Buvusi ligoninės teisininkė neatsikrato kyšininkės etiketės

Buvusiai Klaipėdos jūrininkų ligoninės teisininkei Ramintai Petkutei nepavyko atsikratyti kyšininkės etiketės. Aukštesniosios instancijos teismas konstatavo, kad bausmė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi jai buvo skirta pagrįstai. Ši klaipėdietė konfidencialius ir neskelbtinus duomenis apie ligoninės viešųjų pirkimų konkursus už atlygį nutekindavo vienai pažįstamai verslininkei.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-02-27 17:02, atnaujinta 2018-02-15 21:13

Užpernai R.Petkutės baudžiamąją bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismas pripažino, kad ji piktnaudžiavo tarnybine padėtimi – būdama Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimų komisijos nare iš savanaudiškų paskatų protegavo statybų įmonę „Sartrus“, kuriai vadovavo klaipėdietė Ilona Klajumė (ankstesnė pavardė – Surgelienė). Draugės rezgė aferas siekdamos pasipelnyti.

Neskelbtinus duomenis apie ligoninės viešųjų pirkimų konkursus 33 metų R.Petkutė nutekindavo I.Klajumei, kad jos įmonė galėtų gauti pelningų užsakymų. Už tokią „saviveiklą“ klaipėdietei buvo skirta 6500 bauda. Be to, iš jos valstybei naudai dar konfiskuota 46 tūkst. litų – tokia pinigų suma daugmaž prilygsta neteisėtam atlygiui, gautam iš iš „Sartrus“ vadovės už paslaugas.

Paprašė skirti švelnesnę bausmę

R.Petkutės nusikalstamos veiklos bendrininke įvardyta 42 metų I.Klajumė iš karto pripažino jai pateiktus kaltinimus, gailėjosi įsivėlusi į aferas, padėjo teisėsaugininkams atskleisti savo ir jaunesnės savo draugės manipuliacijas. Verslininkei skirta švelnesnė bausmė – 1950 litų bauda.

Iš R.Petkutės penkeriems metams atimta teisė dirbti su vadovaujamomis pareigomis susietą darbą valstybės įstaigose. Motinystės atostogų išėjusi teisininkė vėliau buvo atleista iš darbo Jūrininkų ligoninėje. I.Klajume negalės vadovauti valstybės ir privačioms įstaigoms dvejus metus.

Klaipėdos apylinkės teisme skelbiant nuosprendį, pirmoji neišlaikė teisėjos sekretorė – pusantros valandos stovėjusi asistentė susmuko ant rašomojo stalo. Nutraukus teismo posėdį, visiems teismo proceso dalyviams leista prisėsti ant suolų. Nuosprendis buvo skaitomas pustrečios valandos.

„Dar gerai, kad viskas taip baigėsi“, - išklausiusi teismo verdiktą džiaugėsi oficialiųjų dokumentų klastojimu ir padėjimu kyšininkauti apkaltinta I.Klajumė.

Valstybės tarnautojai prilyginta R.Petkutė po nuosprendžio tik ironiškai šypsojusi: „Jūrininkų ligoninė yra viešoji, o ne valstybės įstaiga. Dirbdama pagal darbo sutartį vykdžiau nurodymus. Šioje teismo salėje trūksta vieno žmogaus – Jūrininkų ligoninės vadovo Jono Sąlygos“.

Klaipėdos apygardos teismo R.Petkutė prašė panaikinti žemesniosios instancijos teismo nuosprendį ir skirti jai tiktai piniginę baudą. Prokurorai irgi nebuvo patenkinti nuosprendžiu – jie reikalavo, kad juristė būtų pripažinta kalta ir dėl kitų nusikaltimų, kad piniginė bauda būtų padidinta dvigubai.

Teisiamųjų ir teisėsaugininkų apeliacinius skundus išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas R.Petkutei ir I. Klajumei anksčiau skirtų bausmių nepakeitė.

Nutekindavo konfidencialias žinias

Teismo procesas atskleidė, kad R.Petkutė sudarė sąlygas I.Klajumės bendrovei laimėti kelis Jūrininkų ligoninės skelbtus viešųjų pirkimų konkursus dėl aplinkos tvarkymo. Paaiškėjo, jog teisininkė pažįstamai verslininkei padėjo ne tik iš draugystės, bet siekdama asmeninės naudos – laimėjusi konkursus I.Klajumė už nelegalias paslaugas R.Petkutei atseikėjo 46 tūkst. litų.

Verslininkė, bendraudama su R.Petkute, sužinodavo vien tiktai Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimų konkursų darbų įkainius, jos finansines galimybes, galimus konkurentus. Glaudžios sveikatos apsaugos įstaigoje dirbusios teisininkės ir privačios komercinės įmonės vadovės draugystės rezultatas - trys „Sartrus“ laimėti bendrosios 400 tūkst. litų vertės ligoninės užsakymai.

Patekusi į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratį ir sulaikyta su įkalčiais I.Klajumė suglebo - prisipažino, kad iš R.Petkutės sužinodavusi apie numatomus Klaipėdos jūrininkų ligoninės gerbūvio darbus, jų sąmatas. Teisininkė konsultuodavo verslininkę, padėdavo jai rengti ligoninei priimtiniausius komercinius siūlymus. Už tai reikėjo atsiskaityti.

Žinodama ligoninės strateginius planus, jos išgales ir užsimojusi laimėti užsakymus I.Klajumė žengė dar toliau – pradėjo įžūliai klastoti kitų konkuruojančių įmonių komercinius siūlymus. Niekiniai dokumentai, pasak jos, buvo derinami su slaptąja informatore R.Petkute.

Ikiteisminio tyrimo duomenys patvirtina tokius verslininkės parodymus - apie glaudžią R.Petkutės ir I.Klajumės sąveiką liudija „Sartrus“ vadovės kompiuteryje aptikti įrašai.

Viešuosius konkursus pavertė spektakliais

R.Petkute pasitikėję, apie jos ir I.Klajumės šešėlinę veiklą Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimų komisija nieko nežinojo. Komisijos nariai buvo atsidūrė kvailoje padėtyje – susirinkę posėdžiuose svarstydavo iš piršto laužtus, teisininkės ir jos draugės surežisuotus komercinius pasiūlymus.

Fiktyviose paraiškose įvardyti kaip potencialūs rangovai statybų įmonių atstovai, iškviesti į teismą liudyti, tik gūžčiojo pečiais. Pasirodo, jie nieko nežinojo apie ligoninės skelbiamus pėščiųjų tako taisymo, vejos bordiūrų, teritorijos šviestuvų keitimo, fontano įrengimo, vidaus patalpų remonto darbų konkursus.

I.Klajumės namuose kompiuteriu surašytus fiktyvius kitų įmonių komercinius siūlymus lyg niekur nieko svarstydavo ir į Jūrininkų ligoninės viešųjų pirkimo komisiją išrinkta juristė R.Petkutė.

Bendrininkių veikla susidomėję STT agentai atskleidė, kaip sveikatos apsaugos įstaigos konkursus laimėjusi I.Klajumė atsiskaitydavo su savo informatore R.Petkute. Teisininkei už gautus užsakymus jos perduotų kyšių suma siekia apie 45 tūkst. litų.

„Sartrus“ vadovė pinigus R.Petkutei įteikdavo įvairiose vietose: užsukusi į jos darbo kabinetą ligoninėje, savo automobilyje „Nissan Norando“, susitikusi mokesčių inspekcijoje. „Vos tik ligoninė pervesdavo avansus, iškart su ja atsiskaitydavau“, - teisme kalbėjo I.Klajumė.

Vokus su kyšiais sprausdavo po durimis

Užpernai rugpjūčio 25-ąją draugės susitarė pasimatyti ligoninėje. I.Klajumė kurį laiką trypčiojo prie užrakintų R.Petkutės kabineto durų, o vėliau paskambinusi juristei sužinojo, kad ji posėdžiauja.

Verslininkė teisme atskleidė slaptųjų žinių kainą: „Tada ji man liepė pakišti voką su 5000 litų po kabineto durimis. Taip ir padariau. Tai buvo atlygis už suteiktą informaciją ir kitas paslaugas“.

Išraudusi R.Petkutė teisme mėgino neigti buvusios draugės žodžius: „Tegul ji pasako, kokio nominalo kupiūros buvo tame voke? Ar buvo apžiūrėtas mano kabinetas – vokų su tokiomis pinigų sumomis per siaurą durų plyšį niekaip neįsprausi. STT pareigūnams siūliau atlikti teisminį eksperimentą, kad patys tuo įsitikintų, bet jie nereagavo. Melas - viskas išgalvota“.

Neigdama pareikštus kaltinimus R.Petkutė negalėjo įtikinamai paaiškinti, kodėl I.Klajumė prisipažino įsivėlusi į aferas, vadino ją aktyvia nusikalstamos veiklos bendrininke ir netgi įkvėpėja: „Jokių vokų nebuvo, pinigų iš jos niekada neprašiau ir negavau“.

Teisme liudijęs Jūrininkų ligoninės vadovas J.Sąlyga tvirtino nieko nežinojęs apie tokią dviejų moterų saviveiklą.

R.Petkutė teismo salėje griežtą viešųjų pirkimų egzaminą buvo surengusi ir J.Sąlygai. Jo ir kitų ligoninės vadovų parodymai teisininkės nuo bausmės neapsaugojo.

R.Petkutė dar gali skųsti nuosprendį Aukščiausiajam teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.