Savo podukrą pavertęs motina pedofilas pasiųstas už grotų

Klaipėdos apygardos teisme nuosprendį už nepilnametės žaginimą ir

V.Balčiauskis teisme slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
V.Balčiauskis teisme slėpė savo veidą.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Feb 12, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 10:26 AM

Anksčiau neteistam vyrui antrankiai uždėti prieš metus, kai į dienos šviesą išplaukė gėdinga ir šiurpi istorija – nuo vienuolikos metų V.Balčiauskio žaginama jo podukra pastojo.  Patekęs į įtarimų šešėlį patėvis išsisukinėjo, bet paneigti savo tėvystės negalėjo.

Klaipėdos apygardos teisme prieš nuosprendį V.Balčiauskis atrodė apgailėtinai.  Sukniubęs kaltinamųjų suole, pareigūnų saugomas iškrypėlis kaip įmanydamas slėpė savo veidą.  Baudžiamoji byla dėl nepilnametės žaginimo ir prievartavimo nagrinėta uždaruose posėdžiuose.

Anksčiau neteistam vyrui pateikti kaltinimai, kad per dvejus metus įvairiose vietose daug kartų žaginęs ir prievartavęs podukrą.  Gašlūnas savo instinktus tenkindavo namuose, automobiliu nusivežęs mergaitę į nuošalesnes kaimo vietoves žagindavo ją pakelėse, prie ūkinių pastatų.

Teisme liudijęs V.Balčiauskio brolis šilališkis jautėsi tarytum ne savame kailyje. Viengungiui vyrui teko prisiminti kelerių metų senumo įvykius – ką jo brolis Virginijus veikė, kaip elgėsi su podukra, kai viešėdavo jo sodyboje. Ten vyras su mergaite kartais ir pernakvodavo.

Pasisakė ir nukentėjusioji – motina tapusi nepilnametė.  Anksčiau ji niekam nedrįso prasitarti, ką su ja išdarinėja patėvis, nes šis grasino susidoroti, jeigu neprikas liežuvio.  Yla iš maišo išlindo prieš pusmetį kai trylikametė mergaitė pastojo. Žmonių akys nukrypo į V.Balčiauskį.

Nukentėjusiosios motina, su kuria V.Balčiauskis po vienu stogu gyveno septynerius metus ir sulaukė dviejų vaikų, iš pradžių tiesiog negalėjo patikėti, kad jos sugyventinis - iškrypėlis.  Tyrėjai atskleidė, kad jis slapukaudamas beveik dvejus žagino mergaitę ir niekam neužkliuvo.

Kaltinamojo brolis netikėjo, kad taip galėjo būti:  „Virginijus su podukra kartais atvažiuodavo į mano sodybą – padėdavo supjauti malkas, nukasti bulves. Jokių orgijų tada nepastebėjau, nė menkiausio įtarimo nebuvo, kad mergaitė skriaudžiama.  Jis – šeimos žmogus, anksčiau darbavosi baldų įmonėje. Aš nieko nežinojau ir nieko nemačiau“.

Teisiamąjį ginęs advokatas Juozapas Surblys, paklaustas, ar pedofilija kaltinamas vyriškis prisipažino nuskriaudęs nepilnametę, gailėjosi, į kalbas nesileido:  „Tokių bylų, kurios yra nagrinėjamos uždaruose teismo posėdžiuose, detalės nėra viešų aptarimų objektas“.

Klaipėdos apygardos prokurorė Edita Mikalainienė šią įstoriją vertina kaip šeimos tragediją:  „Tokie nusikaltimai nelengvai atskleidžiami -- materialiai priklausomos nuo savo skriaudėjų, įbaugintos nepilnametės dažnai nedrįsta apie juos prasitarti net artimiausiems žmonėms“.

Šeimos nariai, net įtardami, kas vyksta, tyli, kartais dangsto pedofilus baimindamiesi, kad visuomenė pasmerks ir juos. Pedofilai naudojasi tuo, kad aukos ir jų artimiesiems gėda viešinti tokius dalykus.

V.Balčiauskis iš dalies pripažino savo kaltę.  Prokuratūra prašė jį įkalinti pataisos namuose dešimčiai metų. Įvertinęs ir išgryninęs visus kaltinamajam inkriminuojamos nusikalstamos veiklos epizodus teismas jam skyrė metais trumpesnę laisvės atėmimo bausmę.

„Neginčijamai įrodyta, kad vyras skriaudė savo podukrą. Ši byla - išskirtinė ir pamokanti.  Kilus įtarimams, aukų artimiesiems patarčiau nedelsti, nedangstyti pedofilijos.  Sveikintina, kai žmonės sugeba atsikratyti baimės, padeda teisėsaugai“, – kalbėjo E.Mikalainienė.

V.Balčiauskiui teks atlyginti 30 tūkst. litų neturtinę žalą.  Ilgiausia už pedofiliją numatyta bausmė – 15 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.