš jų ko nors sukurti ar įdomiau panaudoti greičiausiai neverta. Ši mediena virs malkomis“, – sakė vyras.

Kirviu iškapotų medžių kamienus pavasarį specialistai užteps specialiu tepalu, kad augalai nepūtų ir nenudžiūtų. „Tačiau daugelis medžių sužaloti labai stipriai. Sužalota ne tik žievė, bet ir mediena. Todėl dalis jų gali nudžiūti“, – sakė R.Butkevičius.

Gamtai padaryta žala siekia daugiau kaip 10 tūkst. litų, savivaldybė patyrė 2,4 tūkst. litų nuostolį.

Kai visuomenė sužinojo apie šį įvykį, kauniečiai ėmė kurti savo versijas ne tik apie tai, kas galėjo siautėti Ąžuolyne, bet ir kas raudonai pažymėjo medžius. Suabejota, ar tikrai niekas nematė, kaip buvo darbuojamasi pjūklu ir kirviu.

O gal Ąžuolyne kokius nors darbus atliko savivaldybės samdyti darbininkai?

Viena moteris paskelbė, neva jos kaimynė matė kirviu besidarbuojantį vyrą. Paklaustas, ką čia veikia, šis sakė, kad švarina teritoriją naikindamas beverčius medžius, ir prisistatė esąs elektrikas.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė pranešė, kad skaičiuodami nuostolius medžius raudonai pažymėjo „Irgitos“ darbininkai.

„Jokių darbų savivaldybė šiuo metu Ąžuolyne nėra numačiusi. Kaip ir policija, manau, kad tai nesveiko žmogaus darbas“, – sakė R.Savickienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.